Ana Maria Bucura: „Frumusețea este adevăr, autenticitate, este cine ești tu cu adevărat în interiorul tău”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 28-11-2024

în: The Famous

Ana Maria Bucura

Ana Maria Bucura este o femeie care a cucerit lumea modei prin grație și eleganță și care, în afara luminii reflectoarelor, rămâne o persoană autentică și plină de viață. În acest interviu, Ana Maria ne dezvăluie cine este ea dincolo de aparențe, ne povestește despre copilăria care i-a modelat personalitatea și cum a reușit să transforme o carieră în modelling într-o adevărată chemare. De la primele experiențe în lumea modei, până la colaborările cu cele mai mari branduri internaționale, povestea sa este una despre determinare, curaj și autenticitate.

Cine este Ana Maria Bucura, femeia, atunci când luminile reflectoarelor se sting?
Este o femeie care râde foarte mult, care se bucură și care este recunoscătoare pentru tot ceea ce are. O femeie curioasă căreia îi place să citească atunci când are timp și concentrarea necesară, o femeie atentă la nevoile celor din jurul ei și care este înconjurată de mulți prieteni. O femeie căreia îi place să călătorească, sociabilă, care iubește arta în toate formele ei, indiferent că vorbim despre muzică, teatru sau film. O femeie care poate fi radicală cu anumite lucruri, creativă, romantică, care simte foarte mult cu inima, o femeie căreia îi place să transforme casa în acasă.

Ai captivat lumea modei cu grația și eleganța ta. Poți să ne povestești cum a fost copilăria ta și cum acele experiențe timpurii au modelat femeia care ai devenit astăzi?
Am muncit mult de mică. Întotdeauna am avut înclinații artistice. Cântam, dansam, jucam în piese de teatru la toate serbările. Am avut coroniță până în clasa a VIII-a. Când am intrat la liceu, la „Virgil Madgearu”, contabilitate intensiv engleză, viața mea s-a schimbat. Am câștigat Miss Boboc și, după, Miss pe licee și așa mi-am început cariera de model. Am făcut tot ce se putea face la vremea aceea în acest domeniu: reclame, coperți de revistă, editoriale Elle, Glamour, Marie Claire, Avantaje, Burda, colaborări cu toți designerii.

La vârsta de 17 ani am obținut primul contract internațional la Milano. Acesta a fost începutul în lumea modei. Am călătorit și am lucrat în țări diferite, cu culturi diferite, precum: Italia, Japonia, Taiwan, Coreea, Singapore, China, Marea Britanie, Franța, pentru cele mai cunoscute branduri. Între 2003 și 2016 am locuit și am lucrat la Paris pentru case de modă precum Chanel, Dior, Givenchy, Lanvin, Chloé etc., ca model, dar și participând activ la partea creativă și organizatorică a fiecărei colecții și prezentări. Fiecare experiență m-a ajutat să cresc, să devin mai puternică și mai creativă, mai conștientă de feminitatea și frumusețea mea. M-a ajutat să învăț să mă îmbrac, să am o alimentație echilibrată, să am grijă de corpul meu, de mintea mea, de sufletul meu. Faptul că am cunoscut și am trăit în culturi diferite mi-a deschis orizonturi noi și perspective noi de a înțelege lucrurile.

Călătoria ta în modelling a început la o vârstă fragedă. Care a fost punctul de cotitură când ți-ai dat seama că aceasta nu este doar o carieră, ci o chemare? Și cum te-ai descurcat cu provocările de a intra într-o industrie atât de competitivă?
După ce am câștigat titlul de Miss pe licee, toate lucrurile au început să curgă natural, să se alinieze, să fie în flow. Am știut întotdeauna că moda este pentru mine, dar în același timp am avut grijă să îmi termin studiile. Se pare că m-am descurcat destul de bine. Am avut întotdeauna credința cu mine, iar pentru asta îi mulțumesc bunicii. Am reușit să îmi construiesc o carieră fără a face compromisuri. Am avut niște valori foarte bine definite și o capacitate mare de adaptabilitate, ascultare și învățare. Singura competiție pe care am avut-o a fost întotdeauna cu mine. Am știut că fiecare om este diferit și frumos în felul lui, că e loc sub soare pentru toată lumea și că este foarte important să fim oameni unii cu ceilalți. Țin mult la acest principiu.

