Clinica Dr. Drăguș, fostă SDA Medical, este o clinică stomatologică din București, situată pe str. Știrbei Vodă, în apropierea Parcului Cișmigiu, înființată în urmă cu 14 ani. Clinica oferă pacienților săi servicii stomatologice complete, începând cu tratamente de prevenție și continuând cu implantologie, estetică, periodontologie, endodonție microscopică, ortodonție, tratamente pentru afecțiunile articulației temporo-mandibulare și de repoziționare a mandibulei, terapia somnului, lucrări protetice complexe. În continuare, vă invităm să parcurgeți un interviu cu Dr. Andi Drăguș, fondatorul Clinicii, care ne-a oferit detalii interesante despre viitorul medicinei dentare.
Ce semnificație are medicina pentru dumneavoastră?
Medicina a fost un vis din copilărie, când, impresionat de suferința unui membru al familiei, bolnav de cancer, am decis că aceasta este menirea mea: să-i ajut pe oameni să nu mai sufere.
Am considerat dintotdeauna că vocația de medic este un dar divin, pe care și eu mi-am descoperit-o după întâlnirea cu renumitul stomatolog Siegfried Bastek, care mi-a fost mentor în călătoria mea în lumea medicinei.
Consider că gura participă la îmbolnăvirea de cancer pentru că gura este cea cu care mâncăm alimente care ne dezechilibrează metabolic și ne oxidează corpul și tot cu ea rostim cuvinte cu încărcătură negativă, care ne pot îmbolnăvi.
Spuneți-ne mai multe despre clinica pe care ați fondat-o și despre dumneavoastră ca medic.
Mi-am dorit ca, încă de la înființare, să ne axăm pe o abordare holistică și interdisciplinară, conștient fiind că un singur om nu poate excela concomitent în toate specializările/disciplinele. De aici și colaborarea noastră cu diverși medici specialiști, pentru a asigura o gamă completă de servicii stomatologice de înaltă calitate.
Eu sunt medic cu competențe în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară, iar colaboratorii clinicii sunt specializați în chirurgie orală și maxilo-facială, endodonție microscopică și ortodonție.
Pentru a face performanță în lumea medicală, pe lângă experiență, este nevoie și de formare profesională continuă, de conectare permanentă la noutățile medicale și tehnologice, dar și de dorința de a-ți depăși limitele în fiecare zi. Astfel, de-a lungul timpului, am investit foarte mult în formarea mea profesională, specializându-mă permanent în domenii interdisciplinare.
Din 2001 am devenit lector pentru companii internaționale precum: GC Europe, Straumann, Alpha Bio, Zubler, DoctorsEyes, Adin, 3M, Kavo, 3Shape, Komet, Renfert, Paltop. În această calitate, în ultimii 18 ani, am susținut și organizat numeroase seminarii și cursuri de formare profesională, în țară și în străinătate, atât pentru tehnicienii dentari, cât și pentru medici. Doar anul trecut, am instruit aproximativ 2.700 de cursanți, iar, începând cu anul 2004, am înființat propriul training center în cadrul clinicii.
Anul acesta lansăm platforma E-Learning dedicată medicilor și tehnicienilor dentari, unde vor putea fi găsite toate cursurile mele, în format virtual, dar și înregistrări, realizate cu camerele robotice din clinică, cu proceduri medicale și intervenții chirurgicale.
Și acest demers face parte din procesul de digitalizare a clinicii pe care mi l-am propus pentru optimizarea performanței actului medical, îmbunătățirea serviciilor oferite și eficientizarea costurilor.
Ce presupune digitalizarea în medicina dentară și care sunt avantajele ei?
Digitalizarea înseamnă rentabilitate pentru medic și confort sporit pentru pacient, deoarece evoluția tehnologică sporește eficiența, siguranța medicală a pacienților și calitatea actului medical și a lucrărilor.
