Chanel a anunțat primii câștigători Next Prize

Material realizat în EXCLUSIVITATE

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 14-12-2021

în: FashionNews

Channel

Chanel a desemnat primii câștigătorii Next Prize, un nou premiu bienal pe care brandul francez l-a fondat în martie pentru a sprijini 10 artiști și creatori internaționali care lucrează în film, muzică, performanță și artă vizuală. Premiul a fost înființat ca parte a unei inițiative mai ample numită Fondul de cultură Chanel, înființată la începutul acestui an în urma pandemiei pentru a extinde sprijinul artelor de către brandul de lux.Fiecare dintre cei 10 câștigători, aleși de jurații Tilda Swinton, Cao Fei, Sir David Adjaye va primi 100.000 de euro în finanțare, precum și acces la oportunități de mentorat și networking.

Premiul este acordat artiștilor despre care casa de modă consideră că își redefinesc domeniile în care activează. Într-o declarație, Yana Peel, șefa globală pentru arte și cultură a Chanel, a explicat că premiul se încadrează în moștenirea fondatorului brandului, regretata Gabrielle Chanel, care a susținut artiștii de avangardă ai epocii sale. „Extindem istoria profundă a angajamentului cultural al Chanel – dând putere ideilor mari și creând oportunități pentru ca o generație emergentă de artiști să-și imagineze viitorul”, a spus ea.

Fiecare câștigător va primi 100.000 EURO și va putea să aloce finanțarea premiului oricărui proiect la alegerea sa. Pe lângă premiul în bani, aceștia vor primi acces la o rețea de mentori selectați de brand pentru următoarele 20 de luni. În această perioadă beneficiarii premiului vor fi invitați să participe la o serie de reuniuni menite să-și extindă rețelele creative, să încurajeze colaborarea și să promoveze schimbul de idei pentru a genera inspirație pentru proiecte viitoare. Acest centru creativ va continua să crească cu fiecare nouă cohortă de câștigători anunțați pe o bază bienală. În acest spirit, CHANEL Next Prize servește ca un incubator artistic, hrănind posibilitățile creative oferite de colaborarea multidisciplinară și polenizarea încrucișată a ideilor între culturi și forme de artă.

În cadrul Fondului de Cultură Chanel, brandul va colabora, de asemenea, cu o serie de instituții pentru a stabili alte premii și pentru a susține programarea expozițiilor. Printre colaboratorii Chanel se numără Centrul Pompidou din Paris, Galeria Națională de Portret din Londra, Muzeul Underground din Los Angeles și GES-2, un centru de artă contemporană recent deschis la Moscova.

Cei 10 laureați ai premiului au fost selectați de un juriu format din actrița Tilda Swinton, artistul Cao Fei și arhitectul David Adjaye. Fiecare artist a fost nominalizat de un consiliu consultativ format din 25 de lideri internaționali din sectorul cultural care lucrează în diverse domenii. Mai jos, o privire asupra câștigătorilor  Chanel Next Prize:

Jung Jae-il (născut la Seul; cu sediul la Seul și la Berlin), compozitor, interpret, director muzical și producător care creează un nou gen ce îmbină muzica tradițională coreeană cu sunetele instrumentelor occidentale.

Keiken (cu sediul în Londra și Berlin), o colaborare între artiștii Hana Omori, Isabel Ramos și Tanya Cruz, a cărei muncă îmbină experiențele fizice cu digitalul prin construirea unei societăți online și a unei realități augmentate pe care spectatorul le poate experimenta.

Lual Mayen (născut în Aswa, Sudanul de Sud; cu sediul în Washington, D.C.), un designer de jocuri autodidact care își folosește propria experiență de refugiat din Sudanul de Sud pentru a proiecta jocuri imersive și instrumente digitale care generează experiențe educaționale și au un impact social.

Marlene Monteiro Freitas (născută în Capul Verde; cu sediul la Lisabona), dansatoare și coregrafă cunoscută pentru prezența electrizantă și estetica puternică influențată de tradiția carnavalului din insula natală.

Rungano Nyoni (născut în Lusaka, Zambia; cu sediul la Lisabona și Londra), un regizor ale cărui filme extrem de originale creează spații și personaje rar văzute pe ecran, aducându-le la viață cu umanitate, nuanță și inteligență.

Precious Okoyomon (născut la Londra; cu sediul în New York), un artist și poet a cărui practică multidisciplinară investighează rasismul lumii naturale, creștinismul, intimitatea și experiențele de viață, moarte și timp.

Marie Schleef (născută la Goettingen; cu sediul la Berlin), un regizor de teatru a cărei activitate este construită pe cercetare, explorare și afirmare a privirii feminine care adesea lipsește, dar și pe provocarea convențiilor de teatru dominate de bărbați.

Botis Seva (născut și stabilit la Londra), un dansator, coregraf și regizor, care experimentează prin formă, structură și teatru pentru a reinventa coregrafia.

Wang Bing (născut în Xi’an, provincia Shaanxi; cu sediul în China), un regizor ale cărui lucrări sunt portrete bine observate ale celor aflați la marginea societății chineze contemporane.

Eduardo Williams (născut la Buenos Aires; cu sediul la Paris și Buenos Aires), un regizor și artist care combină documentarele și ficțiunea pentru a crea lucrări care reprezintă o explorare senzorială a lumii mediată de tehnologia camerei.

Primul premiu cultural lansat de brandul de lux, Next Prize a fost inaugurat în 2021, ca parte a angajamentului extins al Chanel cu arta și cultura. La începutul acestui an, Chanel a lansat, de asemenea, CHANEL Connects (o serie de podcast-uri în curs de desfășurare) și CHANEL Culture Fund, o serie de parteneriate pe termen lung cu instituții culturale de top din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China pentru a crea noi programe care vor stimula inovație în gândirea creativă și culturală.

Având un accent reînnoit pe viitorul peisaj al producției artistice contemporane, aceste inițiative întăresc angajamentul companiei de a sprijini libertatea de creație și cultivarea potențialului uman pentru a promova impactul pozitiv în lume. Câștigătorii Next Prize 2021 se alătură acestei comunități în creștere de parteneri Chanel care lucrează pentru a infuza idei noi în ecosistemul artei și pentru a cataliza schimbări pozitive în cultură și societate.

Galerie Foto