Cayenne Coupé, SUV-ul sportiv cu trăsături atletice

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 27-09-2019

în: Auto

Construit într-o notă atletică, noul model SUV de la Porsche, Cayenne Coupé, impresionează prin liniile sale dinamice și inovațiile tehnice ce îmbunătățesc experiența premium de condus.

Porsche afirmă că varianta Coupé include toate performanțele actualului Cayenne, iar la nivel de design, punctul central de dezvoltare îl reprezintă ADN-ul sportiv al producătorului.

„De la introducerea primului Cayenne în 2002, acest model a fost foarte popular în rândul clienților din întreaga lume. Peste 864.200 de automobile s-au livrat până în prezent, ceea ce reprezintă în medie 50.000 de mașini pe an. Cu aproximativ 71.500 de automobile livrate în întreaga lume în 2018, modelul a fost depășit în cursa pentru primul loc doar de către Macan. Majoritatea livrărilor s-au îndreptat către clienții din China și Europa”, spune Detlev von Platen, director de vânzări la Porsche.

Cayenne Coupé a fost lansat cu două motorizări puternice. O variantă de motor este cea cu șase cilindri, cu turbocompresor de 250 kW (340 CP), care accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,0 secunde. Pentru modelul Cayenne Turbo Coupé avem un motor V8 de patru litri, twin-turbo, de 404 kW (550 CP), cu accelerație de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde.

La capitolul consum de combustibil, Cayenne Coupé înregistrează 9,4 – 9,3 l/100 km, în timp ce varianta turbo are un consum ușor mai ridicat, de 11,4 – 11,3 l/100 km. Viteza maximă atinsă de modelul standard este de 243 km/h, în vreme ce Cayenne Turbo Coupé poate atinge 286 km/h.

Cel mai sportiv model din segment

Porsche a dezvoltat o linie a plafonului mai abruptă pentru noul model, astfel încât parbrizul și stâlpul A sunt mai reduse în comparație cu variantele găsite pe Cayenne. Totodată, identitatea sportivă a mașinii este întărită de ușile și aripile din spate care au fost ușor mărite în urma unui proces de redesign.

Porsche Cayenne Coupé iese în evidență și prin stabilitatea mai mare la condus datorită spoilerului plafonului care este combinat cu un nou spoiler spate, adaptiv, ce se extinde cu 135 de milimetri la viteze de peste 90 km/h.

În dotarea standard, noul model dispune de un plafon din sticlă fixă panoramică, iar pentru versiunea opțională poate fi instalat un plafon din carbon conturat. Porsche a lansat trei pachete sportive opționale ușoare pentru Cayenne Coupé, printre care și Sport Design. Această variantă vine la pachet cu jante ușoare de 22 de inchi, GT Design, și cu partea centrală a scaunelor din țesătură în carouri.

În față, noile scaune sport opționale, cu tetiere integrate, oferă un confort excepțional și suport lateral optim. În spate, modelul vine echipat standard cu o banchetă care are caracteristicile a două scaune individuale. Alternativ, bancheta spate cu trei locuri poate fi comandată fără costuri suplimentare, potrivit producătorului. Capacitatea portbagajului este de 625 de litri și poate crește la 1.540 de litri când scaunele din spate sunt rabatate.

Producătorul german oferă în varianta de echipare standard extinsă și funcția de direcție sensibilă la viteze, jante din aliaj de 20 de inchi, Park Assist în față și în spate, inclusiv cameră pentru marșarier, Porsche Active Suspension Management (PASM) și pachetul Sport Chrono.

„Cayenne Coupé vrea să cucerească lumea. Este la fel de atractiv pentru toate regiunile. Se adresează clienților care sunt deosebit de interesați de ADN-ul sportiv al modelului Cayenne. Aceștia pot fi clienți existenți sau noi clienți Porsche – cu o mare loialitate față de brand și un stil de viață expresiv. Segmentul SUV Coupé nu este nou pe piață, dar noi oferim automobilului un caracter propriu, prin intermediul ADN-ului nostru de design, tipic Porsche. Desigur, forma sportivă a caroseriei, specifică segmentului, se potrivește perfect mărcii Porsche”, spune directorul de vânzări al companiei.

În România, prețurile încep de la 86.209,55 euro pentru Cayenne Coupé și 149.439,01 euro pentru Cayenne Turbo Coupé – fiecare dintre acestea incluzând TVA și echiparea specifică țării.