Clinica noastră este dotată cu echipamente de ultimă generație: condilograf, arc facial, articulator, scanner intraoral, DiagnoCam, OccluSense, microscop, care contribuie decisiv la personalizarea planului de tratament și asigură o bună predictibilitate a rezultatelor finale, datorită gradului ridicat de precizie a măsurătorilor.
Practic, progresul științific și tehnologic a făcut ca medicina dentară să fie mai puțin invazivă, sporind siguranța medicală și confortul pacienților.
Condilografia este metoda electronică de măsurare a dinamicii mandibulare, care presupune înregistrarea datelor precise și a axelor de mișcare a mandibulei pacientului în protruzie, retruzie, lateralitate stânga și dreapta. Astfel, se poate determina cu exactitate care este poziția corectă a lucrărilor protetice pe care pacientul urmează să le primească. Condilografia reprezintă baza conceptuală a celor mai complexe planuri de tratament.
Digitalizarea permite conceperea și planificarea viitorului tratament, punându-i pacientului la dispoziție proiectarea virtuală prin care acesta, împreună cu medicul specialist pot controla calitatea lucrării, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, prin validarea fiecărei etape în parte. Ulterior, această proiectare virtuală, validată în prealabil, va fi reprodusă identic ca lucrare finală propriu-zisă.
Cum ați adoptat și implementat digitalizarea în clinica dumneavoastră?
Din dorința de a oferi servicii de diagnosticare cât mai exacte și tratamente personalizate de cea mai bună calitate, axate în primul rând pe funcționalitate, îmbinată cu o estetică de top, am investit permanent în modernizarea și dotarea clinicii cu aparatură de ultimă generație, dar și în formarea mea profesională continuă.
Pentru a le garanta siguranța medicală pacienților mei, am creat o serie de concepte și protocoale, pe care le aplic în cabinet și care au ajuns apreciate la nivel internațional:
În 2017 am definit conceptul Fully Digitized Protocol in Implantology, pe care l-am prezentat și la SSER (Societatea de Stomatologie Estetică din România) anul acesta. Acest protocol elimină erorile umane din cabinet și din laborator asigurând gradul ridicat de predictibilitate a rezultatelor planului de tratament și exactitatea în adaptarea marginală și ocluzală a lucrărilor protetice pe implanturi, care trebuie abordate diferit față de cele realizate pe dinți naturali.
Acest concept presupune digitalizarea tuturor etapelor de tratament: înregistrarea electronică a dinamicii mandibulare cu ajutorul condilografului, înregistrarea electronică a contactelor ocluzale cu ajutorul OccluSense, amprente digitale obținute în urma scanării intraorale, implantare cu ajutorul ghidului chirurgical și lucrări realizate pe modele printate sau fără, direct din materiale monolitice, cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM.
Un alt concept de-al meu este Functional Tooth Redesign, bazat pe principiul anatomiei care ghidează estetica, care presupune integrarea în sistemul stomatognat a volumelor artificiale reprezentate de fațete, coroane și punți pe dinții naturali sau pe implanturi, în echilibrul dinamicii mandibulare și în reproducerea celor 6 funcții: vorbire, respirație, deglutiție, masticație, stress management și estetică.
Acest concept are la bază condilografia și transferul tuturor informațiilor din cabinetul stomatologic în laboratorul de tehnică dentară.
În anul 2018, am creat conceptul de Fațete Dentare Condilografiate, care îmbină funcționalitatea aparatului stomatognat cu estetica dentară. Conceptul are la bază dinamica mandibulară și reflexul masticator, combinat cu percepția vizuală a fețelor vestibulare ale fațetelor dentare realizate de echipa medic stomatolog – tehnician dentar.
Integrat în conceptul precedent, Horizontal Preparation Protocol este un protocol funcțional, minim-invaziv, predictibil și ușor reproductibil de realizare a preparațiilor pentru fațete și coroane dentare, pe care l-am definit în anul 2016. Acesta a fost apreciat și adoptat de Komet, lider mondial în realizarea frezelor dentare, care a introdus deja în producție trei seturi de freze care poartă numele meu.
Care sunt problemele cu care se prezintă, în ziua de azi, pacienții la clinică?
