De cele mai multe ori, când aliniem noțiunile de bijuterie și feminitate, primul impuls este să punem un semn de egalitate între aceste accesorii prețioase și dragostea pe care le-o poartă reprezentantele sexului frumos.
Însă la o privire mai atentă, descoperim în generosul tablou al designerilor de bijuterii nume esențiale, feminine, care au dat noi conotații formelor și felului în care o bijuterie prețioasă își poartă mesajul atemporal, iar simbolistica din spatele unei piese de bijuterie îi definește complexitatea și valoarea prin creativitatea doamnelor care au revoluționat, indiscutabil, arta designului în această industrie fabuloasă și competitivă. Vă invităm să descoperiți poveștile a șase femei legendare.
Elsa Schiaparelli – accente suprarealiste
O recunoaștem drept cea mai importantă rivală a lui Coco Chanel, însă rivalitatea lor are o notă nobilă, așa cum se întâmplă atunci când mințile sclipitoare, vizionare intră în competiție. Elsa Schiaparelli a fost o creatoare de modă italiană, a cărei inspirație incontestabilă rămâne curentul suprarealist. Designul său vestimentar uimea prin croiul bizar, atipic, iar colaborarea sa cu artiști celebri precum Salvador Dali a impus-o în istoria modei ca pe un reper avangardist.
Cu toate acestea, bijuteriile create de Elsa Schiaparelli rămân principala sa semnătură artistică. Și aici s-a jucat mult și a dat startul unei noi abordări a accesoriilor. A folosit materiale neconvenționale, care au atras atenția și au șocat la momentul respectiv. Plasticul transparent și obiectele de zi cu zi au devenit parte din bijuteriile create de Schiaparelli, una dintre piesele sale iconice fiind colierul transparent ornat cu insecte care lasă senzația organică, bizară că acestea se plimbă în largul lor pe piele. Cu designul ei abstract care miza pe materiale atipice, culori puternice și o abordare extraordinar de creativă, Elsa Schiaparelli rămâne una dintre femeile care au revoluționat arta bijuteriilor, declanșând o revoluție creativ-eliberatoare pentru designerii ce i-au urmat.
Suzanne Belperron – inspirația naturii
Artista franceză a fost contemporană cu Elsa Schiaparelli și rămâne în memoria colectivă a pasionaților de design de bijuterie ca o figură incredibil de puternică, atât datorită creativității sale aparte, cât și loialității etice de care a dat dovadă față de patronul său, Bernard Herz. Pentru că Suzanne Belperron a fost martora hărțuirii Gestapo-ului asupra acestuia, fiind de origine evreiască. Pentru a-l salva în timpul unei razii, a înghițit paginile carnețelului pe care Herz nota diferite adrese și informații.
Etica creatoarei s-a răsfrânt și în zona designului abordat, lucrările sale având un aer pur, cu o estetică inspirată de cultura Europei de Est și de natură în general. Culorile saturate, lemnul, calcedonia și aurul de 22 de carate sunt elementele care definesc bijuteriile marca Suzanne Belperron. Un element mistic interesant este că artista nu și-a semnat niciodată lucrările, rezervându-le un aer misterios și exclusivist, căci un rafinat cunoscător al designului de bijuterii recunoaște de la prima vedere personalitatea aparte a pieselor Belperron.
Margaret De Patta – tribut vizionar
De-a dreptul spectaculoasă abordarea acestei creatoare puternice! Forța stilului său izvorăște dintr-o aplecare bine gândită asupra designului ce împrumută tehnici din domeniul sculpturii și al arhitecturii, pentru a naște piese care transcend vibrația strălucitoare a bijuteriilor și pentru a le duce spre o lume de mesaje criptice. Margaret De Patta face parte din generația bijutierilor americani de la jumătatea secolului.