Ana Maria Bucura

Să lucrezi pentru branduri de lux emblematice este un vis pentru multe persoane. Cum a început colaborarea ta cu Chanel și cum te-ai simțit când ai fost numită muză pentru legendarul Karl Lagerfeld? Ce a însemnat mentoratul său pentru tine pe plan personal și profesional?
Am o poveste amuzantă care mi-a arătat că întotdeauna există ceva mai bun pregătit pentru noi, atunci când avem această credință. Lucram pentru Paco Rabanne, eram fitting model (colecțiile pe care le vedeți pe podium se făceau pe mine) și după vreo săptămână mi-au spus că sunt foarte frumoasă, că zâmbesc mult, dar că nu sunt foarte potrivită pentru colecția lor și că nu mai au nevoie de serviciile mele. Am plecat de acolo plângând, pentru că în acea perioadă îmi strângeam bani să-mi iau casă, așa că eram dezamăgită. Dar mi-am adus aminte ce mi-a zis bunica: ceva mai bun și mai potrivit pentru mine o să apară. Săptămâna următoare m-au ales ca model pentru showroomul Chanel. După a treia zi de lucru a venit Virginie Viard și mi-a spus să urc cu ea în studio pentru că urmează să mă întâlnesc cu Karl Lagerfeld și, dacă el mă place, voi rămâne să lucrez în studio cu ei, ca fitting model. Astfel a început colaborarea mea cu Chanel. Nu pot să exprim în cuvinte emoțiile și fericirea pe care le-am simțit la aflarea veștii că am reușit.

Am avut foarte multe de învățat lucrând și călătorind cu Karl: integritate, loialitate, lucru în echipă, creativitate, dedicare, atenție la detalii, ce înseamnă frumosul. De fapt, toată echipa Chanel a avut o influență importantă asupra evoluției mele. Acolo m-am simțit ca acasă. Îmi amintesc cu drag de căldura doamnelor croitorese care la 25 de ani mi-au oferit o pălărie specială.

Urmează să lansezi un workshop pentru tinere/femei. Ne poți spune mai multe despre filozofia din spatele acestui concept?
Noul proiect este legat de conceptul meu, ImagineU, care conține deja podcastul și consiliere pentru ședințe foto (concept, stil, cum să pozezi). ImagineU este un concept integrat de inspirație, formare și mentorat pentru copii și adulți care își doresc fie să-și dezvolte o carieră în domeniu, fie au un proiect punctual de apariție, dezvoltare branding personal/dezvoltare de imagine personală. Experiența mea este relevantă în acest sens și este o reală pasiune să împărtășesc din cunoștințele mele atât copiilor, cât și adulților. Am adăugat și inspirație în descrierea misiunii mele, mai ales prin prisma podcastului unde am invitați de o reală valoare, dar și prin prisma frumuseții fiecărui om (mic sau mare) cu care colaborez. Pentru că, până la urmă, să ne inspirăm reciproc pentru a crește și a ne crește este fără de preț, nu-i așa?

Pentru moment nu pot să dau foarte multe detalii despre acest proiect, pentru că suntem aproape de finalizarea conceptului și n-aș vrea să stric surpriza. Ce pot să spun este că deja fac niște ședințe individuale cu adolescente, femei, cu care lucrez la imaginea de sine. Vă recomand să mă urmăriți pe Instagram pentru a afla mai multe informații în curând…

Dincolo de strălucirea și farmecul podiumului, ai un profund angajament față de cauzele umanitare. Ne poți vorbi despre fundația pe care ai creat-o? Ce te-a motivat să lansezi această asociație și care sunt valorile sale fundamentale?
Sunt aproape zece ani de când am început să mă implic în acțiuni caritabile. Mi-am dorit să împart cu ceilalți toate lucrurile minunate care mi s-au întâmplat în viață. Asociația Magic Wings se ocupă cu modernizarea, dotarea și renovarea secțiilor din spitalele publice de pediatrie din România, dar și din școlile speciale. Ne dorim să îmbunătățim calitatea vieții copiilor bolnavi, creând pentru ei toate condițiile necesare de îngrijire. Una dintre cele mai mari bucurii pentru mine este să-i văd pe copii sănătoși, râzând și alergând. De aici și sloganul nostru: „Sănătatea îți dă aripi”.