Pacienții se prezintă, în general, cu probleme de funcționalitate și ATM (articulație temporo-mandibulară), pentru diagnosticare dentară avansată din punct de vedere instrumental și pentru repoziționare mandibulară, sau din motive subiective, legate de estetică. Percepțiile, așteptările și sentimentele pacientului nu trebuie subestimate niciodată. Problemele apar atunci când așteptările estetice ale medicului, pacientului și tehnicianului sunt divergente. Uneori, pacienții vor lucrări care nu sunt funcționale sau estetice. Ei trebuie să înțeleagă că poziția incorectă a unui dinte pe arcadă poate determina afecțiuni dintre cele mai diverse: dureri la nivelul mușchilor capului sau feței, migrene, dureri cervicale și altele.
Dincolo de considerentele medicale, în spatele fiecărui caz de estetică, e și un important aspect psihologic. Noi, medicii, suntem educați încă din facultate cu privire la componenta psihologică pe care o implică medicina și suntem responsabili de buna gestionare a relației cu pacientul. Rolul medicului este să înțeleagă dorința pacientului și să realizeze planul de tratament potrivit explicându-i acestuia avantajele și dezavantajele, pentru că, de regulă, pacienții tind să ignore componenta funcțională.
Planul de tratament presupune mai multe serii de lucrări provizorii, pentru a-i asigura pacientului șansa de a evalua și de a se familiariza cu estetica și funcționalitatea finale, pentru că lucrările dentare influențează calitatea vieții de zi cu zi.
Ce rol are estetica în medicina dentară?
Estetica este foarte importantă pentru pacienți pentru că influențează în mod direct stima de sine și, în consecință, raporturile lor sociale. Din păcate, pacienții înțeleg prin estetică doar aspectul vizual al danturii și ignoră funcționalitatea. Anatomia este regula de aur în estetică și nu un raport între înălțimea și lățimea fețelor vestibulare. Fețele vestibulare sunt cele pe care pacientul le vede și le apreciază ca fiind estetice sau nu, dar ele reprezintă, de fapt, mai puțin de un sfert din suprafața totală a dintelui. Fațetele dentare reconstituie fețele vestibulare ale dinților, la final cimentându-se pe fețele vestibulare ale preparațiilor și pe planul incizal al dinților. Pentru a realiza un plan de tratament predictibil, funcțional și estetic cu fațete dentare este necesar ca acestea să fie în echilibru cu cele două ATM, sistemul neuromuscular și planul de ocluzie.
Satisfacția estetică este una individuală și subiectivă, deoarece ține de anatomia ochiului și de nivelul de pregătire al celui care privește.
Satisfacția estetică profesională de grup este una care ține de standardizare și, în unele cazuri, de ambiție.
Dacă citim definiția esteticii, vom vedea că aceasta este o ramură a filosofiei, apărută în urmă cu foarte mult timp, care încearcă să standardizeze frumosul, naturalul.
Această filosofie însă nu a ajuns încă la un consens, ci este în continuă transformare și îmbunătățire, lucru absolut normal, nefiind vorba despre o știință exactă.
Dacă privim estetica dentară doar ca pe totalitatea fețelor vestibulare și ca raport static între acestea și buze sau, indirect, între acestea și estetica facială, atunci vom avea doar o abordare statică, incompletă și nefuncțională.
Dacă privim estetica însă ca pe o rezultantă a convex-concavului fețelor palatinale ale dinților superiori și a planului incizal de tranziție dintre fața vestibulară și cea palatinală, atunci vom înțelege că anatomia este primul factor care dictează estetica și intervalul limitativ în care putem să lungim, să lățim și să înclinăm volumele viitoarelor fațete dentare.
Cum află pacienții toate aceste lucruri? Cum îi informăm?
De la bun început mi-am propus să încerc, atât cât îmi va sta în putință, să corectez percepția oamenilor în ceea ce privește medicina dentară, în sensul de a-i ajuta să conștientizeze importanța fiecărui dinte în parte, dar și a poziționării corecte a acestuia pe arcadă, pentru că, de fapt, dintele este un organ.
