Dana Săvuică: „A fi persoană publică sau formator de opinie vine cu o responsabilitate enormă”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 21-02-2023

în: The Famous

Dana Săvuică

Dana Săvuică nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fiică de diplomat, mamă și formator de opinie, vedeta a intrat în lumina reflectoarelor încă din tinerețe. Cu o copilărie petrecută în Indonezia și în Sri Lanka, datorită misiunilor diplomatice ale părinților săi, poate spune că a învățat, încă din primii ani de viață, importanța etichetei și a bunelor maniere, lucru care a determinat-o ulterior să pună bazele Etiquette – Finishing School. Asumată și deschisă chiar și în fața celor mai delicate subiecte, Dana Săvuică ne-a vorbit despre copilărie, călătorii, dar și despre provocările femeii mature.

Fiică de diplomat, iubită, mamă, dar cum este Dana Săvuică, femeia?

Ca să mă joc un pic cu titlul cărții mele pe care am publicat-o cu ceva timp în urmă la Editura Univers, „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, Dana Săvuică este acea femeie care iubește sufletul ei de copil. Eu cred în steaua mea și nu e întâmplător că cei de la această editură au venit în întâmpinarea mea cu propunerea de a scrie o carte. Am început prin a răspunde exact la întrebarea voastră în cartea „Cum e să fii fată” și am continuat cu cea de-a doua, pe care am scris-o eu seară de seară, la un pahar de vin roșu care mi-a trezit amintirile pe care le-am așternut într-o autoficțiune din care îți dau un mic citat: „Je ne regrette rien… Descopăr pasiuni noi și reiau pasiuni vechi, mă răsfăț cu momente de relaxare, liniște, solitudine, călătoresc pentru mine, pentru sufletul meu. Probabil că am dăruit celor din jur tot ce aștepta lumea de la mine: am fost o fată cuminte la casa părinților mei, pe urmă am devenit soție, am devenit mamă pentru copilul meu, prietena altor femei. Acum vreau să fiu… Eu. Simplu. Doar eu”.

Dana Săvuică

De curând ați pus bazele unei școli de etichetă și bune maniere. Ce v-a determinat să deschideți o astfel de școală?

Viața este un fel de carusel. Te învârte, te urcă și te coboară. Important este să nu te dai jos din el. Iar asta se întâmplă doar dacă ai o educație la bază. Aceea care completează toată educația făcută în școală. Doar așa poți supraviețui într-o societate care este în continuă schimbare. Școala de maniere Etiquette – Finishing School te pregătește pentru intrarea în societate sau pentru o mai bună dezvoltare de networking/social skills care te ridică pe treptele societății.

Cursurile sunt astfel realizate pentru a fi parcurse de orice persoană dornică să își îmbunătățească stilul personal, cel cu care se afișează în orice tip de societate.

Bunele maniere nu aparțin unei zone elitiste, high-end, nu țin doar de înalta societate. Ele sunt instrumente precise care se folosesc de către orice individ pentru o imagine elegantă ce îl va evidenția în orice domeniu de activitate.

Nu sunt bunele maniere demodate?

Bunele maniere sau eticheta nu sunt demodate, nu sunt prăfuite și asta va dovedi cursul de bune maniere prin modul de abordare, prin dinamica și naturalețea cu care trainerii vor oferi informațiile teoretice și practice.

Ce cursuri sunt disponibile în cadrul școlii și ce vor învăța participanții?

 

Școala este în parteneriat cu Atelierele ILBAH și are ca traineri unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu: Cristina Turnagiu Dragna, care este vicepreședinte al Asociației de Protocol și Ceremonial în România, Raluca Moianu și Alin Gălățescu. Dress code, public speaking, reguli de etichetă multiculturală, atitudine și eleganță, toate acestea îți dau rafinament și, așa cum spune Iris Apfel, influencer internațional, „să fii la modă nu înseamnă să ai bani ca să-ți cumperi haine scumpe, ci se referă la cum porți hainele, cu eleganță și bune maniere”.

