Willow Smith – Întruchiparea modernă a feminității transcendente

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 14-02-2023

în: Beauty

Willow Smith

Willow Smith este obișnuită să fie în lumina reflectoarelor de când s-a născut. Fiica superstarurilor Will Smith și Jada Pinkett Smith și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în fața presei. Cu toate acestea, la doar 21 de ani, a realizat foarte multe în cariera profesională, fiind cântăreață, compozitoare, actriță, chitaristă și activistă. Mai mult decât atât, Willow este imaginea Alien Goddess Intense de la Mugler. Într-un interviu în exclusivitate, artista ne-a vorbit despre noua campanie, despre feminism și artă.

La un an după ce ai devenit chipul zeiței extraterestre din campania Alien Goddess, ai ales să continui povestea cu Intense. Ce te-a determinat să iei această decizie?

Campania Alien Goddess a fost atât de creativă și distractiv de făcut! Și simt că un astfel de parfum este foarte diferit. A fi imaginea acestui parfum este un vis devenit realitate. De-a lungul întregii mele cariere, am creat acest cosmic, divin feminin, cocon pentru mine, iar numele, Alien Goddess, simt că mă reprezintă. Îmi place să lucrez cu toți oamenii minunați care își pun inimile și mințile laolaltă pentru a crea cea mai bună artă pe care o pot crea. Chiar mă bucur că am putut continua această poveste!

Ce părere ai despre noul Alien Goddess Intense? Când îl folosești de obicei și cu ce ocazie?

Există o mulțime de lucruri diferite care îmi plac la acest parfum. Primul este numele, Alien Goddess Intense, care mi se pare incredibil. Apoi, cred că acest parfum este foarte diferit și perfect pentru a fi purtat în fiecare zi, chiar dacă faci ceva puțin mai… chic. Este un parfum frumos care reunește note extrem de feminine, fiind, în același timp, foarte puternic. Și cred că, per total, este un lucru pe care Mugler l-a făcut întotdeauna bine.

Cum ai descrie Alien Goddess Intense? Îți amintește de vreo melodie sau o persoană?

Există o sumedenie de arome florale în acest parfum și este foarte interesant pentru că are un nume cosmic. Dar când îl miros, îmi amintește doar de o grădină mistică, magică. Alien Goddess Intense nu este un simplu parfum floral, ci este adus la un nivel cu totul nou. Ei bine, evident, dacă Alien Goddess Intense ar fi o persoană, aș fi eu! Mă simt ca o Zeiță Extraterestră! Practic, de-a lungul întregii mele cariere, totul, de la conținutul melodiilor mele și până la producție, până la arta pe care o realizez… e ceva cosmic, un divin feminin.

Partea cea mai impresionantă a acestei campanii este floarea Zeiței, care înflorește în jurul ochilor tăi. Cum percepi această „înflorire”?

Atunci când te exprimi cât poți de bine, poți simți cu adevărat că înflorești. Simt că există o asemenea putere în asta. Din experiența mea, cred că parfumurile te pot ajuta să continui povestea pe care încerci să o spui prin alegerile vestimentare. Este un lucru cu adevărat special.

Alien Goddess Intense este un apel universal pentru toate femeile, să îmbrățișeze extraordinarul. Cum înțelegi crearea extraordinarului? Cum ai creat extraordinarul în ultimul an?

Crearea extraordinarului are mai mult de-a face cu viața ta interioară decât cu eforturile tale externe. Cred că a crea extraordinarul înseamnă a crea un loc sigur în tine, în care să te simți iubit și protejat. Apoi, poți invita și alte persoane să fie inspirate de acest lucru pentru ca, la rândul lor, să poată crea acest spațiu și în ele însele. Este vorba despre a inspira oamenii să aibă grijă de ei, de ceilalți și de lume. Și cred că este ceva extraordinar.

Am creat extraordinarul în ultimul an cântând înainte de orice altceva, astfel încât totul să fie impregnat cu un sentiment de conștientizare și un sentiment de detașare. Îmi dezvolt acest talent pentru a-i putea inspira pe alții și pentru a fi în serviciul lor. Pentru că simt că sunt făcută pentru asta, iar acest lucru mă ajută cu adevărat.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din această campanie?

