O sculptură realizată de Picasso va fi vândută cu 30 de milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 16-03-2022

în: News

Picasso

Muzeul Metropolitan de Artă din New York vinde o sculptură din bronz realizată de Pablo Picasso, care datează din 1909. Aceasta ar putea ajunge la 30 de milioane de dolari la licitație. Muzeul a spus că retrage piesa timpurie, care este prima sculptură pe care artistul a produs-o vreodată în stilul cubist și care se află în colecție de mai bine de două decenii, deoarece deține o altă versiune a aceleiași lucrări care a fost donată recent de către Leonard Lauder, unul dintre cei mai mari colecționari de artă cubistă din lume.

Potrivit unui purtător de cuvânt al casei de licitații Christie’s, valoarea lucrării este estimată la cerere și este de așteptat să ajungă în jur de 30 de milioane de dolari. Aceasta va fi vândută în timpul unei vânzări de artă a secolului 20 din New York, dar data exactă a licitației nu a fost încă anunțată.

Într-o declarație, Met a spus că veniturile din vânzarea Tête de femme (Fernande) vor fi direcționate către achiziții de noi lucrări pentru colecția permanentă a muzeului, în conformitate cu politica stabilită de Asociația Directorilor Muzeelor de Artă (AAMD), o organizație care desemnează reguli pentru instituțiile de artă care operează în SUA. The Met a declarat că lucrările de restaurare au o valoare anuală de peste 50.000 de dolari, după ce curatorii săi revizuiesc colecția permanentă pentru lucrări duplicate care sunt eligibile pentru a fi apoi vândute.

Picasso a realizat aproximativ 16 modele de bronz ale piesei, care o înfățișează pe artistul și modelul francez Fernande Olivier. Într-o declarație, Marc Porter, președintele Chrisitie’s Americas, a descris lucrarea de față drept „un exemplar rar” al operei artistului care ajunge pe piața secundară, spunând că reprezintă „un moment absolut crucial în dezvoltarea practicii artistice a lui Picasso, cubismul, și canonul istoric al artei în general.”

Sculptura din bronz a intrat în colecția muzeului în 1995, când a fost donată de la moșia lui Florene M. Schoenborn, care era administrator pe viață al Muzeului de Artă Modernă. Sculptura duplicat, Head of a Woman (Fernande), pe care muzeul a optat să o păstreze, a fost oferită de Lauder, un actual administrator al Met, care a promis că va dona 78 de lucrări din colecția sa de artă cubistă.

Viitoarea vânzare vine după o donație de 125 de milioane de dolari a unui alt administrator de multă vreme al Met, finanțatorul pensionar Oscar Tang. Acea donație, anunțată în decembrie, va vedea galeriile care găzduiesc colecția Met’s Lauder Cubist renovate. Donația lui Tang a venit după o perioadă de consecințe financiare la Met de la debutul pandemiei, care a făcut ca muzeul să sufere un deficit bugetar de 100 de milioane de dolari în 2021 și a dus la retragerea altor lucrări.

„Suntem extraordinar de privilegiați să avem două modele ale primei sculpturi cubiste a lui Picasso – o capodoperă – datorită generozității marilor patroni din trecut și din prezent”, a declarat Max Hollein, directorul Met, într-un comunicat. Fondurile vânzării vor „permite Muzeului să acorde prioritate în continuare achizițiilor de opere de artă remarcabile”.