Cât costă cele mai scumpe avioane private din lume

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 02-07-2024

în: AviațieNews

cele mai scumpe avioane

Diverse celebrități, membri ai familiilor regale și personalități ale lumii afacerilor dețin cele mai scumpe avioane private din lume. Pentru a puncta doar primele locuri ale unui top mondial, Kim Kardashian are în posesie un Gulfstream G650ER evaluat la 150 de milioane de dolari, în timp ce sultanul Hassanal Bolkiah deține un Boeing 747-400 în valoare de 230 de milioane de dolari. Avionul Boeing 787 Dreamliner al lui Roman Abramovici este evaluat la 350 de milioane de dolari, în vreme ce exemplarul lui Joseph Lau a costat nu mai puțin de 367 de milioane de dolari, fiind și cel mai scump din lume la acest capitol.

Deținerea unui private jet nu este ceva neobișnuit pentru vedete, sportivi sau alte persoane celebre la nivel mondial. Cu toate acestea, unii au făcut eforturi suplimentare pentru a se asigura că aeronava lor iese în evidență în ceea ce privește dimensiunea, luxul și… da, ați ghicit, prețul.

Cele mai scumpe avioane private din lume aparțin oligarhilor, prinților, magnaților imobiliari și altor oameni de afaceri reputați. Aceste avioane sunt de obicei versiuni VIP ale avioanelor comerciale mari, cum ar fi Airbus A340 sau Boeing 747. Haideți să aruncăm împreună o privire mai atentă asupra celor mai scumpe cinci avioane private din lume.

cele mai scumpe avioane

„Bandit” 767 al lui Roman Abramovici

Este demn de remarcat faptul că oligarhul rus deținea un avion privat Boeing 767 evaluat la 170 de milioane de dolari înainte de a-i fi livrat un 787 Dreamliner. Aeronava, înregistrată ca P4-MES, este operată de Global Jet Concept pe bază de „wet lease” și nu este în prezent în serviciu activ, potrivit datelor de pe website-ul de profil ch-aviation.com.

cele mai scumpe avioane

Gulfstream G650ER are un preț de aproximativ 150 de milioane de dolari, iar proprietar este Kim Kardashian

În momentul livrării impresionantului Gulfstream G650ER, Kim Kardashian a captat interesul media pentru designul luxos al avionului și regulile stricte pentru pasageri. Achiziționat pentru 95 de milioane de dolari, Kim și-a botezat avionul „Kim Air”. Cu toate acestea, în urma modernizării și îmbunătățirii designului, cheltuielile totale s-au ridicat la 150 de milioane de dolari.

G650ER este o iterație cu rază extinsă a modelului original Gulfstream G650, prezentat inițial în 2008. Introdusă în anul 2014, varianta ER se extinde la 7.500 de mile marine – 13.980 de kilometri, depășind modelul original cu 500 de mile marine – 926 de kilometri.

cele mai scumpe avioane

Un Boeing 747 care costă aproximativ 230 de milioane de dolari este deținut de Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului

Avionul prezidențial 747-400 al sultanului din Brunei a câștigat notorietate pentru că a fost pilotat personal de sultanul Hassanal Bolkiah pentru o întâlnire cu președintele Barack Obama în 2013, după cum a raportat Reuters. Sultanul ar fi cumpărat aeronava de la Lufthansa, folosind propriile sale fonduri, și i-a împodobit interiorul cu aur, câștigându-i astfel porecla de „Palatul Zburător”.

Înmatriculat sub indicativul internațional V8-ALI, avionul a fost evaluat la 230 de milioane de dolari, prețul plasându-l printre cele mai scumpe din lume. Din 2018, sultanul Hassanal Bolkiah a făcut un upgrade la noul quadjet Boeing 747-8 VIP, înregistrat acum ca V8-BKH, potrivit datelor Planespotters.net.

Prețul exact al aeronavei mai noi rămâne nedezvăluit. Cu toate acestea, având în vedere configurația sa VIP ca un quadjet cu două etaje, dincolo de faptul că se află în posesia unuia dintre cei mai bogați conducători din lume, se presupune că suma se apropie de cea a predecesorului său, Boeing 747-400.

cele mai scumpe avioane

Boeing 787 Dreamliner. Preț: aproximativ 350 de milioane de dolari. Proprietar: același Roman Abramovici

Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea și apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Roman Abramovici, deține (încă) unul dintre cele mai scumpe avioane private din lume – un model Boeing 787-8 Dreamliner.

Caroseria largă a acestui avion, înregistrat ca P4-BDL, a fost echipată pentru a transporta 50 de pasageri în confort maxim și este evaluată la aproximativ 350 de milioane de dolari. Acest 787, cu o vechime de opt ani, este operat în numele lui Abramovici de Global Jet, o companie privată de charter aerian cu sediul în Luxemburg, potrivit datelor Flightradar24.com.

Un alt Boeing 787 Dreamliner, cel mai scump din lume – 367 de milioane de dolari – este deținut de magnatul imobiliar Joseph Lau

Unele surse susțin că aeronava lui Joseph Lau, magnatul imobiliar din Hong Kong, este un Boeing 747-8 VIP, un avion de linie extins pe două etaje. Cu toate acestea, producătorul a anunțat în 2007 că Lau a comandat un Boeing 787-8 VIP, o aeronavă mai compactă decât Boeing 747-8 VIP.

Se spune că Joseph Lau a investit aproximativ 153 de milioane de dolari în achiziționarea acestei aeronave, concepută de obicei pentru a găzdui până la 250 de persoane. Rapoartele indică faptul că toate costurile de personalizare pentru Boeing-ul lui Lau au depășit dublul prețului inițial al aeronavei, atingând un total raportat de 367 de milioane de dolari.

Energy Expo 10-13 octombrie