Mi-au plăcut toate imaginile mistice pe care le-am creat împreună. A fost minunat. Au folosit un cântec al lui Björk în prima campanie și sunt sigură că ea nu dă voie ca melodiile ei să fie folosite în orice context, dar totuși a permis acest lucru și m-am bucurat foarte mult.

Cum te simți când porți piese Mugler?

Simt că piesele realizate de Mugler conferă un sentiment foarte puternic, fiind, totodată, și foarte feminine. Sunt genul de persoană căreia îi place să mixeze aceste două vibrații și să ofere o tentă androgină. Cred că hainele lui Mugler sunt cu adevărat speciale în acest sens.

Care este stilul Mugler, după părerea ta?

Stilul Mugler este foarte îndrăzneț, cu o mulțime de forme interesante, accentuând, în același timp, corpul feminin într-un mod cu adevărat frumos. Am trecut prin atât de multe domenii diferite ale stilului și mi-am dat seama că este, într-adevăr, doar o expresie a emoțiilor mele din acea zi sau dintr-un anumit moment. Chiar și când eram mai tânără, îmi schimbam hainele de trei ori pe zi, pentru că aveam nevoie să port ceva diferit, pentru că mă simțeam diferit. Trebuia să fiu și să arăt diferit. Simt că asta continuă și azi în legătură cu modul în care mă raportez la stilul meu vestimentar.

Acum că pandemia a luat sfârșit și lumea este din nou în mișcare, care sunt noile tale obiceiuri?

Acum că lumea este din nou în mișcare, am făcut multă yoga fierbinte și am alergat. De asemenea, am citit multe cărți scrise de George Orwell. Am început să mă privesc cu mai multă compasiune și să fac totul pas cu pas. În fiecare dimineață, înainte de a mă uita în telefon, încerc să fac cel puțin zece minute de meditație tăcută sau repet mantre. După aceea, îmi place să citesc un text sacru, fie că este Bhagavad Gita sau orice fel de lectură de auto-ajutorare, care îmi va „planta” un gând pozitiv în minte pentru tot restul zilei. Înainte să mă așez să exersez la violoncel sau la chitară, sau chiar înainte de o întâlnire, îmi place să dedic divinității tot ceea ce fac în acea zi.

Ce te inspiră zilnic?

Cred că cea mai profundă inspirație, de unde provine toată muzica mea, a fost dorința de a cunoaște adevărul absolut. Simt că asta vine în atât de multe forme diferite, deoarece adevărul absolut nu este doar un singur lucru. Sunt multe straturi și dimensiuni diferite de înțelegere și experiență pe care ar trebui să le asimilăm pentru a cunoaște adevărul absolut. Mi se pare că acel mister, acea pornire este ca o poveste de dragoste cu divinul. Se simte ca și cum aș fi în mod constant într-o comedie romantică, urmărind divinul printr-un oraș, după fiecare colț, și nu-l găsesc. Asta face muzica, arta atât de interesantă pentru mine. De asemenea, sunt inspirată de muzica nouă și de ceea ce fac alți artiști tineri uimitori. Mă face să fiu mereu optimistă. De fiecare dată când fac ceva sau pornesc într-o nouă călătorie creativă este ca și cum aș explora o nouă latură a mea și a spiritualității mele.

Datorită artei tale ești un model pentru o generație întreagă. Ce mesaj vrei să le transmiți?

Există câteva lucruri referitoare la generația mea care îmi plac foarte mult și unele pe care le găsesc profund îngrijorătoare. Evident, fac parte din comunitatea Gen Z pentru că m-am născut în acea perioadă. Noi, cei din această generație, avem intenții foarte bune, dar, uneori, modul în care încercăm să le punem în practică nu este cel mai bun. Cred însă că fiecare generație are suișuri și coborâșuri. Ceea ce sper pentru generația mea este să lăsăm deoparte această admirație mioapă a reputației. Acesta este un lucru covârșitor în această eră.

