ALIRA: arta vinurilor de poveste

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 19-06-2019

în: Lifestyle

Valentin Ivănescu este general manager la Winero Cramă – Alira, crama boutique din sud-estul țării cu podgorii răsfățate de soarele Dobrogei. Crama produce vinuri românești excelente și îmbină tehnologia de ultimă oră cu procedeele tradiționale de culegere manuală și selecționare meticuloasă a strugurilor. Pentru un connaisseur, fiecare gură de vin vine cu o poveste care se scrie în timp, iar Valentin Ivănescu a transformat o pasiune personală într-o carieră de succes la cârma Alira, unde dragostea sa pentru frumos și vin nobil a găsit terenul potrivit să înflorească.

Îți amintești prima gură de vin pe care ai gustat-o în viața ta?
Nu foarte precis… (zâmbește – n.red.) Dar îmi amintesc că de la o vârstă destul de fragedă apăruse în ritualul cinei din familia mea paharul cu vin, din care și eu gustam uneori.

O curiozitate pe care nu mi-o țin în frâu… Te-ai apropiat de Alira pentru că te pasiona vinul sau a început să te pasioneze odată ce ai început să lucrezi pentru Alira?
M-am apropiat de Alira pentru că exista deja o pasiune pentru vin. De altfel, începutul carierei mele în acest segment a luat naștere la un alt producător autohton.

Provocare In Vino Veritas: te așteptai la o carieră în această zonă?
Nu, era doar pasiune și atât. Într-o vreme când cariera mea se dezvolta într-o cu totul altă direcție, mult mai tehnică, într-o bună zi am primit o propunere pe care am acceptat-o, având astfel ocazia de a îmbina pasiunea și jobul. Astfel, lucrurile au devenit foarte plăcute.

Cum a evoluat cariera ta la Alira?
M-am alăturat proiectului în poziția de director comercial după aproximativ cinci luni de analize, strategii de dezvoltare și negocieri cu acționarul principal la acea vreme, ulterior unic, dr. Karl Heinz Hauptmann. Apoi, pe măsură ce strategia stabilită în 2014 s-a dovedit a fi una potrivită contextului pieței, odată cu evoluția anuală și confirmarea rezultatelor așteptate, mi s-a propus preluarea pas cu pas a coordonării întregii activități. Acest lucru s-a concretizat în mai 2018, atunci când am preluat poziția de director general în cadrul Alira (Winero Cramă).

De ce este vinul atât de special? Ce crezi că îi conferă această aură aproape mistică? Îl regăsim inclusiv pe plan spiritual, este omniprezent în momentele-cheie din viață. De ce vinul și nu o altă băutură?
Cred că vinul este special pentru cei inițiați. Ca în viață, există și profani, aceștia optând pentru consumul altui tip de băuturi. Pentru mine, vinul este eleganță, nostalgie, dragoste, frumusețe. Stă în natura mea să îmi doresc aceste valori alături în fiecare moment al vieții și doar cei inițiați îi pot vedea aura din jur. Este ca misterul unei cărți nou deschise. De ce vinul? Poate tocmai pentru acest grad de mister și complexitate care îl învăluie. Pentru stilul de viață nobiliar pe care ni-l alimentează în simțiri atunci când ne bucurăm de el.

Ce te face să consideri un vin extraordinar?
Cred că momentul și persoanele cu care îl împart. Desigur, calitățile tehnice ale vinului sunt importante: echilibrul, intensitatea, complexitatea aromatică… Însă toate acestea sunt amplificate fantastic în contextul unei companii și al unei stări de spirit potrivite.

Ar trebui vinul să vină cu povestea din spatele lui? Să îi cunoaștem proveniența, istoria înainte de a alege o sticlă?
Am fost întrebat cândva ce ne lipsește ca să ne poziționăm de la egal la egal cu marile case de vin din Franța sau Italia și am răspuns: tradiția. Proveniența, istoria, povestea din spatele unui vin spun multe despre modul în care producătorul a înțeles particularitățile de terroir și soiuri cultivate acolo, reușind astfel să ofere tot ce poate face mai bine, de la an la an. Este o plăcere să descoperim toate aceste detalii despre un vin, creându-ne astfel un nivel real de așteptări, pe măsură ce gustul nostru se calibrează peste timp.