Studiind gnatologia, am înțeles că funcționalitatea sistemului cranio-mandibular este cea care determină și funcționalitatea lucrărilor dentare, indiferent dacă vorbim despre implantologie, estetică sau ortodonție. Pacienții trebuie să știe și să înțeleagă că, pentru a obține o estetică de top, trebuie să pornim întotdeauna de la anatomie, niciodată invers.
În urmă cu trei ani am început să particip la o serie de evenimente cu presa și persoane publice, în cadrul cărora vorbesc despre rolul funcționalității în estetică și importanța echilibrului în sistemul cranio-mandibular.
În prezent realizăm săptămânal articole și grafice cu scop educativ-informativ pentru publicul larg și avem în derulare un proiect nou, care presupune realizarea unei serii de filme scurte în care prezentăm concis metodele digitale de diagnosticare și modul în care acestea influențează planul de tratament și predictibilitatea rezultatelor finale.
În cadrul clinicii, contribuim la educarea pacienților prin utilizarea tehnologiei și prezentarea diagnosticului cu artefacte rezultate din analiza DiagnoCam, poze intraorale, scanare intraorală și condilografie. Stabilirea unui diagnostic corect definește orientările și obiectivele terapeutice optime pentru pacienți.
Cum arată viitorul în medicina dentară?
În zilele noastre, pacienții sunt conștienți de diversitatea opțiunilor și sunt din ce în ce mai implicați când vine vorba despre alegeri medicale. Pe măsura apariției de noi tehnologii în lumea medicală, ne vom putea adresa unor noi segmente de pacienți, care pot obține rezultate mai bune în tratamentele lor prin adoptarea timpurie, bazată pe abundența informațiilor și gândire critică. În contextul big-data, toate datele existente devin utile în cercetare și inovație, în tratamentele propuse și rezultatele lor pe termen lung.
În prezent lucrăm la „Patient Journey”, un proiect inovativ despre experiența pacientului în cabinetul stomatologic. Similar conceptului „Customer Experience”, analizăm interacțiunile pacientului în cadrul clinicii, pe tot parcursul planului de tratament, încercând să-i anticipăm atât nevoile medicale, cât și pe cele personale, în funcție de indicatori precum: vârstă, diagnostic, tip de tratament, clasă scheletală. Pe termen lung, scopul este acela de a identifica scenarii repetitive și de a eficientiza protocoalele medicale în beneficiul pacienților.
Medicina este știința care, folosindu-se de beneficiile inteligenței artificiale, poate obține ca rezultate prevenirea anumitor afecțiuni și asigurarea longevității.
În domeniul educațional, cred că un pas important îl va constitui introducerea tehnologiei 5G pentru a învăța proceduri medicale în realitatea virtuală.
Ce credeți că vă face diferit față de alți medici?
Eu iubesc oamenii. De aceea am și creat mai multe concepte care sporesc, în primul rând, siguranța medicală a pacienților și eficiența actului medical, sunt minim-invazive și creează premisele pentru o mai bună calitate a vieții.
Eu sunt adeptul teoriei „No Emotion Dentistry” pentru că sunt împotriva emoționării pacientului, adică să vinzi ceva apelând la emoții. Mi se pare inadmisibil ca, din considerente strict financiare, să apelezi la tot felul de tertipuri de ordin emoțional, când, în realitate, medicii ar trebui să fie raționali, lucizi și să nu se implice în astfel de jocuri.
Un medic care știe să se vândă nu este neapărat și un medic bun. E o mare diferență între unul și celălalt.
Să fii un medic bun înseamnă să fii, după cum spuneam, rațional în relația cu pacienții, iar, profesional, să nu te plafonezi și să-ți dorești să îți depășești în permanență limitele.
Clinica Dr. Drăguș
Știrbei Vodă 110A, sector 1, București
office@clinicadrdragus.ro
021 312 46 90 | 0739 885 285