„Cursul de etichetă nu îți va oferi perfecțiunea absolută, făcându-te să plutești deasupra tuturor. Din contră, te ajută să-ți construiești cea mai bună versiune a ceea ce poți fi. Și ăsta e un lux în viață pe care nu numai bogații și-l permit, ci și TU!”, spune Andreea Ștefănescu, care este trainer internațional de etichetă și cea care va face cursul online pentru școala noastră.

Sunt tinerii mai puțin interesați de bunele maniere?

Tinerii sunt motivați să învețe și să-și cunoască calitățile, modul prin care ei și le pot accesa ușor, pentru a se face remarcați și pentru a se simți în largul lor în orice situație, loc sau relație. Dar unde cred eu că se produce un declic este în perioada primilor șapte ani, acei „șapte ani de-acasă”, și la școală, unde nu există ore de educație civică și de bune maniere.

De aceea școala noastră pune accentul pe publicul tânăr care are deja studii superioare, care înțelege că viața nu este chiar așa cum au învățat ei din manualele școlare, ci e mult mai dură, imprevizibilă și competitivă. Tinerii au nevoie de îndrumare, dar trebuie să le vorbești pe limba lor. Asta facem noi la Etiquette – Finishing School. Le dăm ultima pensulă pe imaginea lor înainte să se prezinte la expoziția vieții.

Vârsta este un subiect tabu în rândul femeilor, dar dumneavoastră ați fost dintotdeauna deschisă atunci când a venit vorba despre asta. De aceea îmi permit să vă întreb: cum percepeți vârsta de 50 de ani?

Citez tot din cartea mea, „Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”: „Nu am simțit trecerea anilor și nu am dat importanță schimbării de prefix. Dar pot spune că la 20 de ani apăsam cu piciorul pe pedala de accelerație, aruncându-mă cu capul în vâltoarea vieții, la 30 de ani am început să aflu că nu tot ce zboară se mănâncă, iar acum abia am ajuns să pot distinge calitatea de cantitate, ce e bun de ce e rău și, în special, mă pot concentra asupra mea și a dorințelor mele, fără să-mi mai pese de ce spune lumea”.

Dana Săvuică

Dacă ați putea să-i dați un sfat Danei Săvuică de la 20 de ani, care ar fi acesta?

Să fie autentică, să urmeze drumul destinului ei, să prindă aripi și să aibă încredere în puterea ei interioară. Lucru pe care l-a și făcut Dana de atunci, dar nu a fost o eliberare totală de prejudecăți, de gura lumii, de canoanele societății românești. Probabil că i-aș spune Danei de atunci, când a primit un contract de modelling în America, în Los Angeles: „Du-te, nu mai sta pe gânduri”. Dar ea a stat. Și a pierdut un tren.

Sunteți o femeie foarte frumoasă. Aveți un ritual de îngrijire special?

M-am născut pe o linie genealogică bună – atât mama mea, cât și bunicile mele mi-au dat mai departe nu numai frumusețea fizică, ci și aceea care scoate la iveală feminitatea. Și asta a venit cu o serie de reguli de îngrijire pe care le-am aplicat încă din adolescență. Ritualul basic de care nu am fugit niciodată, indiferent cât de obosită sau fără chef eram, până la tratamente cosmetice și corporale sau terapii minim invazive. De când am intrat în altă perioadă a vieții mele am avut grijă să schimb linia de cosmetice cu cele recomandate pentru un ten matur și aplic terapii de rejuvenare și antiage care sunt foarte performante, având totală încredere în inovațiile științei în domeniul de beauty.

Nu ascund faptul că, dacă va fi nevoie, voi apela și la un lifting chirurgical, dar acum sunt la faza de fillere cu acid hialuronic, botox și terapii cu ozon, colagen și multivitamine.

În premieră vă spun că mă gândesc serios la o operație de mastopexie, pentru că înaintarea în vârstă modifică sânii naturali și plini. Sunt în discuții cu dr. Pascal Dameh ca să găsim forma reducției sânilor și greutatea ideală pentru corpul meu.

