Top 5 cele mai bogate femei din lume în 2022

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 20-06-2022

în: News & Features

Vedete precum Kim Kardashian și Rihanna au devenit miliardare prin prisma meseriilor lor, dar majoritatea celor mai bogate femei din lume nu sunt la fel de celebre. În plus, în cele mai multe cazuri, averea lor a fost moștenită. Dar fie că s-au născut într-o dinastie ori s-au căsătorit, chiar și cea mai bogată femeie de pe pământ are o avere netă care reprezintă o treime din averea lui Elon Musk, de 218 miliarde de dolari. Totuși, averea unei femei este suficientă pentru a învinge cel puțin averea de 71 de miliarde de dolari a fondatorului Meta, Mark Zuckerberg. Iată care sunt cele mai bogate femei din lume în 2022.

5. Jacqueline Mars: 32,6 miliarde de dolari

Mars Incorporated a fost fondată de bunicul lui Mars, Frank C. Mars, în 1911, iar compania de dulciuri și hrană pentru animale de companie din spatele unor produse precum M&Ms și Pedigree a făcut-o pe nepoata sa latifundiară. Jacqueline Mars a lucrat în companie timp de aproape 20 de ani între 1982 și 2001 și, la vârsta de 82 de ani, are o avere de 32 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Pe lângă munca ei în consiliul companiei, ea deține o fermă de cai în Virginia, cu animale care au fost călărite de medaliați olimpici.

4. MacKenzie Scott: 43,6 miliarde de dolari

Fosta soție a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, a donat peste 12,5 miliarde de dolari la peste 1.253 de organizații în ultimii doi ani, după despărțirea sa de fostul cel mai bogat om de pe planetă în 2019, potrivit Bloomberg. Filantropul a donat mai mult decât Bezos, care este în prezent a doua cea mai bogată persoană din lume.

Cu toate acestea, ea rămâne una dintre cele mai bogate femei de pe planetă, cu o avere netă de 43,6 miliarde de dolari. Scott a primit 38 de miliarde de dolari din averea ei și a lui Bezos, de 137 de miliarde de dolari, în acordul de divorț. Ea a primit, de asemenea, un sfert din acțiunile Amazon, dar s-a angajat să doneze o mare parte din averea ei. Cea mai recentă donație a fost de 122 de milioane de dolari pentru organizația caritabilă americană de mentorat pentru tineri Big Brothers Big Sisters.

3. Alice Walton: 59,2 miliarde de dolari

Fiica în vârstă de 72 de ani a fondatorului Walmart, Sam Walton, a fost cea mai bogată femeie din lume în 2020. Ea și frații ei au o cotă de 50% din companie. Walton a fost printre cele mai bogate femei din lume de mai bine de 10 ani, iar dragostea ei pentru artă este binecunoscută. În prezent, este președintele Muzeului de Artă Americană din Crystal Bridges deținut de Fundația Walton Family. În ciuda faptului că are o avere mai mare decât următoarea femeie din această listă, în urmă cu doar două luni familia Walton a pierdut 19 miliarde de dolari la jumătatea lui mai 2022, atunci când prețul acțiunilor companiei a scăzut după ce și-a publicat rezultatele trimestriale. Problemele legate de personalul Covid-19, problemele de stoc și prețurile la combustibil au contribuit toate la această scădere, potrivit Bloomberg.

2. Julia Koch: 63,4 miliarde de dolari

Julia Koch, în vârstă de 60 de ani, și cei trei copii ai săi dețin un pachet de 42% din acțiunile Koch Industries, care a fost fondată de regretatul ei soț David Koch. Koch a fost un filantrop și un donator politic conservator care s-a aflat la conducerea companiei sale de 100 de miliarde de dolari până când s-a pensionat în 2018, apoi a murit în 2019, cu o valoare netă estimată la 50,5 miliarde de dolari. Fratele său mai mare, Charles, deține încă 42% din ceea ce este acum a doua companie privată ca mărime din Statele Unite.

Cel mai mic frate Koch, Bill, și-a vândut pachetul de acțiuni din companie în 1983 și a fondat Oxbridge Academy, liceul din Florida la care a învățat Barron Trump. În 2019, el a fost estimat a avea o avere de 1,8 miliarde de dolari, dar cumnata sa Julia câștigă titlul de cel mai bogat membru al familiei Koch, cu o avere netă de peste 63 de miliarde de dolari. Femeia de afaceri din New York se află în cercurile de elită și și-a făcut debutul ca președinte la Gala Met în 1997, în același an în care fundația soțului ei a sponsorizat evenimentul.

1.Françoise Bettencourt Meyers: 74,8 miliarde de dolari

Înainte ca Bettencourt Meyers să intre în topul Forbes World’s Top Billionaires în 2018, mama ei, Liliane Bettencourt, fusese cea mai bogată femeie din lume. Dar, de la moartea acesteia, Françoise Bettencourt Meyers – nepoata fondatorului gigantului francez de frumusețe L’Oreal – s-a clasat pe primul loc pe lista celor mai bogate femei de pe planetă. Bettencourt Meyers, în vârstă de 68 de ani, face parte din consiliul de administrație al L’Oreal din 1997, iar ea și familia ei dețin 33% din companie. De asemenea,  Meyers este și  autor și a scris despre zeii greci și despre Biblie. Relația lui Bettencourt Meyers cu mama ei a fost una faimoasă, iar opt persoane au fost condamnate pentru exploatarea mamei ei bolnave într-un proces din 2015, cu doar câțiva ani înainte ca latifundiara Bettencourt să moară.

În 2019, familia și compania pe care o deține au donat 226 de milioane de dolari pentru a ajuta la repararea Catedralei Notre Dame din Paris, după un incendiu devastator.