Trendurile pentru bijuteriile de lux în 2023

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 24-02-2023

în: Jewels

Bijuteriile de lux

În ultimii doi ani a fost foarte dificil pentru experți, dar și pentru publicul larg, să prezică tendințele în bijuteriile de lux, de altfel ca în orice alt domeniu. Pandemia deja aproape uitată a impus reguli noi, chiar și acolo unde nu exista o legătură directă, cum este, de exemplu, sectorul bijuteriilor sau al ceasurilor de lux. Astfel, tendințele generale au fost de sobrietate, discreție și reținere de la declarații îndrăznețe de stil sau chiar de opulență. Începând însă cu anul trecut, situația s-a schimbat, direcția pivotând la 180 de grade. Ne așteptăm la opulență, piese mari (și chiar deosebit de mari), multă culoare (dar mai ales verdele smaraldului), argint (rămâne de văzut, totuși, dacă și în cazul high jewelry, cu toate că experții așa prezic), figuri animaliere și simboluri vegetale și, nu în ultimul rând, un suflu fresh combinat cu prețiozitate reală.

Perle Jumbo

De fapt, perlele nu au ieșit niciodată din modă. Sunt asemeni mașinilor sport: nu sunt pentru toată lumea, dar sunt admirate de oricine. Perlele domnesc pe scena bijuteriilor de ceva timp, designeri printre care Rejina Pyo și Givenchy demonstrând că tendința nu s-a stins încă. Fie că vorbim de Mikimoto sau Chanel, perlele revin în forță, de această dată cu iterațiile lor supradimensionate. Cu cât mai mari, cu atât mai bine pentru 2023 – cu atât mai valoroase, de fapt. Evident, vorbim de cele naturale, pe care trebuie să le feriți cu orice preț de contactul direct cu parfumul, deoarece se vor deteriora grav, având în vedere suprafața delicată a acestora. Nu vă îngrijorați că nu aveți cu ce să le asortați, se poartă stilul eclectic, deci puteți să le purtați și cu următoarea categorie.

Bijuteriile de lux

Inele de cocktail

Inelele de cocktail au apărut pentru prima dată în anii 1920, în timpul prohibiției, când cocktailurile în sine au fost inventate pentru a masca alcoolul și pentru a face potabile preparate de calitate scăzută. Petrecerile anti-prohibiție au fost un magnet pentru înalta societate. Este o tendință care trenează, fiind oarecum mereu la modă, nu asemeni perlelor, dar oricum prezentă în ultimii ani din belșug. Se pare că nu numai un ruj roșu poate schimba genul programului din dramă în comedie, ci și aceste inele spectaculoase. Cele mai simpatice bijuterii, inelele de cocktail ies în evidență în special datorită pietrelor impunătoare. Un alt avantaj este simplul fapt că acestea arată mult mai valoroase decât sunt, mercantil vorbind, dar suplinesc această „lipsă de valoare” mercantilă prin încărcătura emoțională și, mai ales, prin buna dispoziție pe care o emană într-un mod contagios. Și, foarte important, unul nu este niciodată de ajuns.

Bijuteriile de lux

Cercei care ajung până la umeri

Extrem de senzuali, acești cercei sunt din ce în ce mai căutați și mai purtați. Ca un adevăr universal valabil și pentru celelalte categorii de bijuterii în discuție, această tendință a fost lansată în primul rând în cadrul defilărilor de modă de anul trecut, care propuneau colecțiile din acest an. Fie că sunt ornate cu perle sau cu alte pietre prețioase (în special diamante, cum declară toți analiștii fenomenului), aceste podoabe elongate pot proveni de la Chanel sau Buccellati, concluzia fiind aceeași: vorbim despre niște cercei deosebit de senzuali, care oferă o aură aparte celei care îi poartă.

Bijuteriile de lux

Brățări supradimensionate

Dacă nu stați bine cu nervii, atunci atenție la brățările de tip „bangles”: sunetul acestora când se ating poate ridica nivelul de stres. Pe de altă parte, frumusețea lor și nota de mister incorporată pot risipi această sursă de stres pe fond auditiv. Și chiar dacă nu vă fac viața mai ușoară atunci când tastați, efectul scontat de vrăjire efectivă a asistenței merită acest mic neajuns. În prezentările Givenchy am putut vedea cu toții cum aceste cătușe supradimensionate pot răpi libertatea de gândire a privitorilor printr-un efect de transă romantică garantat. Nu vă limitați doar la una, ambele mâini merită un plus de prețiozitate, cu volume voluptuoase. Chiar și de la Prada.

Bijuteriile de lux

Coliere la baza gâtului

Încă un tip de bijuterie care, practic, nu se va demoda niciodată. Poate tocmai de aceea nu iese din modă prea ușor, revenind mereu, pentru că orice femeie care se respectă are o asemenea armă în arsenalul personal. Cine a urmărit colecțiile pentru 2023 a observat că majoritatea designerilor au marșat pe acest accesoriu, variind doar lungimea acestuia. Tendințele prezic că anul acesta colierele sunt mai valoroase dacă stau la baza gâtului, câștigând eventual în volum. De altfel, un element specific punk-ului, rock-ului, dar și hip hop-ului, acesta este din nou în vogă datorită revenirii curentului punk în forță, din păcate umbrit de trecerea în neființă a lui Vivienne Westwood, regina neîncoronată a acestui stil în fashion.

Bijuteriile de lux

Broșe minunate pentru toți

În acest sezon, broșele au reînviat asemeni zombilor în orice film cataclismic care se respectă, de la Hollywood. Căci tocmai acolo broșele au revenit în forță, purtate fiind mai ales de bărbați adevărați precum Trevor Noah sau Jared Leto. Regula ar fi aceasta: cât mai multe, cu atât mai bine. Un trend aproape prescris, broșele nu cedează teren și, din contră, cuceresc din ce în ce mai mult teritoriu, mai ales în rândul domnilor, cum aminteam mai sus. Acum, fie că alegeți pietre prețioase intens colorate sau doar forme geometrice interesante, succesul stă în diversitate. Ultimul trend la acest trend: broșe pentru pantofii sport.

Bijuteriile de lux