În ceea ce privește variațiile de greutate, care provin tot de la un dezechilibru hormonal ce se instalează la femeia de peste 50 de ani, apelez la o dietă creată de doctori danezi specializați în obezitate. Este vorba despre dieta Nupo, cu produse bio care au un conținut bogat nutritiv și unul foarte scăzut de calorii. Este foarte ușor de ținut, conține câte șase mese pe zi, foarte ușor de realizat și perfect pentru persoanele active. Slăbești eficient și sănătos, fără să faci prea mare efort, fără să te înfometezi și să strici metabolismul.

Este cunoscut faptul că sunteți pasionată de călătorii. Care a fost destinația care v-a impresionat cel mai mult și unde vă doriți să mai ajungeți?

Sunt pasionată de călătorii și de ideea de a descoperi locurile și civilizațiile acestei lumi minunate. Așa că nu pot răspunde la această întrebare, pentru că fiecare destinație are magia sa. Sri Lanka și Indonezia sunt leagănul copilăriei mele. Am crescut în aceste țări din Asia prin misiunile diplomatice ale părinților mei, așa că o părticică din inima mea e acolo. Tocmai ce am revizitat Sri Lanka împreună cu sora mea care nu mai fusese de aproape 40 de ani, asta datorită agenției de turism Eturia care ne-a oferit această vacanță minunată pe Insula Paradisului, cum mai este numită această țară ecuatorială.

Dar sunt pasionată de țările din America Latină și de Sud, precum Argentina și Brazilia. Anul acesta am vizitat Cuba și în luna decembrie plec într-un infotrip în noua destinație pentru turiștii români, Jamaica, tot prin Eturia.

Dana Săvuică

Cum vă relaxați? Ce pasiuni aveți?

Când eram copil, în Sri Lanka, am avut ocazia să îmi dezvolt pasiunile citind, făcând sport, înot, dar și balet clasic, dans modern, actorie, pian și pictură. Acum, așa cum spuneam că la vârsta asta îmi permit luxul să fac ceea ce îmi place într-un mod relaxat, am reluat cititul și l-am adus la nivel de job, punând voce ca narator pentru audiobookuri pe Voxa.ro și AudioTribe. Mă bucur că pot citi cărți, dar pot împărtăși ceea ce citesc și altora prin vocea mea.

Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie?

Au fost foarte multe amintiri frumoase, dar cele mai frumoase erau acelea când părinții noștri veneau acasă din misiuni diplomatice și puteam sta împreună un timp, înainte de altă plecare a lor. Deși ne-am petrecut copilăria cu ei în Indonezia și Sri Lanka, la un moment dat, noi, copiii, a trebuit să revenim în țară pentru a ne continua studiile în sistemul românesc de învățământ. A fost o despărțire dureroasă și greu de suportat emoțional pentru niște copii, în special fiind fete. Eu și sora mea a trebuit să ne sprijinim una pe alta, să ne descurcăm singure într-o societate care pe atunci era închisă, cu oameni suspicioși și chiar invidioși. Nu a fost ușor, dar am avut sprijinul bunicilor.

Cum ați descrie fericirea?

Plăcerea pe care o capeți din lucrurile mărunte.

Ce reprezintă luxul pentru dumneavoastră?

Un etalon în societate ca parte dintr-un întreg.

Ce așteptări aveți de la viitor?

Niciuna. Carpe diem. Go with the flow! Trăiesc clipa la maxim, cu bucurie, cu fericire, cu iubire. Dar îmi doresc ca oamenii care mă urmăresc pe Instagram, Facebook, chiar și pe TikTok sau în emisiunea mea online, „EGO Life”, pe Ego.ro să înțeleagă că în mine și în stilul meu de viață găsesc ceva autentic, neprelucrat, fără filtre, doar cu experiențe trecute prin filtrul unei femei care-și conduce viața cu buna știință că trebuie să lase în urma ei o lecție demnă pentru oricine dorește să o urmeze. A fi persoană publică sau formator de opinie vine cu o responsabilitate enormă, pe care mi-am asumat-o din momentul în care am pășit de pe băncile Facultății de Relații Economice Internaționale direct în lumea modei și a televiziunii.