Cel mai scump timbru din lume

ONE CENT Magenta, o poveste filatelică în valoare de 8,3 milioane de dolari

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 05-07-2023

în: Vip

ONE CENT Magenta

Ei bine, trebuie să recunoaștem că nu este Capul de bour, deși acesta este cel mai scump timbru românesc din toate timpurile. Dar așa cum există o diferență între România și restul lumii, această diferență este valabilă și în cazul recordurilor de preț, filatelice în acest caz.

Pe 8 iunie 2021, în cadrul unei licitații a casei Sotheby’s din New York, compania Stanley Gibbons a decis să intre într-o bătălie financiară pentru o comoară filatelică rarisimă. A fost un proces de licitație intens, dar echipa de management a Stanley Gibbons, formată din Graham Shircore, CEO, și Victoria Lajer, MD, a ieșit învingătoare, ciocanul stabilind o ofertă finală de 8,3 milioane de dolari.

„British Guiana 1c Magenta este cu adevărat Sfântul Graal al filateliei. Este într-adevăr unic și suntem încântați să-l primim înapoi pe pământ britanic, unde sperăm că va și rămâne”, a declarat Graham Shircore, CEO al Stanley Gibbons. „Intenționăm să expunem timbrul, gratuit, la diferite intervale de-a lungul anului, astfel încât mai mulți oameni să se poată bucura de această piesă unică și să-i descopere povestea fascinantă. De asemenea, am colaborat cu o companie numită Showpiece pentru a oferi proprietatea fracționată a mărcii poștale. A fost o premieră mondială pentru un articol filatelic, permițând mai multor oameni să devină parte din istoria acestui timbru.”

ONE CENT Magenta

Timbrul unic, trebuie să recunoaștem, nu este în cea mai bună stare, hârtia cu suprafața magenta întunecându-se considerabil de-a lungul anilor. A fost semnat în stânga cu inițialele EDW(ight) și ștampilat cu „DEMERARA AP 4 1856”. A fost descoperit pentru prima dată de L. Vernon Vaughan, un școlar în vârstă de 12 ani, printre documentele de familie, în 1873; acesta l-a dezlipit de pe un plic și l-a păstrat pentru scurt timp în colecția sa, înainte de a-l vinde unui colecționar local, Neil R. McKinnon, pentru suma de 6 șilingi. Câțiva ani mai târziu, McKinnon și-a vândut colecția unui dealer de timbre din Liverpool, Thomas Ridpath, pentru 120 de lire sterline, iar ulterior, Ridpath a vândut exemplarul ONE CENT renumitului colecționar Philipp la Renotière von Ferrary, un austriac care locuia la Paris, pentru o sumă nedezvăluită, estimată la circa 40 de lire sterline. Ferrary a decedat în 1917, intenționând să-și lase colecția Muzeului Poștal din Berlin. Aceasta a fost însă confiscată de guvernul francez ca parte a despăgubirilor de război ale Germaniei și vândută în cadrul mai multor licitații, între iunie 1921 și noiembrie 1925, ONE CENT ajungând să fie cumpărat pe 6 aprilie 1922 de către Arthur Hind, un milionar american născut în Marea Britanie, pentru o sumă totală de 7.343 de lire sterline, devenind astfel cel mai scump timbru poștal și „Cel mai rar timbru din lume”.

După ce a trecut prin mâinile mai multor proprietari, ONE CENT black on magenta a revenit la tribuna licitațiilor în iunie 2021, când a obținut un preț total de 8.307.000 de dolari. Cumpărătorul a fost Stanley Gibbons Ltd., companie care și-a anunțat intenția de a extinde proprietatea asupra articolului, cel puțin parțial, către un public mult mai larg, prin proprietatea comună – un concept care a devenit tot mai popular în ultimii ani, menit a crea o mai mare expunere a acestui artefact filatelic pentru un număr cât mai mare de pasionați. Pentru cei care colecționau timbre la plic în anii 1980, în economia socialistă, nu le aruncați – poate copiii dumneavoastră vor putea vinde un timbru rar la o licitație în viitor…