MINI John Cooper Works revine la cursa de 24 de ore de la Nürburgring

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 20-04-2022

în: Auto

Cursa de 24 de ore de la Nürburgring este considerată a fi testul de anduranţă suprem pentru om şi maşină. Cea de-a 50-a ediţie a competiţiei va avea loc anul acesta în perioada 26-29 mai pe circuitul de 25,378 de kilometri, format din circuitul de Grand Prix şi legendara Nordschleife de pe Nürburgring, cu un MINI John Cooper Works printre participanţi.

 

În septembrie anul trecut, proiectul a fost lansat la Bulldog Racing din regiunea Eifel, poziţionaţi alături de circuitul Nordschleife. Automobilul de bază este un MINI John Cooper Works, cu motor turbo cu patru cilindri cunoscut de la MINI John Cooper Works Clubman şi MINI John Cooper Works Countryman, care oferă 225 kW/306 CP şi un cuplu maxim de 450 Nm. Cutia de viteze Steptronic cu opt trepte preluată din producţia de serie mare, cu un diferenţial autoblocant mecanic integrat, cu un efect de blocare de până la 70%, asigură transformarea cuplului în performanţe deosebite fără pierderi.

 

Modificări pentru curse

Pentru curse au fost aduse următoarele modificări asupra versiunii standard MINI John Cooper Works, care merg dincolo de reglementările clasei SP3T:

  • A fost instalată un roll bar special dezvoltat pentru acest model.
  • Volumul rezervorului de combustibil a fost crescut la 100 de litri.
  • Au fost efectuate intervenţii vaste asupra aerodinamicii, inclusiv o aripă spate reglabilă, o parte inferioară a caroseriei acoperită complet, un difuzor spate şi un spliter faţă.
  • Masa a fost redusă constant, de ex. folosind geamuri Makrolon®.
  • A fost montată o suspensie de curse specifică modelului, cu amortizare reglabilă la detentă şi compresie.
  • Toate piesele mobile ale şasiului şi suspensiei au fost înlocuite cu rulmenţi Uniball ranforsaţi.
  • A fost instalată o unitate pneumatică de ridicare.
  • Sistemul de evacuare sport a fost adaptat cu un catalizator de curse
  • Au fost montate componente de frână BMW M Performance originale.

 

MINI în motorsport

Pat Moss a făcut istorie în motorsport în 1962, obţinând prima victorie internaţională în raliuri pentru MINI la Tulip Rally. Victoria ei a marcat începutul poveştii unice de succes a modelului Mini clasic în raliuri, cu trei victorii în clasamentul general la Raliul Monte Carlo – în 1964 (Paddy Hopkirk), 1965 (Timo Mäkinen) şi 1967 (Rauno Aaltonen).

 

Acest şir de succese a inclus şase victorii la general în Raliul Dakar în 2012 (Stéphane Peterhansel), 2013 (Stéphane Peterhansel), 2014 (Nani Roma), 2015 (Nasser Al-Attiyah), 2020 (Carlos Sainz Sr.) şi 2021 (Stéphane Peterhansel).

 

În România, într-un proiect susţinut de Renovatio e-charge, UniCredi Leasing şi Michelin, MINI Electric Racing, acum cu numele de MIMI EVO, tocmai a luat startul la al doilea sezon complet de competiţii. Modelul, cu un pachet de modificări realizat de echipa Engage Engineering, este primul MINI electric de curse din lume şi una din puţinele astfel de maşini electrice de competiţie fel consturite pe baza unui automobil de stradă cu modificări minime.

 

Maşina de curse MINI John Cooper Works „Made in Nürburg” aduce un omagiu tradiţiei în curse a mărcii MINI prin schema clasică de culori roşu/alb a maşinilor de curse din anii ’60.

 

Program de mare viteză

Au trecut doar şapte luni între începerea proiectului şi lansarea de la sfârşitul lunii martie 2022. În săptămânile următoare şi până la începerea cursei de 24 de ore sunt programate teste suplimentare pe Nordschleife de la Nürburgring şi la Centru de Testare BMW Group din Miramas, în sudul Franţei. Situată între Marseille şi Avignon, fostul circuit de curse oferă cele mai bune condiţii pentru teste extinse şi optimizare într-o gamă largă de condiţii. Acolo, şasiul maşinii de curse MINI John Cooper Works este supus unui program amplu şi variat de teste. Friedhelm Thelen, expert în Nürburgring şi şeful echipei Bulldog Racing, ştie cât de importantă este testarea completă înaintea unei curse: „Cursa de 24 de ore de la Nürburgring supune toate componentele maşinii unui stres extrem. De aceea suntem încântaţi că putem folosi Centrul de Testare BMW Group pentru a testa John Cooper Works acolo.”

 

BMW Group a testat noi modele şi tehnologii inovatoare ale şasiului în centrul de testare de la Miramas încă din 1986.

 

Formula de piloţi şi programul de curse suplimentar pentru 2022 vor fi anunţate la o dată ulterioară.