Femei-bucătar faimoase care „pictează” farfurii și alintă papile gustative

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 15-04-2020

în: LifestyleThe Famous

Arta culinară prezintă mari similitudini cu artele vizuale, întrucât bucătarul folosește aceeași creativitate în aranjarea farfuriei precum un pictor iscusit care-și dezvăluie măiestria pe pânză. Clișeic sau nu, se spune că cei mai buni bucătari sunt bărbații, însă femeile au creat și stăpânit această artă încă din vremuri imemoriale, iar pentru că luna martie celebrează femeia, vă prezentăm, în cele ce urmează, cinci reprezentante ale sexului frumos care și-au pus amprenta asupra gastronomiei mondiale, prin ingeniozitate, talent și originalitate, ducând-o la un alt nivel.

Daniela Soto-Innes
La doar 28 de ani, Daniela Soto-Innes, executive chef la restaurantele Cosme și Atla din New York, a fost desemnată World’s Best Female Chef de către The World’s 50 Best Restaurants Academy, devenind cea mai tânără câștigătoare a acestui premiu. Născută în Mexic, a studiat la Institutul „Le Cordon Bleu” din Austin și i-a avut ca mentori – atât în Europa, cât și în New York – pe chefii Danny Trace, Chris Shepherd și Enrique Olvera. În 2014 a contribuit la deschiderea restaurantului Cosme din New York, din poziția de Chef de Cuisine, iar în 2017 a inaugurat restaurantul Atla, alături de chef Enrique Olvera. Daniela vorbește cu pasiune despre profesia ei: „Ceea ce mă face să funcționez și să rezist, chiar și când simt că e prea stresant, sunt oamenii cu care lucrez, care au un zâmbet larg pe față chiar și după 18 ore de lucru, de multe ori… Să ai o echipă competentă, care să-ți dea un vibe bun, este esențial”. Daniela este o fire pozitivă, plină de energie, care își motivează angajații cu muzică în bucătărie și exerciții de înviorare înaintea fiecărei ture, pentru a le menține sănătatea și starea de bine, pe care ea însăși pune foarte mult preț.

Hélène Darroze
În 2015, Hélène Darroze a fost distinsă cu premiul The World’s Best Female Chef, dovedind că Londra e norocoasă să o aibă ca bucătar. Măiestria ei în materie de gastronomie franțuzească, pusă în practică la restaurantul de lux Hélène Darroze at The Connaught, i-a adus două stele Michelin în 2010, la doar doi ani de la deschidere. Hotelul Connaught ocupă un colț de stradă liniștit în inima zonei Mayfair Village – unul dintre cele mai exclusiviste cartiere din Londra. Hélène Darroze face parte din a patra generație a unei familii de chefi, fiind născută în Villeneuve-de-Marsan din regiunea Nouvelle-Aquitaine, situată în sud-vestul Franței. La 32 de ani, Hélène și-a deschis primul restaurant în Paris, iar în 2008 a mai inaugurat un restaurant în Londra. În prezent, ea se împarte între acestea două, dar și între cele două fiice ale sale.

Fanny Cradock
Ne întoarcem puțin în timp, nu chiar la cele mai vechi rețete, care datează din jurul anilor 1600 î.Hr., ci în urmă cu câteva zeci de ani. Și ne amintim de Fanny Cradock, care a fost unul dintre cei mai faimoși bucătari din lume, critic englez de restaurant, dar și scriitoare. Supranumită de către The Independent „first lady of food”, Fanny Cradock era prototipul Gordon Ramsay. Era cu adevărat talentată și o veritabilă celebritate a show-urilor de gătit, inițiind un anume model de lucru în bucătărie, pe care mulți chefi l-au urmat – autoritar, „do-it-my-way”, câteodată chiar agresiv verbal. Și-a pus amprenta nu numai asupra bucătăriei londoneze, ci chiar a gastronomiei mondiale și a rămas un exemplu demn de urmat, chefii din ziua de astăzi inspirându-se din rețetele cuprinse de ea în cele peste 30 de cărți de bucate pe care le-a scris.

Clare Smyth
Clare Smyth este o femeie-bucătar nord-irlandeză, actualmente chef patron la Core by Clare Smyth, restaurant inaugurat în 2017. Core este primul restaurant al lui Clare, prima și singura femeie-bucătar care conduce un restaurant cu trei stele Michelin în Marea Britanie. De asemenea, a fost chef patron la Restaurant Gordon Ramsay din 2012 până în 2016 și a câștigat premiul Chef of the Year în 2013. Clare Smyth pune accent pe alimentele naturale, provenite de la producători și fermieri dedicați din Marea Britanie, creând preparate artizanale delicioase și originale. „Cel mai important în această meserie, ca și în multe altele, este să-ți păstrezi calmul și să ai multă răbdare. Ceea ce nu este un lucru deloc ușor. Trebuie să ai o atitudine deschisă vizavi de echipa ta, să învățați unii de la alții și să realizați împreună opere de artă în bucătărie”, spune Clare.

Dominique Crenn
Dominique Crenn, născută în 1965, în Franța, este singura femeie-bucătar din America ce a obținut trei stele Michelin pentru restaurantul ei, Atelier Crenn, din San Francisco. Cu toate că a moștenit pasiunea pentru bucătărie de la mama sa, descurajată de scena culinară franceză dominată de bărbați, a ajuns să obțină o diplomă de licență în economie și un master în afaceri internaționale. Dominique Crenn se vede ca o artistă, definind preparatele pe care le creează drept „gastronomie poetică”. Atelier Crenn „servește o bucătărie atât de inventivă vizual, textural și conceptual, încât a reușit deopotrivă să încânte criticii și să atragă atenția internațională”, notează The Wall Street Journal.