Acest vin vechi de 200 de ani s-a vândut pentru 30.000 de dolari. A fost îmbuteliat pentru Napoleon Bonaparte

Scris de Lavinia Floroiu
Publicat la data de: 03-06-2021

în: It happenedLifestyle

Napoleon Bonaparte a spus odată: „Vinul contribuie mult la bucuria de a trăi”. Din păcate, micul împărat și general francez nu a reușit niciodată să savureze unul dintre vinurile roșii din colecția sa care tocmai s-a vândut la o licitație pentru o sumă puternică.

Singura sticlă de Grand Constance 1821 a câștigat 30.000 de dolari sâmbăta trecută la Cape Fine & Rare Wine Auction (CFRWA). Facturat ca un „vin unic”, se crede că este unul dintre cele 12 rămase în lume. A declanșat un război acerb de licitație între colecționari înainte de a fi luat în cele din urmă de un enofil din Marea Britanie.

foto via @robbreport.com

Vinul vechi de 200 de ani în cauză fusese rezervat pentru bucuria exclusivă a lui Bonaparte. Era programat să ajungă la insula Sfânta Elena la sfârșitul anului 1821. Cuceritorul, care locuise acolo, a murit puțin mai devreme în acel an și, prin urmare, nu a ajuns niciodată să-l guste. Potrivit CFRWA, ultima cerere a împăratului a fost un pahar cu iubitul său Vin de Constance.

Vinul dulce sud-african este un amestec de Muscadel roșu și Pontac. Vine pe piață exact la două secole după ce strugurii pentru recoltare au fost recoltați din podgoriile Groot Constantia de lângă Cape Town. A fost refăcut în 2019 pentru a prelungi durata de viață deja venerabilă a vinului și a se asigura că aroma sa rămâne intactă.

Până în 1821, vinul Constantia era, probabil, la apogeul faimei sale și favorizat de George Washington, regele George al III-lea, Marie Antoinette și Frederick cel Mare.

1821 care a intrat sub ciocan pe 22 mai a făcut parte dintr-un lot licitat la Londra la începutul anilor 1980. Alte două sticle din acest lot au fost, de asemenea, refăcute în 2019, ceea ce înseamnă că unii colecționari ar putea avea o altă șansă să se bucure de ceea ce Bonaparte nu a putut.

Sursa: This 200-Year-Old Wine Was Bottled for Napoleon Bonaparte. It Just Sold for $30,000.