How To Wear: Micro Mini

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 09-07-2024

în: Fashion

micro mini

Fusta mini este o piesă emblematică a garderobei feminine și, cu toate că este de multă vreme o siluetă clasică, continuă să fie reinventată de către designeri, menținându-și mereu aerul fresh și actual. Sezonul acesta, tendințele conduc către fusta micro mini, așa că iată cum să o porți și stilizezi.

Un pic de istorie

Fustele au fost purtate dintotdeauna (de altfel, practicalitatea libertății de mișcare pe care o oferă face ca fustele să preceadă pantalonii în vestimentația umană), însă fustele mini au început să fie populare abia în secolul XX.

În 1925, actrița Josephine Baker a șocat publicul când, pentru un performance live la celebrul cabaret Folies Bergère din Paris, a purtat o fustă scurtă realizată din banane de cauciuc. Considerată acum un simbol al Jazz Age-ului, iconica fustă mini era, la acea vreme, o piesă vestimentară scandaloasă, chiar și pentru o artistă. În anii ’20-’30, pe care îi asociem cu era flapper girls, tivurile fustelor „scurte” cădeau, de fapt, fix deasupra genunchilor și, cel mai adesea, rochiile sau fustele femeilor aveau lungimea până la jumătatea gambei.

micro mini

Doi creatori de modă sunt creditați în istorie pentru popularizarea fustei mini: Mary Quant și André Courrèges. În 1963, Mary Quant a expus pentru prima dată în vitrina magazinului ei din Londra o fustă scurtă, care a atras atenția și admirația femeilor, ce au făcut din această piesă un simbol al revoluției feministe. La aceeași vreme, Courrèges, care studiase în atelierul lui Cristóbal Balenciaga și apoi își inaugurase propriul brand în Paris, a lansat o colecție în care explora o imagine futuristă a femeii moderne. În viziunea sa, femeile viitorului nu mai erau sufocate de materiale sau cusături în exces și, în schimb, adoptau o ținută simplă și necomplicată, ce se traducea prin fuste scurte și strâmte (o diferență notabilă față de moda vremii).

Mary Quant și André Courrèges au inspirat o mulțime de alți creatori de modă să includă fuste scurte în colecțiile lor. Yves Saint Laurent a declarat că a fost influențat de „efectul Courrèges”, care l-a dus la crearea unei colecții, în 1965, ce includea o varietate de fuste scurte. Balenciaga însuși a fost inspirat de fostul său ucenic, scurtând fustele unei întregi colecții cu câte zece centimetri. Fashion icon-uri ale vremii, precum Twiggy sau Brigitte Bardot, au adoptat fusta scurtă ca pe o uniformă, contribuind la popularizarea ei.

Fustele scurte au continuat să fie extrem de populare de atunci și până în prezent, însă în anii 2000, au devenit și mai îndrăznețe, iar termenul de „micro mini” a fost introdus în vocabularul modei. Paris Hilton a lansat celebra sa replică, „Fustele ar trebui să fie de dimensiunea unei curele”, la care face trimitere și în ziua de azi. Pe lângă ea, alte fashion icon-uri precum Christina Aguilera, Britney Spears, Mariah Carey sau Kate Moss au făcut, la rândul lor, o uniformă din fusta micro mini, servind la creșterea ei în popularitate, cu toate că dimensiunea era un subiect controversat și polarizant.

micro mini

Inspirație de pe podiumuri

Fustele mini apar în fiecare sezon în colecțiile designerilor, însă pe podiumurile prezentărilor pentru primăvară/vară 2024, s-a remarcat un element recurent: tivurile au urcat, iar modelul de fustă mini cel mai popular în acest moment este, din nou, cel micro mini.

Fustele micro mini au apărut în defilările caselor de modă în fel și fel de versiuni. La Bally, de pildă, au apărut fuste stil gogoșar – un lucru ce servește să cimenteze faptul că, după revenirea trendurilor din anii 2000, se trece, ușor-ușor, la revenirea trendurilor din anii 2010. Însă dacă atunci purtai fuste gogoșar care cădeau puțin peste sau sub genunchi, acum este momentul să încerci varianta actualizată, în formă micro mini. O variantă interesantă de fuste gogoșar a apărut și în colecția Miu Miu, cu talia căzută și un vibe sporty dat de șireturi și de tricourile polo cu care au fost stilizate în prezentare.

Un twist interesant vine de la brandul Loewe, care a prezentat pe podium fuste micro mini cu volane și croieli asimetrice, sub forma unor cozi care cad în laterală. Aceste pseudotrene nu numai că au făcut fustele să aibă un aer mai dinamic și mai jucăuș, ci au dus cu gândul și la iconicele fuste ale dansatoarelor de flamenco. Fuste cu microvolane au prezentat și cei de la Chanel, în cazul lor, inspirate de lenjeria delicată din dantelă a erei victoriene. La Alberta Ferretti s-au remarcat fustele mini cu pliseuri, clasice și necomplicate, în timp ce în prezentarea Mugler, micro mini-urile au devenit și mai scurte, datorită unui joc al decupajelor.

Dacă preferi o siluetă mai sleek pentru fusta mini, inspirată de creațiile lui Courrèges din anii ’60, orientează-te pentru inspirație către Weinsanto, de exemplu, care a prezentat versiuni de micro mini ultrastrâmte și drepte. Și cei de la Gucci au urcat mult tivurile, însă au prezentat fustele micro mini sub formă de skorts – mai exact, cu șorturi incluse pe dedesubt.