Vreau să transmit un mesaj de compasiune și înțelegere. Totodată, vreau să spun că a fi în serviciul oamenilor pe care îi iubim, al oamenilor din comunitățile noastre și al lumii în general este ceva atât de special! Acesta este singurul lucru pe care cred cu adevărat că este important să îl faci în această viață – să răspândești dragoste și compasiune și să încerci să înalți fiecare persoană în orice fel poți. Cred că, dacă toți am putea să ne însușim lucrul acesta puțin mai mult, lumea ar fi un loc mult mai bun.

Cum s-au schimbat muzica și arta ta în ultimul an?

Procesul meu de creație s-a schimbat foarte mult. Am trecut prin multe stadii diferite din punct de vedere emoțional și fiecare experiență prin care trecem ne modelează într-un mod unic. Cu siguranță trec printr-o transformare în acest moment.

Care este cea mai mare realizare a ta din ultimul an?

Aș spune că cea mai mare realizare a mea din ultimul an a fost faptul că am fost sinceră cu privire la multe probleme emoționale și mentale profunde pe care le-am avut și că am început să fac pași serioși pentru a încerca să le vindec. De asemenea, am început să lucrez cu mine însămi pentru a fi cea mai autentică versiune a mea, indiferent cât de inconfortabil a fost la început, dar și pentru a atinge noi niveluri de onestitate.

De curând ai început să scrii o carte. Care este relația ta cu această artă?

Unii dintre artiștii mei preferați sunt autorii, deoarece, atunci când scrii o carte, întregul tău proces de gândire, mintea și inima ta își fac loc în ea. Întreaga ta stare emoțională și mentală poate fi încapsulată. Chiar dacă nu vorbești direct despre asta, se resimte prin ceea ce scrii, în atât de multe moduri diferite. Pentru mine, autorii sunt unii dintre cei mai mari artiști, pentru că, atunci când citești ceva, este ca un instantaneu al minții cuiva – prin ce a trecut omul respectiv într-un anumit moment, ce l-a pasionat și cum s-a simțit. E ceva ce poate fi aprofundat în percepția unei persoane despre lume – și, spre deosebire de muzică sau film, este ca și cum fiecare cuvânt ar fi fost inventat de tine. Pe de altă parte, uneori trebuie să citești printre rânduri. Cred că de aceea scrisul este atât de frumos. Spui un lucru, dar, în același timp, pictezi atât de multe imagini diferite. Și cu un singur lucru pe care îl scrii, spui atât de multe lucruri diferite. E absolut special.

Care este mesajul acestei cărți? Ai pus puțin din tine în personajul principal?

Este o carte de ficțiune istorică și am vrut să abordez modul în care cunoașterea trecutului ne poate furniza informații cu privire la viitor, în anumite privințe. Întotdeauna o spun: viitorul real trebuie să treacă puțin în trecut. Spre exemplu, vorbesc despre schimbările climatice și despre starea planetei în acest moment. Dacă ne uităm puțin la comunitățile indigene, acești oameni au învățat cum să-și prețuiască pământul și au păstrat comunitățile în siguranță și înfloritoare, fiind atât de conectați cu Pământul, atât de mult timp – până când a intervenit supremația albilor și a încurcat lucrurile. Eu simt că am putea să ne salvăm și să începem să facem o schimbare pentru un viitor mai bun. Acesta este unul dintre subiectele despre care vreau să vorbesc în carte.

De asemenea, am vrut să fac o remarcă despre starea lumii și despre lucrurile pe care cred că le-am putea învăța cu toții pentru a ne bucura de o comunitate mai prosperă și conexiuni mai pline de compasiune unii cu alții și cu Pământul. Pentru că avem nevoie de așa ceva în acest moment.

Dacă ar fi să alegi o singură artă, care ar fi aceasta și de ce?

Mi-am dat seama că îmi place să scriu și să fac artă vizuală, dar aș alege muzica pentru că aceasta este singura formă de artă unde dispun de cea mai mare experiență. Nu trebuie decât să scriu o melodie. Și simt că asta se poate întâmpla oriunde și oricând.

Se pare că poți face de toate. Mai există ceva ce ai vrea să descoperi sau să încerci?

