Un ceas de buzunar de pe „Titanic” s-a vândut cu 100.000 de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-11-2022

în: News

Titanic

Un ceas de buzunar aurit, care a supraviețuit scufundării RMS Titanic împotriva tuturor pronosticelor, tocmai a fost vândut la licitație pentru o sumă de șase cifre. Ceasul în cauză i-a aparținut funcționarului poștal Oscar Scott Woody, care lucra la bordul navei de pasageri când a lovit acel aisberg fatidic pe 14 aprilie 1912. De fapt, ceasul a fost înghețat în momentul în care a intrat în Atlanticul de Nord rece cu peste 1.500 de alți pasageri nefericiți. Trupul lui Woody a fost recuperat din ocean 10 zile mai târziu, iar ceasul de buzunar plin de apă a fost returnat soției sale, Leila, luna următoare.

După aproximativ 110 de ani, relicva s-a vândut cu 116.000 de dolari la o licitație Henry Aldrige & Sons. Ecranul ceasului este spart și lipsesc atât minutarele, cât și secundarele. Există, totuși, o urmă slabă a unui indicator vizibil între cifrele patru și cinci, care coincide cu rapoartele conform cărora nava s-a scufundat la 2:21 dimineața. Se pare că Woody și colegii săi de poștă au murit încercând să salveze saci de scrisori din camera de depozitare inundată. Acesta tocmai își aniversase 44 de ani la bordul navei.

Ceasul a fost doar vârful aisbergului în ceea ce privește suvenirurile Titanic oferite la licitația de sâmbătă trecută. O listă de pasageri de la clasa întâi s-a vândut cu 48.000 de dolari, în timp ce un meniu a costat 60.000 de dolari. Alte atracții au inclus o farfurie elegantă de desert care a obținut puțin peste 23.000 de dolari și o secțiune „a la carte” a meniului care a obținut peste 27.000 de dolari.

Henry Aldrige & Sons și-a dezvoltat o reputație pentru colectarea, autentificarea și licitarea descoperirilor de epocă de pe Titanic. În 2017, casa de licitații a vândut o haină de blană deținută de o stewardesă care se afla la clasa întâi pentru 178.000 de dolari și o scrisoare a pasagerului Oscar Holverson pentru aproape 150.000 de dolari. Este o dovadă suplimentară că Titanic încă trezește interesul chiar și la un secol după scufundare.