Andreea Perju: „Succesul nu te face invincibil, ci te obligă să devii și mai responsabil”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 23-06-2023

în: The Famous

Andreea Perju

Andreea Perju reușește să se împartă între actorie, antreprenoriat și rolul de mamă, dedicându-se în totalitate creșterii celor două fetițe ale sale, dar și carierei. Deși, de-a lungul timpului, viața i-a pus în cale destule provocări, vedeta și-a păstrat veselia și optimismul. După ce a ajuns campioană națională la gimnastică ritmică, și-a urmărit pasiunea și, după o schimbare de carieră, și-a îndeplinit visul de a deveni actriță. Despre toate acestea – și nu numai – ne-a povestit Andreea Perju într-un interviu de excepție.

Ești mamă, ești antreprenor și actriță, dar cum este Andreea Perju, femeia?

Andreea Perju, femeia, este ambițioasă, determinată și crede în sintagma „Nu există nu se poate”. În același timp, ani de zile m-am pus pe locul secund, iar acum sunt într-o perioadă în care încerc să revin la mine, să îmi ascult și să-mi satisfac nevoile, fără a sacrifica timpul petrecut cu fetițele. 

Deși ești licențiată în Jurnalism, ai ales calea actoriei. Cum ți-ai descoperit această pasiune și ce te-a determinat să faci o schimbare de carieră?

Povestea e următoarea: am știut mereu că vreau să fac actorie, doar că m-am lăsat convinsă de sfaturile celor dragi, din perioada respectivă, care mi-au zis că voi muri de foame dacă dau la UNATC. Am mers la Filozofie și Jurnalism, cu specializare în Jurnalism, dar după terminarea facultății am lucrat pentru o perioadă în presa scrisă și am realizat rapid că nu e pentru mine. Norocul meu a fost că am luat castingul pentru personajul Vera din „Fetele Marinarului” și de acolo am știut foarte clar că drumul meu e actoria. Așa am terminat două facultăți, dar cea din urmă este cea pe care mi-am dorit cu adevărat să o urmez.

Andreea Perju

Știu că în copilărie ai fost campioană națională la gimnastică ritmică. Te-a ajutat acest lucru în cariera de actriță?

Cred că sportul de performanță ne dezvoltă o disciplină pe care n-o putem obține altfel. Oricât de educați suntem, din orice familie provenim, sportul este cel care își pune amprenta foarte frumos în ceea ce privește fairplay-ul, spiritul de echipă, raportarea la colectiv. Clar, ceea ce am dobândit prin intermediul sportului de performanță a ajutat în dezvoltarea drumului ales și face parte din principiile și raportările mele la prezent.

Există vreun rol sau vreun personaj pe care nu l-ai juca niciodată? Dar unul pe care îți dorești mult să-l interpretezi?

Nu spun niciodată „niciodată”. În general am lăsat să vină spre mine tot ceea ce am putut interpreta, fără să îmi pun limite. Am avut noroc ca de-a lungul timpului să dau de oameni profesioniști, pasionați de ceea ce fac și care au știut să îmi ceară pentru personajele interpretate comportamente care făceau real parte din ele. 

Unul dintre visurile neîndeplinite până în prezent este să fac parte din distribuția unui lungmetraj, dar știu că toate lucrurile se întâmplă atunci când le vine rândul. De când am făcut pace cu răbdarea, am învățat să nu mai pun presiune pe mine și pe momente, ci să mă bucur de proces.

Ești foarte activă pe rețelele de socializare. Ce te inspiră atunci când creezi conținutul pentru social media?

Acum câțiva ani buni am acceptat că online-ul va face parte din viitorul și viața tuturor, așa că am pornit la drum cu grijă și în stilul caracteristic mie. Mereu mi-am ascultat instinctul și am avut încredere că drumul ales vreau să fie drept, autentic și sigur. Nu am visat din prima la campanii mari, deși eram oarecum celebră, nu am vrut să promovez perfect life-ul, pentru că el nu există. Am ales să fiu EU și am știut că oportunitățile vor apărea atunci când voi fi pregătită să le fac față. Și asta se întâmplă în prezent. 

Cât de importantă este autenticitatea în social media?