Sunt câteva lucruri pe care îmi doresc să le încerc. De pildă, întotdeauna mi-am dorit să merg la facultate să studiez fizica. Și, deși probabil nu se va întâmpla niciodată, mereu am visat să contribui la o descoperire științifică. Ceva care probabil se va întâmpla se referă la dorința mea de a scrie zece cărți pe parcursul vieții.

Aș mai spune că sunt obișnuită să petrec timp în aer liber, însă mi-am dorit mereu să-mi dezvolt abilitățile de supraviețuire. Mi-ar plăcea să pot ieși în sălbăticie și să mă descurc singură. Asta mi s-a părut întotdeauna foarte cool.

Succesul ultimului tău album este incontestabil, acesta fiind inclus în clasamentul Billboard „The 50 Best Albums of 2021”. Ce înseamnă pentru tine să fii apreciată de industria muzicală?

În primul rând sunt recunoscătoare că pot face muzică. Recunoașterea pe care o primesc de la ceilalți pe parcurs nu face decât să-mi umple inima și mai mult. Sunt foarte onorată să pot face asta.

Ai în plan noi proiecte muzicale?

Am un nou album care a apărut în această vară. Sunt foarte încântată și foarte fericită! Abia aștept să încep să interpretez noile piese și să le audă toată lumea!

Ce simți atunci când dezvălui un nou proiect?

Cred că de fiecare dată când dezvălui un nou proiect devin puțin agitată. Țin mult la arta mea și îmi doresc să o fac bine. Vreau să mă asigur că pun mult suflet în tot ceea ce fac și, sincer, simt că am dat totul pentru acest album. Mă simt cu adevărat împlinită. Chiar sunt foarte entuziasmată!

Consideri că proiectele de colaborare sunt importante. Cum alegi artiștii cu care vrei să lucrezi?

De multe ori, prietenii vorbesc între ei și se înfiripă o comunicare. De obicei, într-un mod foarte relaxat. Îmi place să lucrez cu oameni cu care am o relație strânsă și cu care mă simt conectată, nu doar la nivel muzical, ci și la nivel de prietenie.

Câteva dintre melodiile tale au ajuns virale pe TikTok. Ce părere ai despre fanii care te susțin pe rețelele sociale?

Întregul univers al rețelelor sociale a căpătat o viață cu totul nouă. Încep deja să mă simt „bătrână” și cu o mentalitate învechită! (Râde – n.red.) Dar văzând că piesele mele inspiră oamenii pe rețelele sociale și în special pe TikTok – sunt foarte recunoscătoare și onorată!

Care este relația ta cu rețelele sociale?

Cred că rețelele sociale sunt ca o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, m-am conectat cu o mulțime de artiști uimitori și oameni pe care îi admir, dar pe de altă parte, simt că uneori ești ca într-o cameră de rezonanță și nu prea poți să-ți dai seama ce simt oamenii de fapt, pentru că ei sunt prea ocupați încercând să facă ceea ce cred că vor alții să vadă.

Stăm tot timpul pe telefon și vedem toate aceste nedreptăți care se întâmplă în lume în mod constant. Mulți dintre noi simt că trebuie să facă postări pe rețelele sociale despre aceste subiecte și chiar o fac, dar cred că trebuie să ne gândim mai întâi care sunt adevăratele noastre intenții și să nu spunem: „OK, postez asta pentru că, dacă nu postez, urmăritorii mei se vor supăra pe mine. Și oamenii vor crede că nu-mi pasă”.

Trebuie să ne schimbăm perspectiva și să mutăm focusul de pe ceea ce vor crede ceilalți despre activismul nostru, asupra a ceea ce credem noi despre activismul nostru și asupra modului în care vrem să ajutăm, în mod real, în felul nostru. Nu doar să facem ceea ce fac alții, de teama că oamenii vor crede că nu suntem persoane bune. Înțeleg că e multă presiune aici, dar cred sincer că, atâta timp cât intențiile tale sunt pure și nu te gândești la ceea ce cred alții despre tine, acolo se întâmplă binele. Acolo încep adevăratele revoluții și adevărata schimbare.