Cartea recordurilor Guiness World Records tocmai a certificat cel mai scump ceainic din lume: “The Egoist”. Această operă de artă ce valorează 3 milioane de dolari a fost comandată și proiectată de Nirmal Sethia, președintele fundației N Sethia Foundation și al companiei producătoare de ceaiuri – Newby Teas of London.
Evenimentul a avut loc în cadrul prestigiosului restaurant Mosimann’s din Belgravia Square, Londra, declarat la rândul său unul dintre cele mai selecte locații din lume.
Numele ceainicului nu este dat de valoarea sa sau de multitudinea pietrelor prețioase în care este acoperit, ci de faptul că poate servi doar o singură ceașcă de ceai. Acesta este de fapt, după cum declară Nirmal Sethia, un tribut dedicat istoriei și provenienței ceaiului, aducând un omagiu celei mai vechi băuturi din lume, de o importanță culturală neegalată.
Proiectul ce a implicat mai mult de 1730 de ore de muncă a fost realizat de echipa de bijutieri din Milano, Scavia. Rezultatul acestor eforturi îndelungi, vise înalte și așteptări mari a fost unul pe măsură: un ceainic din aur de 18k, acoperit în integralitate de cele mai pure și prețioase diamante și rubine. “The Egoist” prezintă 1658 de diamante naturale cu tăietură brilliant și 386 de rubine cu tăietură brilliant, ce strălucesc cu putere în toate culorile spectrului. Având aspectul unei coroane, capacul prezintă un rubin natural de 20,7 carate, însă atenția se îndreaptă spre piesa centrală, un rubin tailandez de 6,67 carate încrustat în forma unui soare de aur, despre care Nirmal Sethia spune că strălucește “ca soarele din Asia de Sud-Est”. Mânerul ceainicului este realizat din fosila unui fildeș de mamut.
“The Egoist” aparține acum de N Sethia Foundation și face parte din colecția exclusivistă “The Chitra Collection”, fondată în memoria soției sale, Chitra. Aceasta cuprinde o selecție de peste 1700 de piese unice, printre care ceainice de colecție și alte obiecte conexe, de asemenea prețioase. “The Chitra Collection” are acum o valoare netă de aproximativ 212 milioane de euro, inlcuzănd piese exclusiviste precum ceainicul de argint al lui Lord Nelson, un alt ceainic de argint ce a aparținut fiicei lui Winston Churchill, Lady Mary Soames – un set chinezesc vechi de 1000 de ani, din timpul Dinastiei Song și un serviciu pictat manual pe care Louis al XVIII-lea a plătit 10000 de franci în anul 1816. Această incredibilă colecție dedicată ceaiului va fi disponibilă pentru public în anul 2017.
www.chitracollection.com