Ceasuri cu potențial de investiție în 2024

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 17-06-2024

în: NewsWatches

ceasuri cu potențial de investiție

Atât în cadrul licitațiilor pentru ceasurile vintage, de epocă sau extrem de rare, dar și în rândurile colecționarilor, există câteva branduri care nu mai au nevoie de nicio prezentare și care garantează că valoarea pieselor deosebite nu va scădea, ba dimpotrivă, se va mări în timp. Iată care sunt sfaturile noastre pentru cei care vor să realizeze achiziții de ceasuri cu potențial de investiție în 2024. Salonul Watches & Wonders din luna aprilie va aduce majoritatea noutăților cu potențial.

ceasuri cu potențial de investiție

Lange & Söhne

Lange & Söhne va marca, în 2024, cea de-a 30-a aniversare de la relansarea sa ca producător de ceasuri. Cu siguranță, reprezintă una dintre cele mai importante, semnificative și consecvente mărci ale generațiilor actuale.

Poate cel mai subestimat brand de lux, manufactura din Dresda, care a fost bombardată de avioanele sovietice după semnarea armistițiului de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, a renăscut din propria cenușă și a repus ceasurile Made in Germany în cel mai apreciat sector al industriei – Haute Horlogerie. Cine deține un ceas A. Lange & Söhne declară mereu că este vorba de o piesă specială, care se diferențiază de celelalte branduri, o piesă care este altfel. De la Lange 1 și Datograph, până la Zeitwerk și, desigur, Triple Split, producătorul a realizat, indiscutabil, multe în doar 30 de ani – și totul, fără compromisuri.

ceasuri cu potențial de investiție

Audemars Piguet

Pe lângă frumusețea și funcționalitatea lor evidentă, valoarea investiției ceasurilor de lux Audemars Piguet este extrem de mare din multe motive. În primul rând, marca există din 1875, așa că vechiul său patrimoniu îi sporește reputația de încredere în ochii colecționarilor.

În plus, modelele sunt atemporale, așa încât, deși se mențin în tendințe cu nevoile iubitorilor de ceasuri, formele de bază nu se schimbă niciodată. De ce să modifici un design câștigător, cu excepția unei „ajustări” ciudate pentru a te asigura că rămâne actual?

Audemars Piguet este una dintre puținele companii orologere elvețiene care își fabrică în mod independent propriile ceasuri, astfel încât cumpărătorii știu exact ce primesc în ceea ce privește măiestria și longevitatea. Prețurile pieselor se majorează în fiecare an. În ultimele 12 luni, potrivit WatchCharts, prețurile ceasurilor Audemars Piguet secondhand și vintage au crescut cu o medie de 43%.

Clientela de celebrități a mărcii ajută brandul să se mențină în lumina reflectoarelor și să își păstreze valoarea. Fanii doresc să-și imite idolii, iar colecționarii recunosc beneficiile financiare ale vedetelor din showbiz, precum Beyoncé, Jay-Z, Drake, Travis Scott și Kim Kardashian, care sunt fotografiate deseori purtând cu mândrie ceasul lor Audemars Piguet.

ceasuri cu potențial de investiție

Ceasurile militare – o modă care revine

Trendul, născut inițial în timpul Primului Război Mondial, a pornit de la soldații care își atașau curele la ceasurile de buzunar și le purtau la încheietura mâinii, astfel încât să poată monitoriza timpul în vreme ce țineau sau trăgeau cu o armă. Până în Al Doilea Război Mondial, ideea a început să capete un impuls notabil și a devenit un concept obișnuit.

Jucând un rol semnificativ în istoria socială, ceasurile militare spun povestea evoluției ceasurilor de mână și adaugă o notă de aventură oricărei încheieturi. Atracția acestor ceasuri a devenit din ce în ce mai populară printre colecționari în ultimii câțiva ani. Un brand care oferă cele mai bune opțiuni, mai ales la capitolul ceasuri de pilot, este, bineînțeles, IWC Schaffhausen, care propune numeroase ediții speciale și limitate și pentru colecția Big Pilot.

Omega

Cunoscut pentru modele precum Speedmaster și Seamaster, brandul Omega se bucură de o cerere în creștere pentru ceasuri de epocă. Prețurile de vânzare cu amănuntul pentru exemplare Omega au crescut, făcând un Omega secondhand doar puțin mai accesibil decât o versiune nou-nouță. Anul trecut, cererea de ceasuri Omega pe piața secundară a crescut la noi cote maxime. Preconizăm ca acest lucru să continue în 2024, cu o cerere mai mare de modele vintage, dar și de modele noi, mai ales dacă vorbim de ediții limitate.

Chiar și cu o listă conservatoare de noutăți în 2023, marca a cunoscut o creștere rapidă, atât în vânzări, cât și în popularitate. În timp ce, anul trecut, Omega a respirat adânc și a cercetat peisajul, lansând doar câteva ceasuri, ne așteptăm pe deplin ca 2024 să fie nu numai strategic, ci și un an care să stabilească tonul pentru mulți ani de acum înainte.

ceasuri cu potențial de investiție

Patek Philippe

Cu istoria lor bogată, măiestria impecabilă și modelele iconice, aceste ceasuri ocupă un loc special în inimile pasionaților de orologerie. De la ceasuri de seară clasice și până la cronografe sportive, există o gamă largă de opțiuni pentru a se potrivi fiecărui stil și oricărei preferințe. Aceste ceasuri excepționale stabilesc continuu recorduri la licitații, iar acest lucru nu pare că se va schimba în 2024. Există puriști pentru care doar acest brand contează – dar acesta este deja un extremism, care spune totuși multe despre puterea acestui brand.

În altă ordine de idei, Patek Philippe a anunțat o selecție de ceasuri care își vor înceta producția începând cu 2024. Printre acestea se numără Patek Philippe Aquanaut, Nautilus, Calatrava, Grand Complications, dar și Twenty~4. Oare ce alte colecții vor dispărea din producție la anul?

Rolex

Numele mărcii a fost întotdeauna sinonim cu luxul și prestigiul. Renumite pentru măiestria inegalabilă, aceste ceasuri continuă să fie foarte apreciate de cunoscătorii din întreaga lume. De la modele clasice precum Submariner și Daytona, până la piese mai sofisticate precum GMT-Master II sau Explorer, brandul oferă o opțiune pentru fiecare iubitor de ceasuri.

În același timp, de la un nou Milgauss, la noi modele de Yacht-Master, o reîntoarcere a celebrului Turn-O-Graph sau un Explorer cu Polar Dial, acestea sunt scenarii și predicții care țin comunitatea fanilor Rolex cu sufletul la gură.

Energy Expo 10-13 octombrie