Top 2019 Cele mai scumpe orașe din lume

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 18-12-2019

în: Vip

În topul 2019 al celor mai scumpe orașe din lume se situează, la egalitate, Paris, Hong-Kong și Singapore. Clasamentul realizat de Econimist Intelligent Unit a comparat prețurile din 133 de orașe la nivel global.

Studiul a luat în calcul prețul unor elemente de trai comune, cum ar fi prețul pâinii sau al carburanților, folosind ca punct de reper costul traiului din New York. Cele mai scumpe orașe din lume sunt Singapore, Paris, Hong-Kong, Zurich, Geneva, Osaka, Seoul, Copenhaga, New York, Tel Aviv și Los Angeles. Capitala Franței, care a fost una dintre primele 10 din 2003, a ajuns în 2019 pe primul loc, alaturi de Hong Kong si Singapore. Osaka (Japonia) este un oraș portuar cu o industrie înfloritoare, a ajuns pe locul cinci, la egalitate cu Geneva din Elveția. New York și Los Angeles sunt singurele orașe din America de Nord din top 10, poziție pe care o împart cu Copenhaga din Danemarca. Potrivit sondajului, orașele americane au fost printre cele mai scumpe atunci când a venit vorba despre utilități și ajutor domestic. În Europa, orașele elvețiene Zurich și Geneva au ajuns pe locul al patrulea și al cincilea (cu un cost al traiului comparabil cu Osaka). Aici, cele mai mari costuri prin comparație cu celelalte orașe incluse în studiu s-au remarcat la cheltuielile de uz casnic, de îngrijire personală, recreere și divertisment. În Copenhaga, transportul, recreerea și îngrijirea personală sunt cele care implică cele mai mari costuri. Și costul vieții în Marea Britanie a crescut, tendință care s-a accentuat de-a lungul anului, probabil din cauza presiunilor generate de Brexit.

În retrospectiva anului 2019, Melbourne din Australia a fost orașul cu cei mai fericiți locuitori, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Time Out şi Tapestry Research. Melbourne este, neoficial, capitala cafelei şi fotbalului din Australia. Metropola cu 4,9 milioane locuitori este un loc unde plajele, arta și cultura diversă creează cadrul ideal pentru ca oamenii să se simtă parte din comunitate. Plajele, parcurile publice, mâncarea diversă și multe altele transformă Melbourne într-o zonă complexă, cu o vreme aproape perfectă pe tot parcursul anului. Festivalul anual de Mâncare şi Vin din Melbourne are loc încă din 1993. La eveniment iau parte bucătari locali, producători de vin, se aduc produse și ingrediente proaspete. Sondajul mai arată că 92% dintre oameni se bucură de viața acolo și cei mai mulți spun că le este ușor să-și facă prieteni.