De vorbă cu André Cavalheiro, brand ambassador Metaxa

Scris de Luxury
Publicat la data de: 19-04-2016

în: InterviuriLifestyle

Recent, am avut plăcerea să luăm parte la prima ediție a proiectului Metaxa 12 Stars Cocktail Artist și să îl cunoaștem pe brand ambassador-ul André Cavalheiro, care ne-a introdus în lumea fascinantă a preparării cocktail-urilor. Am vorbit despre începuturile lui ca mixologist, despre inspirație și pasiunea pentru lucrurile care ne fac sufletul să vibreze. Poate că cel mai important este faptul că am avut șansa să aflăm o poveste despre succes, despre un vis devenit realitate.

IMG_2730

Ești unul dintre cei mai importanți artiști mixologiști din Londra. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru prepararea
cocktail-urilor?
Chiar este o poveste amuzantă! Aveam în jur de 14 ani, iar acasă, în Portugalia, mama se cam supărase pe mine pentru că nu eram bun la învăţătură. Aşa că a decis că este timpul să lucrez într-un hotel, la un pool bar, unde ajutam angajaţii. La un moment dat, barmanul a ieşit în pauză şi am rămas singur la bar. Ştiam să pregătesc o cafea sau să servesc o apă, însă a venit un client care a cerut Piña colada.

Nu ştiam nici măcar ce înseamnă un cocktail… aşa că l-am întrebat pe client, care s-a dovedit a fi un expert în știința mixologiei! Mi-a explicat cum se prepară, m-a învăţat cum să amestec ingredientele şi mi s-a părut foarte interesant. Aşa că săptămâna următoare serveam deja pe toată lumea cu Piña colada!

Ai participat la numeroase competiții internaționale, iar faptul că ai văzut atâtea orașe minunate din toată lumea te-a inspirat, cu siguranță. Cum ți-a influențat munca?
Fiecare oraş pe care l-am vizitat şi fiecare persoană pe care am întâlnit-o m-au inspirat! Întotdeauna fac conexiuni între locurile pe care le văd şi idei noi de reţete de cocktail-uri. De exemplu, îmi place să merg în magazine vintage pentru că fiecare lucru pe care îl găsesc acolo mă inspiră în prepararea unui cocktail. Fiecare obiect nou pe care îl observ mă duce cu gândul la ceva. Și, mai mult decât atât, fiecare țară înseamnă o cultură diferită și ingrediente diferite pe care le integrez în rețetele mele.

Ai devenit barman la Ritz Hotel din Londra și a fost ca un vis devenit realitate pentru tine, nu-i așa? Povestește-ne mai multe despre prima ta experiență acolo.
Când am ajuns prima oară în Londra, scopul meu a fost să devin cel mai bun barman din lume. Desigur, acest lucru nu se putea întâmpla peste noapte, așa că am decis să fiu printre cei mai buni. Am avut noroc să fiu selectat de managerul de bar de la Ritz Hotel, care la acel moment căuta un barman nou. Mi-a făcut o invitație de nerefuzat – să învăț de la cei mai buni!

Când ai onoarea să porți uniforma caracteristică, să asculți muzica de calitate și să fii înconjurat de eleganța și finețea unui hotel cu o istorie atât de impresionantă în spate, simți că faci parte cu adevărat din acel loc! Apoi s-au deschis mai multe uși, am devenit ambasador de brand pentru Metaxa și visul meu de a vedea lumea și a reuși să dau mai departe ceea ce am învățat a început să prindă formă. Așa că fac ceea ce îmi place – călătoresc și am ocazia să împărtășesc cu alți barmani secretele mixologiei.

Este o competiție acerbă în lumea mixologiei: trendurile se schimbă extrem de repede și apar din ce în ce mai multe baruri exclusiviste. Cum reușești să te reinventezi?
Cum mă reinventez, cum rămân în pas cu trendurile internaționale? Cele trei ingrediente-cheie sunt pasiunea, dedicarea și curiozitatea. Iubesc ceea ce fac, încerc întotdeauna să găsesc soluții creative, la care altcineva nu s-ar gândi. Caut informații pe internet, schimb opinii cu alți barmani, dar cel mai important – sunt atent la alegerile celor mai buni chefi din întreaga lume, observ ceea ce fac și încerc să integrez aceste tendințe atunci când prepar băuturile. Nu îmi place să îi copiez pe alții, ci prefer să fiu un deschizător de drumuri, să prepar propriile rețete ieșite din tipare. Tatăl meu m-a învățat un lucru important: să fiu mereu cu un pas în fața celorlalți. Ceea ce este la modă acum, eu am prezis cu doi ani în urmă, deoarece știu întotdeauna ce să urmăresc în acest domeniu. Dar poate cel mai important este că împărtășesc aceste idei cu alți barmani.

Ești ambasador de brand pentru Metaxa. Ce valori ai în comun cu brandul?
Foarte multe! M-am îndrăgostit imediat de produs, l-am găsit la un târg în Londra și mi-a atras atenția imediat. Mi-am dat seama că este diferit – aromat, intens, dar fin. M-a intrigat cu adevărat și am început să caut mai multe informații despre Metaxa. Dorind să aflu detalii despre ingrediente, am contactat reprezentanții Metaxa. La acel moment, ei căutau un ambasador de brand, așa că am fost omul potrivit la locul potrivit. Iar faptul că Metaxa nu este cunoscut de un public larg îl face și mai interesant de utilizat în prepararea unor cocktail-uri aparte. Este o provocare continuă pentru mine!

Ai un cocktail preferat?
Am creat cocktail-ul The Craftsman la Skylon Bar, în Londra, în onoarea lui Constantinos Raptis, maestrul Metaxa, cunoscător al tuturor secretelor băuturii. Este cocktail-ul meu preferat și se prepară cu Metaxa 12 Stars, având un gust deosebit, dulceag și afumat în același timp. Am câștigat și un concurs cu această rețetă!

Galerie Foto