Maxime Poulin – Frumusețea în sinceritate și individualism

Scris de Luxury
Publicat la data de: 31-01-2014

în: BeautyInterviuri

Într-o lume în care se încearcă uniformizarea și trivializarea sa, puțini mai respectă încă frumusețea pentru darul ei de a provoca orizonturile imaginației, astfel încât magia să fie creată din orice priveliște. Între aceștia, l-am reîntâlnit pe Maxime Poulin, make-up artistul oficial Guerlain, care ne-a vorbit despre individualitate drept condiție de bază a frumuseții și despre armonia dintre o viață activă și grija pentru propria imagine.

IMG_1864

Societatea actuală este concentrată pe anumite clișee de imagine, deși frumusețea nu poate fi definită. Ce părere aveți despre acest fenomen, de a prelua continuu un șablon (de pildă, idealul estetic LA girl-Barbie, cel goth etc.) prin machiaj sau prin intervenții chirurgicale?

Nu-mi plac oamenii care în general merg în direcții extreme pentru a urma o tendință. Consider că ar trebui să lucrăm cu frumusețea naturală, iar în loc să ne concentrăm strict pe corectat, să evidențiem ceea ce într-adevăr ne-a dăruit natura. Nu-mi place cuvântul „corectare”, fiindcă acesta relevă un aspect care nu ar fi în regulă. Și nu cred că există oameni care să se fi născut nefiind în regulă din punct de vedere estetic. Nu sunt împotriva intervențiilor dacă acestea au la bază o necesitate reală, cum ar fi urmările unui accident. Vorbind însă cu un prieten, chirurg de profesie, acesta mi-a spus că majoritatea celor care apelează la operații estetice sunt oameni frumoși, dar care doresc să arate mai bine. Cred că avem o imagine despre sine distorsionată, avem impresia că nu suntem suficient de atrăgători și aspirăm la frumusețea expusă în reviste, neadmițând că aceasta este rezultatul Photoshop-ului. Ar trebui realizate campanii de conștientizare în acest sens. Nu cred că o asemenea decizie oferă cheia spre fericire, chiar dacă realizarea unui machiaj, de exemplu, ți-ar putea schimba starea de spirit. Mă bucur să văd cum cultura „Indie” și curentul „hipster” evocă rădăcinile, promovând o imagine ancorată în realitate. Mă bucur, de asemenea, să văd noi modele în Florence Welch, solista formației Florence + the Machine, pe care o consider superbă, având o frumusețe atipică, sau în Robyn.

Rolul machiajului este unul foarte personal, subliniind propria frumusețe naturală, însă, cu toate acestea, industria cosmetică, precum și artiștii lansează tendințe, care au un caracter general. Ce factori credeți că ar trebui să ne influențeze în alegerea machiajului: trăsăturile, vârsta, stilul de viață, personalitatea? Și cum considerați că am putea crea un echilibru între aceștia?

Inevitabil, fiecare dintre aceste aspecte va exercita o anumită influență, deoarece trăim într-o lume în care suntem bombardați cu tendințe. Mie, personal, nu-mi plac nici șabloanele și nici tendințele și mă bucură nespus faptul că la Guerlain, fiind o casă dedicată frumuseții, nu propunem în fiecare sezon noi imagini dramatice, permițând machiajul bazat strict pe dezvăluirea frumuseții proprii. E adevărat, ne axăm pe tehnologii noi, pe o altă paletă, pe texturi diferite. Important este să ne evidențiem frumusețea trăsăturilor și expresivitatea chipului, iar apoi să ne aventurăm spre diverse nuanțe. Nimeni nu merge să cumpere o întreagă colecție de machiaj și asta nici nu este filozofia noastră. Chiar și eu, în machiajele pe care le propun, mă axez pe nuanțe neutre, pe tonurile clasice, esențiale în orice trusă, și apoi, izolat, aleg câteva elemente din noua colecție, ca accent. Un machiaj nu poate fi schimbat în permanență, recomandabil fiind a te concentra pe acele combinații care, într-adevăr, valorifică frumusețea proprie.

Care sunt principiile estetice care ar trebui urmate în realizarea unui machiaj, pentru a evita atât o imagine fadă, cât și una ce sugerează un exces?

La o vârstă fragedă, prospețimea și frumusețea naturală permit orice abordare cromatică, indiferent de cât de îndrăzneață poate părea. Sunt admise inclusiv combinațiile între tonuri calde și reci. Pentru un machiaj cotidian, însă, ar trebui să ne îndreptăm spre o armonie vizuală, spre un echilibru în evidențierea trăsăturilor. Ar trebui să ne ghidăm după culoarea ochilor, după intensitatea contrastelor chipului, după paloarea tenului, pentru a menține această armonie. Îmi place să lucrez cu morfologia feței, dezvăluind expresivitatea chipului inclusiv prin evidențierea pomeților, a osaturii. Spre exemplu, dacă există o profunzime a contrastului chipului, dată de părul închis la culoare ce încadrează un ten pal, este permisă orice combinație cromatică. În același timp, unei persoane cu un contrast al chipului slab sau moderat i-ar fi recomandată o paletă de tonuri neutre.

Care sunt regulile ce trebuie respectate pentru obținerea unui machiaj de durată?

În primul rând, trebuie optat pentru gama potrivită de îngrijire a tenului, una care să prezinte o textură ușoară, cum este cazul serumului cu efect matifiant. Apoi, înainte de aplicarea machiajului, Météorite Perles, prin structura pe bază de apă, fără ulei și fără silicon, asigură, pe lângă luminozitate, un efect mai durabil al machiajului. De asemenea, deosebit de important este fondul de ten, care ar trebui ales pe considerente legate de gradul de acoperire și textură. Spre exemplu, hidratant pentru tenul uscat și matifiant pentru cel gras. Dacă alegem un fond de ten matifiant pentru pielea uscată, machiajul se va susține. Produsul Terracotta Glow de la Guerlain poate fi aplicat în cazul în care nu este necesară o acoperire profundă sau poate fi amestecat cu fondul de ten, în situația în care tenul nu este unul uleios, pentru a se obține un efect similar celui asigurat de pudră. Există foarte multe trucuri pentru a accentua rezistența machiajului, apelând la pudră. Pudra minerală aplicată dimineața face minuni, iar pentru un efect cu adevărat durabil, înlocuiți pensula-pămătuf cu un burețel cu care să tamponați tenul.

Ne trăim viața într-un ritm alert. Care sunt trucurile pentru un machiaj pe fugă?

Când suntem presați de timp, nu este nevoie să folosim multe produse, însă indiferent pentru ce imagine optăm, trebuie să ne asigurăm că avem ca planșă un ten curat. Recomand în acest sens Lingerie de Peau, un fond de ten compact ce încorporează și un anticearcăn și, bineînțeles, produsele Terracotta pentru strălucire și luminozitate. Ca accent final, tușul de gene și rujul roșu, sugestie pentru care optez, deoarece întotdeauna oferă o imagine sofisticată.