Pentru mine, autenticitatea este cea mai importantă, dar, din păcate, există multă superficialitate în social media. Doar că cine sunt eu să dau sfaturi despre cum alege fiecare să se arate în online? Poate și datorită vârstei, aleg să mă concentrez pe mine, pe comunitatea mea crescută organic și foarte activă, pe trăirile și gândurile mele. Consider că unul dintre marile avantaje ale online-ului este că poți alege să dai unfollow sau follow în funcție de ceea ce îți face bine. Libertatea asta imensă de a alege creează comunități de oameni cu aceleași nevoi, principii, păreri. 

Andreea Perju

Pe lângă zona creativă în care activezi, ești și antreprenor. Cât de greu îți este să îmbini aceste domenii?

Sunt recunoscătoare pentru fiecare plan pe care îl fac, deoarece sunt o persoană activă și, tot ceea ce fac, fac cu inima deschisă și cu bucurie. Par domenii diferite, dar au multe în comun, în special partea artistică, interacțiunea cu oamenii, conexiunile noi care se creează. Pentru mine, echipa de la Arezzo Ristorante este a doua mea familie și mereu le spun că acest proiect nu e doar al meu, e al nostru. Eu sunt doar motorul care a pornit mașinăria, dar, fără ei, ea n-ar putea să funcționeze. 

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat de-a lungul timpului?

Provocările sunt la tot pasul și am învățat să le gestionez. În general, din situațiile mai puțin plăcute încerc să văd care sunt învățămintele și partea pozitivă. Niciodată un rău nu ține la infinit, cum nici binele nu e continuu. Viața are nevoie de echilibru și tocmai asta e frumusețea care ne face să simțim că trăim. 

Ce te definește?

Seriozitatea, profesionalismul, disciplina și loialitatea.

Cum te raportezi la eșec? 

Am învățat să trec momentele mai puțin reușite în lista de experiențe și să nu le mai numesc „eșecuri”. Real îți spun că, exceptând momentul încetării căsniciei, care a fost greu și mi-a fost ciudă pentru că nu am putut s-o duc până la capăt, considerând asta un eșec, în rest nu am avut momente la care să mă raportez atât de grav și dramatic.

Dar la succes?

Succesul e precum alcoolul: dacă îl consumi în cantități moderate, nu te ia de cap și nu îți provoacă dependență. E frumos să îl trăiești, dar e important să rămâi cu picioarele pe pământ și să știi că succesul nu te face invincibil – dimpotrivă, te obligă să devii și mai responsabil.

Andreea Perju

Ai un program foarte încărcat. Mai ai timp și pentru tine, pentru pasiunile tale?

Timpul liber nu e neapărat punctul meu forte, dar am învățat ca din când în când să îmi fac timp și pentru mine, exact cum îți spuneam și mai devreme. 

Care este cartea/filmul care te-a impresionat cel mai mult și care a avut un impact real atât în viața ta profesională, cât și în plan personal?

Orice carte citită este un plus adus minții, dar două dintre cărțile mele preferate sunt: „Fata care a atins cerul” de Luca Di Fulvio și „Adam și Eva” de Liviu Rebreanu. La filme fac pasiuni temporare și îmi plac cele romantice, pentru că în adâncul sufletului meu chiar cred că există astfel de povești. Recomand „P.S. I Love You”, „The Notebook”.

Care sunt valorile care te reprezintă și după care îți ghidezi viața?

Cred că roata se învârte de fiecare dată, așa că aleg să fiu un om bun, pentru că ceea ce dau, aia primesc înapoi, mai devreme sau mai târziu. Mă las ghidată de ceea ce trăiesc în prezent și am încredere în ceea ce urmează să vină. De cele mai multe ori, viața mi-a arătat că ceea ce avea ea pregătit pentru mine nu avea legătură cu ceea ce voiam eu.

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Ce întrebare grea… Cred că, în acest moment, cel mai mare lux este timpul petrecut cu cei mai apropiați sufletului meu, însă sunt recunoscătoare și pentru tot ce am realizat pe plan profesional și pentru confortul psihic pe care mi-l oferă nivelul de trai actual.

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Nu-mi place să vorbesc prea mult despre planurile mele, deoarece sunt superstițioasă și îmi place ca tot ceea ce încă nu s-a înfăptuit să țin doar pentru mine. Dar mă raportez la prezent și la un viitor pe termen limitat tocmai pentru că viața îmi oferă tot felul de surprize pentru care vreau să fiu pregătită. 

Energy Expo 10-13 octombrie