Cea mai scumpă piesă de artă NFT din toate timpurile „The Merge” by Pak – 91,8 milioane de dolari

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 02-03-2023

în: Vip

NFT

Indiferent dacă ați investit deja în NFT-uri sau nici nu știți încă ce înseamnă, acest articol este pentru dumneavoastră. NFT-urile sunt pe piață din 2015, dar nu au câștigat atenția la nivel mondial până în 2021, când aceste piese de artă digitală au început să se vândă pentru sume enorme.

Pe măsură ce lumea a început să se obișnuiască cu moda NFT, aceste lucrări de artă au continuat să crească în valoare. Când vorbim despre piese de artă NFT costisitoare, vorbim despre „lucrări” care au depășit pragul de 10 milioane de dolari. Se estimează că acest barem va crește datorită dezvoltării utilității și popularității crescânde a NFT-urilor.

Ce este mai exact un NFT? NFT înseamnă jetoane nefungibile, care sunt în general create folosind același tip de programare utilizat pentru criptomonede. În termeni simpli, aceste active criptografice se bazează pe tehnologia blockchain. Ele nu pot fi schimbate sau tranzacționate în mod echivalent ca și alte active criptografice, precum Bitcoin sau Ethereum.

Pare un oximoron, dar însuși Donald Trump a lansat la mijlocul lunii decembrie 2022 o colecție NFT care, previzibil, îl înfățișează în ipostaze eroice, cum ar fi cea de astronaut sau pilot de avioane militare. Preț per NFT: doar 99 de dolari. Aceste Limited Edition Digital Trading Cards pot părea un triumf al kitsch-ului la prima vedere, însă grafica realizată în stilul anilor 1950 le-a adus un succes absolut: toată colecția de 45.000 de NFT-uri s-a vândut în doar 12 ore. Adică aproape 4,45 milioane de dolari adunați de Trump în jumătate de zi. Iar prețul acestor NFT-uri continuă să crească la bursa colecționarilor. Mai contează că fotografiile pe care se bazează colajele cu fostul președinte sunt pur și simplu luate de pe Internet, iar gurile rele spun că însuși Donald Trump a cumpărat propriile NFT-uri pentru a le crește valoarea?…

NFT

„The Merge” este cea mai scumpă piesă de artă NFT din toate timpurile și s-a vândut la o sumă uriașă, de peste 91 de milioane de dolari. Cea mai mare vânzare NFT din istorie a avut loc pe Nifty Gateway. „The Merge” reprezintă o colecție NFT neobișnuită, care a fost creată de artistul digital Pak și dezvăluită pe platformă ca parte a unui eveniment de vânzări derulat pe parcursul a două zile.

„The Merge” s-a vândut în ediție deschisă, adică opusul ediției limitate. Cumpărătorii au putut achiziționa câte jetoane au vrut, începând cu un preț unitar de 575 de dolari, care a crescut cu câte 25 de dolari la fiecare șase ore. Până la final, jetoanele s-au vândut pentru un total de 91.806.519 dolari. În urma lansării acestui proiect, peste 28.000 de colecționari au fost înregistrați, care au achiziționat un total de 266.434 de unități. Această vânzare face din Pak cel mai scump artist în viață din lume.

Desigur, lumea NFT este extaziată de rezultat, gata să promoveze lucrările de artă digitală ca adevărate opere de artă, dar locul lui Pak în vârful acestei ierarhii este controversat. Totul se rezumă la modul în care este definită o operă de artă.

În timp ce sculptura „Rabbit” (1986) a lui Jeff Koons deține în prezent recordul pentru cea mai scumpă lucrare vândută vreodată, la 91 de milioane de dolari, prețul de 91,8 milioane de dolari al „The Merge” s-ar clasa ca fiind cel mai mare obținut din vânzarea unei „opere de artă”. Cu toate acestea, având în vedere că lucrarea lui Koons s-a vândut ca o singură piesă distinctă, iar Pak a vândut peste 266.000 de unități, s-ar putea argumenta că este mai mult o colecție decât o operă de artă.

Iată cum arată topul celor mai scumpe cinci NFT-uri din lume: Larva Labs – CryptoPunk #5822: 23,7 milioane de dolari; Beeple – Human One: 28,9 milioane de dolari; Pak & Julian Assange – Clock: 52,7 milioane de dolari; Beeple – Everydays: The First 5000 Days: 69 de milioane de dolari și, bineînțeles, Pak – „The Merge”: 91,8 milioane de dolari. Unii spun că acum este momentul să investim, alții ne atrag atenția cu privire la căderile masive din vara și toamna lui 2022, ambele având de-a face, însă, cu căderile criptomonedelor. Vă simțiți norocoși, inspirați și dornici să investiți?

www.binance.com