How to Wear: All White

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 27-06-2024

în: Fashion

All White

Ingenuu, rafinat și ultrafeminin, albul este simplu, dar de impact. O ținută all white, deși în aparență ușor de abordat, se poate dovedi a fi o provocare de pus cap la cap. Însă atunci când este bine executată, rezultatul este spectaculos.

Un pic de istorie

Albul purtat din cap până în picioare a avut dintotdeauna o conotație pozitivă. De-a lungul istoriei, albul a fost în multiple culturi culoarea aleasă pentru a simboliza asocierea cu figuri religioase: în Egiptul Antic, zeii și faraonii erau pictați în haine albe, la fel și zeitățile Greciei Antice, iar ulterior, începând cu Evul Mediu, albul a fost asociat cu creștinismul. Însă mai precis de atât, în cadrul istoriei modei, prima dată când albul a început să facă valuri din alt motiv decât simbolismul religios a fost când l-a purtat Marie Antoinette. La începutul anilor 1780, regina Franței a cerut să fie pictată într-o manieră mai nonșalantă decât portretele populare ale vremii, fiind inspirată de modul în care Leonardo da Vinci o pictase pe Mona Lisa. În locul unei rochii voluminoase, cu broderii complexe, Marie Antoinette a vrut să fie pictată într-o rochie simplă albă, iar portretul în cauză a devenit atât de celebru, încât a dat naștere unui trend: „chemise à la reine”.

Următorul moment de glorie al rochiei albe în istoria modei se datorează reginei Victoria a Angliei. La vremea când aceasta s-a căsătorit cu prințul Albert, în 1840, femeile alegeau să poarte la propriile lor nunți culori și materiale privite drept „prețioase”, roșul, auriul și argintiul fiind printre cele mai populare opțiuni. Însă regina Victoria a ales să poarte o rochie albă la nunta sa, iar imaginea ei a devenit atât de emblematică, încât, până în prezent, în multe culturi din lume, culoarea tradițională pentru o rochie de mireasă rămâne cea albă.

Încă o însemnătate istorică pentru rochiile albe este asocierea cu mișcarea de emancipare a femeilor, de la începutul secolului al XX-lea. Sufragetele au luat decizia strategică de a purta alb, din mai multe motive. În primul rând, pentru a putea să fie cât mai ușor de distins în fotografiile alb-negru care se publicau la vremea aceea, astfel încât să fie cât mai vizibile în presă. În al doilea rând, rochiile albe erau un articol vestimentar pe care aproape toate femeile îl dețineau, astfel că nu reprezentau o barieră economică, ci un mod simplu de a arăta solidaritate între clasele sociale. Și, nu în ultimul rând, albul, asociat cu puritatea și inocența, nu putea fi criticat de cei ce acuzau sufragetele că ar fi fost o mișcare a femeilor rebele sau excentrice. Astfel, rochiile albe și-au extins simbolistica, spărgând barierele asocierii cu ideea de puritate fizică și devenind reprezentative pentru puritatea dorinței femeilor de a avea egalitate.

All White

Inspirație pentru ținute all white

Cu toate că nu putem reduce o culoare anume la a fi un simplu trend, de la un sezon la altul, se remarcă o creștere în popularitate a anumitor culori, iar în colecțiile pentru primăvară/vară 2024, s-a putut observa o recurență a ținutelor all white. Astfel, putem deduce că albul – și în special outfiturile albe din cap până în picioare – se află în tendințe. Iar designerii propun o varietate de moduri în care putem aborda acest look.

Pentru o ținută cu aer necomplicat, dar care totuși face un statement, inspirația este rochia albă semitransparentă de la Alberta Ferretti – cu pliseuri discrete care îi susțin alura feminină, dar cu guler de cămașă bărbătească pentru a o menține în vibe-ul casual și, în cel mai nonșalant și lipsit de efort mod, căzută pe un umăr ca să lase la vedere o bustieră tip bralette.

O variantă de rochie albă care se menține în sfera diafană fără a se duce înspre lookul bridal (cu alte cuvinte, o rochie albă lungă, vaporoasă și elegantă, dar care nu te va face să arăți accidental ca o mireasă) s-a remarcat pe podiumul Chloé. Este vorba despre o rochie drop waist (partea de fustă pornește de sub punctul în care se află talia natural, creând un efect de alungire a corpului), cu un drapaj din voal semitransparent, modelat astfel încât să formeze conturul unui trandafir. Poți purta o astfel de rochie în contexte semiformale – de exemplu, la un party de vară, cu bijuterii strălucitoare, tocuri și o poșetă clutch – sau o poți păstra în vibe-ul casual în care a fost stilizată pe podium, accesorizată numai cu sandale Birkenstock, un bucket bag și un ruj roșu.

All White

Tot în vibe-ul diafan, dar cu un twist aparte și foarte actual, este lookul all white din colecția Brandon Maxwell. Într-un joc al transparențelor și al suprapunerilor, ținuta este formată din straturi de voal care se dublează astfel încât în partea superioară avem o cămașă acoperită de o capă drapată pe orizontală, iar în partea inferioară, fusta este acoperită de o semi-mantie. Apropo de drapaje, la Blumarine se remarcă rochia mini perfect mulată astfel încât să modeleze silueta într-o manieră în care aproape pare că materialul textil este de fapt un lichid turnat direct pe corp. De purtat cu dresuri albe pentru a întregi efectul de statuetă prețioasă din marmură.

Dacă îți surâde aerul de „pare că ținuta a fost turnată direct pe corp”, dar cauți un vibe puțin mai casual, poți încerca lookul propus în prezentarea Sportmax, care constă într-o fustă lungă și dreaptă, alături de un top mulat pe forma corpului – un look ușor de recreat și de purtat, care bifează nu numai trendul all white, ci și pe cel al revenirii minimalismului anilor ’90. Tot minimalist, dar cu un aer ușor futurist, este duoul top transparent din plasă plus fustă micro mini cu talie joasă, din colecția Acne Studios. Accesoriile sunt foarte importante pentru a crea vibe-ul futurist: pantofi cu formă atipică (vârf exagerat de ascuțit), ochelari de soare tip shield și unghii argintii.

All White

Nu în ultimul rând, bineînțeles că poți aborda trendul all white în maniere clasice și necomplicate, cum ar fi sub forma boho – optează pentru o rochie romantică din dantelă cu siluetă dreaptă, precum în prezentarea Valentino, sau într-un mod mai sporty, de exemplu, sub forma unei rochii tip cămașă – un reper cool este cea de la Dawei, care reimaginează conceptul de shirt dress, oferindu-i o formă neașteptată prin detaliul stil peplum de la nivelul taliei.

Energy Expo 10-13 octombrie