
Prada a ajuns la un acord să cumpere brandul Versace de la compania Capri Holding pentru suma de 1,25 miliarde de euro. Achiziția întărește forța modei de lux italiene într-o industrie condusă de conglomeratele franceze LVMH și Kering, oferind Italiei o putere mai mare contra competiției.
Capri Holdings a cumpărat Versace contra sumei 1,8 miliarde de euro în 2018 de la familia Versace și Blackstone, foștii deținători ai companiei. Astfel, prețul pe care Prada l-a plătit reprezintă un discount major, care a venit în urma unei serii lungi de deliberări și negocieri.
Grupul Prada, care deține, pe lângă Prada, brandurile Miu Miu și Church’s, s-a ferit în ultimele două decenii de noi achiziții în portofoliu. La sfârșitul anilor 1990, aceștia au cumpărat brandurile Helmut Lang și Jil Sander, o mișcare pe care Patrizio Bertelli, co-CEO al Grupului Prada a numit-o ulterior „o strategie greșită”.
Legat de achiziția Versace, Bertelli a spus: „Intenționăm să ducem mai departe moștenirea Versace prin celebrarea și reinterpretarea esteticii emblematice și atemporale a acestui brand”. Andrea Guerra, CEO Prada, a declarat: „Versace are un potențial imens. Călătoria va fi lungă și va implica o execuție disciplinată și multă răbdare”.
Estetica-semnătură a casei de modă Versace este una maximalistă, brandul fiind cunoscut pentru printuri și mixuri cromatice îndrăznețe. Pe de altă parte, estetica brandului Prada mizează mai degrabă pe minimalism atemporal, infuzat cu diverse elemente care îl aduc în actualitate. Prin achiziția Versace, grupul Prada își va extinde, astfel, diversitatea clientelei.
Casa de modă Versace trece, la rândul său, prin multe schimbări în ultima perioadă. Luna trecută, Donatella Versace a anunțat că se retrage din rolul de director de creație, după aproape 30 de ani la cârma propriului brand. Simultan, a fost anunțat că designerul Dario Vitale va prelua rolul ei, în timp ce aceasta va continua să reprezinte compania din postura de ambasador de brand.