O copie a Constituției SUA s-a vândut cu 43 de milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-11-2021

în: News
Constitutia SUA

Sotheby a vândut o copie rară a Constituției SUA cu 43 de milioane de dolari, făcându-l unul dintre cele mai scumpe documente istorice vândute vreodată la licitație. Ediția a fost vândută de filantropul Dorothy Tapper Goldman și este una dintre cele 13 copii originale ale Constituției Statelor Unite care au supraviețuit. Încasările din vânzare vor fi redirecționate către fundația noului proprietar, care promovează cauze educaționale legate de istoria constituțională.

Doi ofertanți au concurat telefonic, ridicând prețul de pornire de 15 milioane de dolari până la 41 de milioane de dolari. Documentul s-a vândut la un preț final de 43 de milioane de dolari cu taxe.

Într-o întorsătură neașteptată a evenimentelor, un grup de investitori cripto organizat sub numele Constitution DAO a strâns un fond din dorința de a cumpăra constituția, plănuind să se asocieze cu o organizație pentru a o afișa public. Grupul a emis o declarație în urma vânzării, confirmând că a fost supralicitat.

Goldman a păstrat copia Constituției SUA din 1997, atunci când a moștenit-o după moartea soțului ei, Harry Goldman. La rândul lui, Harry a cumpărat documentul istoric de la Sotheby’s cu 165.000 de dolari în 1988, când a fost vândut de un colecționar din Philadelphia. Înainte de a muri, acesta a împrumutat copia Curții Supreme timp de un an, pentru a coincide cu bicentenarul ratificării Constituției în 1987.

Ediția din 1787 este textul final al Constituției SUA tipărit pentru a fi prezentat Congresului Continental. Au fost tipărite aproape 500 de exemplare, deși se crede că mai există doar câteva. „M-am ocupat chiar de vânzarea acestui document în 1988”, a spus șeful departamentului imobiliar internațional Sotheby’s, Selby Kiffer, înainte de licitație. „De atunci am ținut ochii pe ea.”

Alte aproape 80 de documente istorice deținute de Goldman vor fi vândute la New York săptămâna viitoare la Sotheby’s. Un alt grup de articole rare din colecția filantropilor va fi scos la licitație într-o vânzare online care va avea loc în perioada 23 noiembrie – 2 decembrie.