Influențate de Bauhaus și de mișcarea de avangardă, bijuteriile ei renunță la sclipire pentru a miza, în schimb, pe linia sculpturală puternică și totuși de o gingășie imaterială. Lucrările lui De Patta au ca element comun un amestec de cristal, cuarț rutilat și finisaje cu aspect industrial. Pasiunea creatoarei pentru lumină ca element viu, prezent și interesant într-o bijuterie este integrată în anatomia pieselor prin tăieturi aparte ale pietrelor, care permit crearea unor iluzii optice extraordinar de interesante. De Patta a abordat lucrurile atât de avangardist, încât a plătit un preț previzibil. Nu a reușit să obțină, cu adevărat, recunoașterea în timpul vieții, contemporanii săi fiind luați prin surprindere de modul acesteia de abordare a creației de bijuterii, iar opera sa a apărut abia decenii mai târziu în colecții private și galerii de artă, piesele având o valoare pe care nu au atins-o, din păcate, în timpul vieții artistei.
Paloma Picasso – numele care obligă
Primul lucru care ne atrage atenția este, desigur, numele de familie al designerului de bijuterii. În special dacă picturile lui Pablo Picasso sunt printre preferatele noastre. Și da, există o legătură strânsă între cele două personalități, chiar dacă domeniile de activitate sunt diferite. Paloma Picasso este fiica cea mai mică a lui Pablo Picasso, însă meritul său de a-și fi creat o identitate aparte se datorează talentului pe care l-a moștenit de la tatăl său și l-a rafinat prin propria prismă.
Din 1980 face design de bijuterie pentru Tiffany & Co., iar piesele sale au o abordare contemporană, revigorantă, cu accente „pop” declinate la feminin. Bijuteriile semnate Paloma Picasso sunt adaptate realității fără a fi văduvite de aura exclusivistă. Unul dintre colierele sale masive este expus la Smithsonian, însă prețurile cu care accesoriile Paloma Picasso sunt puse la vânzare în cadrul Tiffany & Co. pornesc de la 200 de dolari, așadar pot lesne deveni parte din colecția noastră de bijuterii.
Caroline Scheufele – arta recognoscibilă și spectaculoasă
Este directorul artistic și copreședintele Chopard, iar debutul său în lumea designului de bijuterii s-a făcut remarcat în anii ‘80, când a luat decizia de a extinde producția casei Chopard de la ceasuri de lux la bijuterii răvășitor de frumoase. Sub conducerea lui Caroline, brandul a devenit unul dintre primele axate pe producția sustenabilă a bunurilor de lux, compania începând să folosească exclusiv aur de proveniență etică.
În anul 1985, Caroline a semnat designul primei sale bijuterii, un clovn înnobilat cu diamante mobile, iar tatăl său a inclus piesa în linia de producție, marcând astfel nașterea primei bijuterii Chopard. Caroline Scheufele și-a pus amprenta asupra designului cu o abordare entuziastă, luminoasă și spectaculoasă care dă o notă aparte fiecărui model. În 2015, a luat decizia de a achiziționa unul dintre cele mai mari și mai pure diamante din lume, provenit dintr-o mină din Botswana, și a folosit piatra de 342 de carate, denumită „Queen of Kalahari”, pentru a crea colecția de bijuterii de lux expusă la Paris în anul 2018 și intitulată sugestiv „The Garden of Kalahari”.
Cindy Chao – obsesia pentru detalii
Cindy Chao este primul designer taiwanez care a expus o piesă în Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian. În comparație cu doamnele care și-au pus amprenta asupra designului de bijuterii despre care deja ați citit, este un suflu actual care nu trebuie subestimat câtuși de puțin. Provine dintr-o familie cu rădăcini adânc ancorate în arte, iar educația sa influențează profund creațiile pe care le semnează. Bunicul lui Cindy Chao a fost un arhitect de impact, iar tatăl ei, un sculptor apreciat.
În acest context, Chao creează design cu o grijă obsesivă pentru fiecare detaliu și își onorează moștenirea impresionantă. Elementul său caracteristic este metoda cioplirii în ceară pentru a crea designul bijuteriilor, care au un aer nepământean, fluid, în conexiune cu o dimensiune invizibilă a spiritului uman.