Ultimul proiect al asociației este în colaborare cu spitalul „Marius Nasta”. Care este povestea din spatele acestui proiect și în ce constă mai exact?
Noi colaborăm cu Institutul „Marius Nasta” încă din 2019. Avem deja multe realizări împreună. Puteți citi mai multe pe site-ul nostru, www.magicwings.ro, sau pe Instagram, @magicwings.ro. Cel mai recent proiect la care lucrăm acum este reabilitarea în întregime a Secției de Spitalizare de Zi Pediatrie a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, de la Lacul Bucura. Aș vrea să le mulțumesc Alinei Vîlcu, Inside Academy, Elenei Florea, Cătălinei Verdes și lui Carlos pentru susținerea lor în tot ce înseamnă partea de proiectare și implementare a proiectului.

Pe lângă proiectele umanitare, știu că urmează să faci un film de scurtmetraj, care abordează conceptul de frumusețe. Ne poți împărtăși inspirația din spatele acestui proiect și modul în care îți propui să redefinești sau să explorezi sensul frumuseții prin intermediul filmului?
De când am mers prima dată la casting mi-am dorit să joc în acest scurtmetraj, deoarece abordează un subiect trăit de mine și poate de multe dintre modelele pe care le cunosc, și anume bariera pe care o reprezintă frumusețea exterioară în relațiile cu ceilalți. Frumusețea are mai multe culori, forme, fațete, diferit întâlnite la fiecare persoană în parte, în funcție de cât de mult ne arătăm vulnerabilitatea. Frumusețea este adevăr, autenticitate, este cine ești tu cu adevărat în interiorul tău, este iubire, grijă, atenție, blândețe, creație, artă. Deci, da, îmi propun ca împreună să lărgim puțin sensul frumuseții, dar să și punem pe masă un subiect relevant pentru progresul multor persoane în societate.

Ana Maria Bucura

Ești o femeie care jonglează cu mai multe roluri. Cum reușești să rămâi ancorată și conectată la pasiunile tale? Ce anume te ajută să găsești echilibrul în mijlocul unui program atât de încărcat?
Pentru mine, să mă conectez la pasiunile mele înseamnă să-mi ofer timp și energie pentru lucrurile care mă definesc și mă împlinesc, indiferent de cât de aglomerată devine viața. Echilibrul vine din flexibilitate și din capacitatea de a mă adapta la diferite situații. Încă învăț să prioritizez lucrurile din viața mea. Ce mă ajută cel mai mult este capacitatea de a face pauze scurte, de a respira și de a mă reconecta cu mine însămi, astfel încât să continui să dau sens fiecărui rol pe care îl îndeplinesc.

Cu tot ceea ce ai realizat, ce continuă să te inspire zilnic? Există o persoană, un loc sau o experiență anume care îți stimulează creativitatea și empatia?
Sunt inspirată zilnic de fiica mea, Ana, de oameni, iubire, credință, muzică, de locurile în care călătoresc, de artă și chiar de experiențele mai puțin plăcute. Conexiunile autentice cu cei din jur îmi oferă o motivație constantă, la fel și momentele de liniște și reflecție. Întâlnirile cu oameni care își trăiesc viața cu pasiune și curaj îmi reamintesc constant cât de frumoasă și profundă este viața.

Credința este foarte importantă pentru mine. Credința că totul va fi bine, că ceva mai bun o să vină, că și în cele mai negre experiențe există un lucru pozitiv care ne va eleva. Natura este un loc care îmi stimulează creativitatea, oferindu-mi claritate și o reconectare cu sinele meu. Am observat că toate lucrurile pe care le fac cu iubire, dedicare și curiozitate îmi stimulează creativitatea și empatia.

Ce înseamnă pentru tine eleganța și feminitatea? Și cum reușești să rămâi autentică în societatea contemporană care este definită de superficialitate?
Eleganța este arta simplității rafinate, o expresie a frumuseții interioare și exterioare, subtile și profunde. Nu este doar despre cum te îmbraci, ci și despre comportament, despre energia pe care o emani. Este despre atitudine și despre delicatețea cu care interacționezi cu cei din jurul tău, păstrând în același timp o forță interioară subtilă.

Feminitatea este o conștientizare profundă a propriei esențe, a vulnerabilităților și a puterilor pe care le ai. Este a te simți acasă în propriul tău corp. Feminitatea reprezintă o forță blândă, dar puternică, un echilibru între sensibilitate și reziliență. Ea poate fi delicată, dar niciodată slabă – este o energie care îmbrățișează lumea cu o deschidere aparte.

