The evolution of the dress

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 08-11-2022

în: Fashion

rochii

Lumea modei ne-a purtat prin diverse etape de evoluție a rochiei, văzând-o adaptată pentru diferite climate și epoci. Multe stiluri au apărut și au dispărut, iar altele au evoluat, chiar dacă ritmul schimbărilor diferă. De la a servi ca mijloc de a-ți acoperi corpul, până la o modalitate de înfrumusețare, de evidențiere a feminității și senzualității și chiar de protecție împotriva condițiilor meteorologice dure, nu putem sublinia îndeajuns importanța rochiilor.

Cu inspirații luate din natură, cultură, religie, condiții climatice, evenimente și multe altele, rochiile continuă să evolueze. Deși, în ziua de astăzi, alegerile de modă sunt nelimitate, acest articol vestimentar tipic feminin îndeplinește un scop bine stabilit. Din fericire, istoria a păstrat informații vitale despre evoluția lui. Vom discuta mai întâi despre originea rochiei, apoi despre cum a evoluat aceasta.

rochii

Originea rochiilor

Rochiile reprezintă primele articole vestimentare create pentru femei. Experții cred că cea mai veche rochie din lume este rochia Tarkhan, făcută și purtată în Egipt cu peste 5.000 de ani în urmă. Totuși, sunt unele dovezi că rochiile au existat chiar înainte de aceasta. Putem urmări originea rochiilor până la începuturile omenirii, când oamenii formau diferite grupuri sociale sau triburi. Aceste grupuri sociale s-au dezvoltat în comunități și chiar în orașe. Expansiunea a dus la necesitatea de a distinge un trib de altul, iar rochiile au ajutat la acest lucru. Pe măsură ce societatea a evoluat, rochiile aveau rolul de a separa femeile în funcție de statutul social prin materialele folosite și modelele complicate.

Rochiile în antichitate

În Egiptul Antic, datorită climatului cald și uscat, femeile purtau rochii fabricate din pânză de in având ca scop acoperirea trupului. Cu toate acestea, ultimul faraon, Cleopatra, purta țesături împodobite cu aur sau pietre semiprețioase pentru a-și arăta măreția.

În schimb, în Grecia Antică, piesele vestimentare au servit mult timp ca inspirație modernă pentru aspectul lor eteric. Dar la acea vreme, rochiile erau concepute pentru confort și funcționalitate, femeile optând pentru mătase și in, din cauza climatului cald și pentru că aceste materiale nu necesitau coasere.

Perioada medievală

Odată cu trecerea timpului și cu expansiunea teritorială, dar și financiară, modelele de rochii au devenit mai diversificate și au început să aibă un rol mult mai bine definit. În perioada medievală au luat naștere tendințele în modă, ca o modalitate de a evidenția statutul social. Spre exemplu, în jurul anilor 1400, modelele rochiilor au început să devină mai complicate. Țesătura grea și ornamentată era un semn de bogăție, așa că rochiile au început să fie construite pe bucăți și straturi.

Începând cu anii 1550, femeile din clasele mijlocii și superioare din Europa purtau rochii care includeau un combinezon, corset, fustă, mantie, partea din față, mâneci și guler încrețit. Pe dedesubt nu se purta lenjerie de corp. În Anglia, regina Elisabeta a dictat ce tipuri de rochii aveau voie să poarte femeile. Pe de altă parte, în Franța, femeile s-au inspirat din corsetele în stil spaniol și purtau, de asemenea, gulere încrețite. Rochiile franțuzești erau cunoscute ca marlottes. În Italia, rochiile erau cunoscute ca ropa și semarra. Rochiile din secolul al XVI-lea prezentau și decorațiuni de suprafață, cum ar fi broderia.

Galerie Foto

Rochiile în perioada barocă și rococo: 1600-1700

Elementele caracteristice stilului baroc includ ornamente extinse, forme curbe și linii care curg liber, toate la scară relativ mare, iar rochiile epocii reflectă aceste tendințe. În această perioadă, modelele cu talie înaltă de la începutul deceniului au fost înlocuite cu modele mai joase care scoteau în evidență talia. În Europa, acest aspect a fost deosebit de popular în rândul nobilimii. Fustele erau voluminoase, cu pliuri regulate, iar suprafusta permitea afișarea unui jupon dintr-un material contrastant. Decolteurile au devenit mai adânci, iar dantela și broderia ce evoca descoperiri științifice au devenit populare.

În perioada 1720-1770, au avut loc schimbări subtile atât în artă, cât și în ceea ce privește stilul vestimentar. Perioada rococo a fost caracterizată de contururi mai mici, dar, totuși, pline de formă și cu ornamente mai delicate. Forma fustelor s-a schimbat treptat. După începutul secolului al XVIII-lea, când rochiile largi erau populare, silueta s-a modificat, iar corsetele se potriveau îndeaproape pe partea din față a corpului. Decolteurile erau adânci, pătrate sau rotunde. În spate, unele rochii erau pline, în timp ce altele aveau pliuri ample în mijlocul spatelui, care se deschideau într-o fustă lejeră, fluidă.

