Energy Expo - Join the revolution

Cea mai scumpă masă din lume va costa 495.000 de dolari și va fi servită într-un balon spațial

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 26-07-2024

în: NewsWWW

cea mai scumpă masă

Uitați de mesele spațiale liofilizate și cele la înălțime, pe tot felul de macarale. Una dintre primele companii de turism spațial de lux și-a propus să găzduiască o masă la bord în stratosferă, cu un preț ce se ridică la amețitoarea sumă de 495.000 de dolari. Tot ce trebuie să facă acum este să găsească un grup de șase doritori dispuși să plătească pentru ceea ce se definește ca fiind cea mai scumpă masă din istorie, de pe Pământ sau din spațiu.

SpaceVIP l-a angajat pe bucătarul Rasmus Munk, al cărui restaurant Alchemist din Copenhaga a câștigat două stele Michelin din 2020, să pregătească una dintre cele mai impresionante mese ale sale și să servească drept gazdă la bordul unui balon spațial. Nava spațială Spaceship Neptune a celor de la Space Perspective poate găzdui opt pasageri și un căpitan. În cinstea acestei ocazii, „astronauții” vor purta echipamente confecționate la comandă de compania Ogier. Cu siguranță, vorbim despre costume spațiale elegante și stilate…

cea mai scumpă masă

Space Perspective plănuiește să înceapă zborurile de testare cu echipaj până la sfârșitul acestui an, cu zboruri comerciale începând din 2025. Compania a primit recent capsula pentru nava Spaceship Neptune și va începe zborurile de testare cu balonul său spațial în următoarele șase săptămâni. Nava sa MS Voyager va fi folosită pe post de centru de comandă, lansând și recuperând balonul din apele din largul coastei de est a Floridei. Space Perspective are sediul în complexul NASA din Cape Canaveral.

Călătoria de șase ore va presupune urcarea cu 20 de kilometri pe oră în capsulă până la aproximativ 30.480 de metri, de unde participanții vor putea vedea peninsula Florida. Un purtător de cuvânt al companiei a spus că masa va fi servită în timp ce soarele răsare peste curbura Pământului. Wi Fi-ul de la bord va permite oaspeților să relateze despre călătorie în direct.

Chef Munk, care se concentrează pe ceea ce el numește bucătărie holistică, va pregăti o serie de feluri de mâncare „inspirate de explorarea spațiului în ultimii 60 de ani ai istoriei omenirii”. Dincolo de deliciul culinar, mâncarea este menită să inspire o discuție despre rolul umanității în protejarea planetei. „Vreau să evidențiez mâncarea ca un fir comun în existența noastră umană și va fi un moment plin de semnificație să o servesc în timp ce privim în jos la curbura Pământului”, a spus bucătarul într-un comunicat.

Cea mai scumpă masă

Munk însuși a fost pasionat de spațiul cosmic încă din copilărie, cucerit iremediabil după ce a văzut stelele la Planetariul din Copenhaga. Restaurantul Alchemist chiar are o cupolă mare de planetariu, care permite oaspeților să ia masa înconjurați de proiecții ale vieții marine subacvatice, ale interiorului corpului uman sau, în mod oportun, asupra curburii Pământului.

„Această misiune este gata să redefinească nu doar explorarea în cadru privat, ci însăși esența meselor rafinate”, a declarat Roman Chiporukha, fondatorul SpaceVIP, într-un comunicat.

Dacă costul călătoriei pare exagerat, ei bine, chiar este. Un singur loc în capsula Space Perspective costă aproximativ 150.000 de dolari. SpaceVIP a declarat că va dona încasările provenite din vânzări pentru a finanța Space Prize, competiție pe care compania a inițiat-o pentru a încuraja femeile în direcția educației STEM și pentru a promova egalitatea de gen în economia spațială.

Un reprezentant SpaceVIP a precizat că datele pentru noua misiune nu au fost încă stabilite, dar sunt preconizate pentru anul viitor. În rest, firmei nu-i mai rămâne decât să găsească niște gurmanzi cu minți deschise și buzunare foarte adânci. Vă rezervăm deja un zbor?

Energy Expo 10-13 octombrie