Cea mai veche sticlă de whisky din lume se îndreaptă către licitație. Cât ar putea valora aceasta

Scris de Lavinia Floroiu
Publicat la data de: 29-04-2021

în: LifestyleNews

Lumea licitației este plină de sticle și butoaie rare de băuturi spirtoase. Puțini, totuși, se pot compara cu o sticlă de Whisky Old Ingledew programată să fie licitată în această vară.

Asta pentru că această sticlă de whisky american – care va fi vândută de Skinner Auctioneers în iunie – este considerată a fi cea mai veche din lume. Un test recent de laborator a arătat că Old Ingledew, despre care inițial se credea că datează din anii 1850, a fost, probabil, îmbuteliat între 1763 și 1803.

Joseph Hyman, specialist în spiritul casei de licitații, a făcut echipă cu oameni de știință de la Universitatea din Georgia și Universitatea din Glasgow pentru a analiza spiritul la începutul acestui an, potrivit unui comunicat. O probă de lichid a fost prelevată și apoi testată folosind datarea Carbon-14, care analizează cantitatea de carbon radio dintr-un obiect (un proces similar este utilizat pentru combaterea falsificării).

Testul a arătat că există o probabilitate de 81,1% ca whisky-ul să fie îmbuteliat de fapt între 1763 și 1803, plasându-l în contextul istoric al războiului revoluționar și al rebeliunii whisky-ului. Este, de asemenea, posibil ca whisky-ul să fie și mai vechi, deoarece a fost îmbătrânit în butoaie de stejar, apoi depozitat timp de câteva decenii în demijoane mari de sticlă înainte de a fi îmbuteliat. Old Ingledew, care a fost îmbuteliat de Evans & Ragland, Grocers și Commission Merchants din LaGrange, Georgia, a aparținut cândva finanțatorului din Wall Street, John Pierpont Morgan, care l-a obținut în timpul unei călătorii pline de viață, potrivit lui Barron. „Este o poveste fascinantă”, a spus Hyman publicației. „Whisky-ul nu a fost îmbuteliat la o distilerie distrusă în timpul războiului, ci este de fapt îmbuteliat de un magazin general, la fel cum a început whisky-ul scoțian Johnnie Walker.”

Jack, fiul lui Morgan, a dăruit sticla viitorului judecător al Curții Supreme SUA și guvernatorului Carolinei de Sud James Byrnes la începutul anilor 1940. Alte două sticle de whisky au fost pentru Franklin D. Roosevelt și Harry S. Truman, deși acesta este singurul care supraviețuiește. Sticla de Whisky Old Ingledew va scoate în evidență licitația exclusivă online a băuturilor spirtoase a Skinner în ultima săptămână a lunii iunie. Se estimează că se va vinde undeva între 20.000 și 40.000 de dolari, dar cu istoria whisky-ului, nu vă mirați dacă ajunge să vândă pentru mai mult.

Sursa: The World’s Oldest Bottle of Whiskey Is Heading to Auction