Galerie Foto

Rochiile secolului al XIX-lea

Până în secolul al XIX-lea, stiluri uimitoare au încântat scena modei. Secolul a debutat cu modele elegante, dar simple. Însă pe măsură ce anii au trecut, au apărut rochii mai elaborate, care atrăgeau atenția. Acest secol a dat naștere mânecilor bufante și siluetelor supradimensionate, acordând atenție fiecărei părți a rochiei, inclusiv tivurilor prevăzute cu sârmă de oțel sau os de balenă pentru a mări bustul și șoldurile. În ultima parte a secolului al XIX-lea, stilul victorian a devenit trendul major. În acea perioadă, fashionistele au pus accent pe talie, introducând corsete cinch care să o micșoreze. Deși foarte apreciat, stilul victorian a dispărut înainte de sfârșitul anilor 1890.

Galerie Foto

Rochiile secolului al XX-lea

Secolul XX a văzut foarte multe schimbări în evoluția rochiilor. Fiecare decadă și-a lăsat amprenta în istoria modei, devenind o importantă sursă de inspirație pentru designerii contemporani. Astfel, începutul anilor 1900 a venit cu un design mai relaxat al rochiilor. Dantela era încă o țesătură populară, iar talia era încă marcată prin betelie. Dar cel mai interesant lucru despre această perioadă este faptul că lungimea rochiei lăsa glezna la vedere.

Celebra epocă a rochiilor Charleston din anii 1920 a adus o revoluție în modă. Franjurile, rochiile midi, materialele fluide au caracterizat acea perioadă. La rândul lor, anii 1930 au marcat o decadă complexă în modă. Odată cu Marea Depresiune declanșată în America, oamenii nu mai cheltuiau atât de mulți bani pe îmbrăcăminte, dar totuși, pentru cei care nu se confruntau cu probleme financiare, a fost introdusă o nouă pleiadă de modele și texturi, incluzând nasturii frontali și curelele late.

Rochiile tip costum structurate, cu umeri structurați, curea în talie și fustă în formă de A, erau peste tot în anii ’40. În contextul raționalizării impuse de război, s-a pus accent și pe reutilizarea îmbrăcămintei. În anii 1950, trendurile s-au schimbat complet. Rochiile midi făceau furori, iar țesături precum tulul și șifonul au făcut posibile fustele mai pline și taliile accentuate. Încă o dată, forma clepsidră era dominantă.

La începutul anilor ’60, la modă era rochia care acoperea genunchiul, purtată cu mănuși pentru un aspect formal sau simplă pentru o ținută casual. Însă spre mijlocul decadei, și-a făcut apariția fusta mini, care era completată de un toc jos gros sau o cizmă până la genunchi și poate o beretă.

În anii ’70, fusta mini a evoluat în rochia-sarafan, de preferință purtată peste o bluză pe gât sau o cămașă. Spre sfârșitul decadei șaptezeciste, a venit momentul erei Studio 54 și disco, perioadă reprezentată de țesăturile cu paiete și rochiile fluide.rochii

Anii 1980 au venit cu umeri supradimensionați, imprimeuri cu buline și accesorii îndrăznețe. Pe la mijlocul acestui deceniu, culorile puternice și umerii mari erau foarte în vogă, dar rochiile au început deja să se îndrepte în direcția unor forme conice, iar tendințele stridente au căzut oarecum în plan secund.

Galerie Foto

Secolul XXI

La începutul anilor ’90 a existat o schimbare radicală, atunci când moda a făcut trecerea către un look elegant și minimalist. Anii 2000 nu au fost reprezentați de un stil anume, accentul fiind pus mai mult pe țesături și modele avangardiste. Bumbacul, jerseul și tricotajele au avut momentul lor de glorie în noul mileniu, la fel ca modelele îndrăznețe care lăsau mai multă piele la vedere. Mijlocul acestui deceniu a însemnat o perioadă confuză pentru rochii. Modelele de inspirație retro și vintage erau extrem de populare – un corset potrivit ce lăsa loc unei fuste lejere era tot ce îți trebuia pentru a fi în trend.

Anii 2010 sunt recunoscuți pentru rochia mulată („bodycon”), pentru decupaje și ținutele statement, pline de strălucire și personalitate.

rochii

Rochiile moderne

În noul deceniu, moda a cunoscut o schimbare bruscă și drastică, de la elementele haute couture care se infiltraseră în ținutele de zi cu zi din 2019, la vestimentația relaxată care a devenit un must-have în 2020. Totodată, astăzi am ajuns să purtăm o gamă largă de stiluri, multe exotice, prezentările de modă surprinzând prin rochii uluitoare. Cu toate acestea, rochiile din tricot elastic și cu decupaje inedite au luat locul ținutelor perfecte pentru covorul roșu. De asemenea, în mod uimitor, moda retro este o inspirație semnificativă pentru tendințele actuale. Multe modele sunt clasice, ceea ce înseamnă că au rezistat testului timpului. Datorită acestui fapt, designerii reînvie adesea trendurile și le reinterpretează pentru a se potrivi vremurilor actuale.

În concluzie, rochiile au reprezentat mereu cel mai versatil articol vestimentar care evidențiază frumusețea, delicatețea și eleganța unei femei, iar tendințele vestimentare au fost și vor fi întotdeauna nelimitate, oferindu-ți o multitudine de opțiuni. Poți alege să porți un stil nou sau să te întorci în timp pentru a te îmbrăca retro și să arăți în continuare fenomenal. Indiferent de modelul de rochie pe care îl alegi, vei arăta minunat și vei fi mereu la modă atâta timp cât ți se potrivește și este confortabil. Iar alegerea ta ar putea, de ce nu, să inspire o nouă tendință sau să aducă înapoi una retro.