Portretul lui Hristos realizat de Botticelli a fost vândut la licitație pentru o sumă record

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 02-02-2022

în: News

Botticelli

În lumea artei, este foarte important să deții un tablou realizat de Sandro Botticelli. Și în timp ce multe dintre lucrările sale sunt expuse în muzee, doar câteva rare ajung în colecții private. Un astfel de tablou care a fost scos recent la licitație este  „Omul durerilor”.

Portretul îl prezintă pe Hristos pe un fundal negru, având o coroană de spini pe cap și îngeri lângă el. Mâinile lui sunt legate cu frânghii și par să aibă cicatrici. Piesa de artă datează de la începutul anilor 1500 și a fost surprinzător bine conservată.

Până la licitație, portretul a aparținut unei familii de colecționari de artă care l-au predat noilor proprietari în 1963. Tabloul a fost vândut recent la licitația Sotheby’s New York pentru 45,4 milioane de dolari, devenind al doilea cel mai mare total de vânzări de până acum al artistului.

 

Botticelli

În ciuda valorii sale, doar trei ofertanți au intrat în cursa pentru pictură, doi ofertanți finali fiind reprezentați de specialiștii seniori ai vechilor maeștri Sotheby’s, Liz Lobkowicz și Christopher Apostle. În cele din urmă, a fost vândut pentru un preț mai mic decât era de așteptat.

„Omul durerilor” al lui Botticelli este una dintre cele mai puternice și umilitoare lucrări pe care le-am întâlnit vreodată. Deși aparent religios, este o pictură cu o umanitate enormă – un portret al suferinței umane și al spiritualității care vorbește un limbaj universal. Rezultatul de astăzi nu este doar o dovadă a puterii și importanței sale, ci și a atemporalității lucrărilor pictate cu aproximativ 500 de ani în urmă”, a declarat Christopher Apostle, șeful departamentului de pictură Sotheby’s Old Masters.

Energy Expo 10-13 octombrie