Într-o lume adesea superficială, autenticitatea înseamnă să îți onorezi sinele adevărat, să nu cauți validarea altora și să trăiești conform propriilor valori și principii. Este despre a avea curajul să îți urmezi propria cale, chiar și atunci când este diferită de așteptările societății. Deci, pentru mine, autenticitatea și eleganța vin dintr-o armonie interioară, din a fi tu însuți fără să te conformezi excesiv, cultivând lucruri care contează într-adevăr pentru tine.

În ciuda reflectoarelor și a exigențelor carierei tale, ai rămas extrem de realistă. Ce prețuiești cel mai mult la momentele mai liniștite din viață și cum îți îmbogățesc acele momente înțelegerea de sine și a lumii din jurul tău?
Acele clipe, departe de agitația zilnică, îmi oferă ocazia să mă reconectez cu mine însămi, să îmi ascult gândurile și emoțiile fără interferențe. În aceste momente, îmi permit să reflectez asupra a ceea ce contează cu adevărat, să îmi pun întrebări profunde și să mă bucur de prezența celor dragi. Liniștea aduce claritate, mă ajută să înțeleg ce mă motivează, ce mă împlinește și unde sunt ancorele mele emoționale. Aceste pauze mă ajută să mă înțeleg pe mine și pe cei din jurul meu, pentru că îmi dau spațiu să observ și să simt fără grabă. În ele găsesc răspunsuri care nu apar atunci când viața e trăită pe fugă.

Momentele de liniște sunt o sursă de echilibru și mă ajută să păstrez o viziune realistă asupra lucrurilor. Ele îmi oferă perspectiva că succesul și împlinirea nu se măsoară doar în realizări vizibile, ci în felul în care mă simt în interior, în felul în care îmi păstrez autenticitatea și conexiunea cu lumea și cu mine însămi.

Ana Maria Bucura

Ce reprezintă luxul pentru tine? Cum ai defini acest concept?
Pentru mine, luxul este sinonim cu libertatea de a alege și de a trăi viața după propriile dorințe și valori. Este acea stare în care nu ești constrâns de limitările materiale, de timp sau de așteptările celorlalți, ci poți să te concentrezi pe ceea ce-ți aduce împlinire și bucurie. În această viziune, luxul nu se mai referă doar la obiecte scumpe și exclusiviste, ci la capacitatea de a-ți organiza viața astfel încât să te bucuri de timpul tău, să-ți urmezi pasiunile, să-ți materializezi visele și să trăiești autentic. Luxul este despre atenția la detalii, despre calitatea relațiilor și despre a-ți oferi momente de respiro și autoreflecție. Este libertatea de a spune NU lucrurilor care nu te împlinesc și DA celor care îți aduc pace, bucurie și evoluție personală.

Luxul înseamnă libertatea de a alege din inimă. Este acea libertate interioară care îți permite să îți urmezi pasiunile, să iubești sincer, să te bucuri de momentele simple și să găsești frumusețea în autenticitate. Este să te poți opri, să respiri adânc și să te bucuri de o clipă de pace, de un apus sau de un zâmbet împărtășit. E libertatea de a alege bucuria și recunoștința în fața vieții exact așa cum este ea.

În cele din urmă, ce sfat le-ai da tinerelor modele sau femeilor care aspiră să se facă remarcate în lume? Cum își pot păstra autenticitatea și pasiunea într-o lume care cere adesea conformism?
Viața este o călătorie plină de urcușuri și coborâșuri. Cunoaște-te pe tine însăți: petrece timp cu tine pentru a descoperi cine ești cu adevărat, ce valori și aspirații ai. Simte-te ca acasă în corpul tău. Fii curajoasă: urmează-ți visurile. Curajul de a fi diferită te va ajuta să te remarci și să-i inspiri și pe ceilalți.

Cultivă-ți pasiunile – acordă timp activităților care te fac fericită și care te inspiră, fie că e vorba de artă, sport, voluntariat. Aceste activități îți vor hrăni creativitatea și autenticitatea. Totodată, acceptă-te așa cum ești, cu bune și cu rele. Acceptă că greșelile fac parte din procesul de învățare. Fiecare experiență te ajută să crești.

Fii autentică în comunicare. Înconjoară-te de oameni care te susțin. În același timp, creează-ți propriile standarde – nu te compara cu ceilalți. Fiecare persoană este diferită, are drumul ei, iar succesul este diferit pentru fiecare. Adu contribuții pozitive în societate.