Care este vinul tău preferat din colecția Alira?
De la un vintage la altul, observ o evoluție crescătoare a Cabernetului Sauvignon pe care noi îl facem. În acest moment, mă uit cu nerăbdare la Cabernet Sauvignon 2017, un vin pe care ne pregătim să îl îmbuteliem în curând, un vin pe care îl găsesc fascinant încă din acest stadiu al evoluției sale.

Ce vinuri ai recomanda pentru o seară de vară, în care se deapănă amintiri și se croiesc altele noi?
Mă pui într-o situație foarte subiectivă… (zâmbește – n.red.) Sunt atâtea contexte diferite în care ne putem situa, încât este foarte greu să punctăm un vin anume. Preferatele mele sunt vinurile albe baricate, însă m-aș putea orienta ușor și spre un rosé vivace sau un roșu lejer.

Cum ți se pare generația „millennials”? Se spune că preferă să consume pe grabă și că au puțină răbdare să savureze, să descopere un produs. Să fie chiar așa?
Poate fi chiar așa, însă nu ar trebui să trecem cu vederea curiozitatea generației, accesul la informație și documentarea rapidă înainte de a face o alegere. La nivel global, tendințele în vinificație și toaletare au fost adaptate generației și, astfel, odată stârnită curiozitatea, vinul degustat le-a confirmat așteptările.

Este vinul o artă pe care o înveți în timp, fie că ești producător sau consumator?
Este, într-adevăr. Experiența dată de tipurile diferite de vin pe care le deguști de-a lungul timpului permite ambelor tabere să dezvolte tehnici de apreciere pe măsură ce calibrarea papilelor gustative devine din ce în ce mai precisă.

Revenind la Alira, care este istoria numelui?
Numele, deși similar fonetic cu cel al cramei-soră din Bulgaria, Enira, are la bază o cu totul altă conotație. Alira este tributul adus celor două localități din apropierea viilor și oamenilor locului care ne ajută zi de zi să ne îndeplinim obiectivele,
într-atâtea și atâtea lucrări manuale, cu grijă pentru vie și struguri. Aceste două localități sunt satele Aliman și Rasova, din județul Constanța.

Ce are specific Dobrogea față de alte zone cu podgorii ale lumii?
Dobrogea este un teritoriu întins și cu particularități regionale de terroir care își lasă amprenta puternic asupra viei și vinului. Luciul de apă din apropierea viilor noastre (Dunărea Veche, lacul Oltina și chiar Marea Neagră) ne protejează de evenimente microclimatice extreme. Totodată, soarele Dobrogei și vântul fierbinte duc strugurii spre maturitatea pe care noi o căutăm, reușind astfel să îmbinăm calitatea materiei prime cu stilul de vinificație adoptat.

Care sunt vinurile cele mai căutate de la Alira?
Cred că putem considera cu ușurință faptul că suntem un producător de vinuri roșii. Terroir-ul ne recomandă pentru aceasta. Totuși, în ultimii ani, ne bucurăm să primim aprecieri tot mai dese legate de vinurile rosé pe care le producem. De la un anotimp la altul, balanța se înclină între Alira Rosé și etichetele de Fetească Neagră pe care le avem în portofoliu. Sunt foarte bucuros atunci când aceste aprecieri sunt confirmate și de medaliile obținute în concursuri interne și internaționale.

Dacă te-aș ruga să sintetizezi povestea Alira într-o frază, ce mi-ai spune?
La Alira, făurim vinuri cu pasiune și dragoste pentru frumos.

Dar rolul tău în această poveste frumoasă?
Eu sunt doar un ucenic care continuă să învețe. Mă străduiesc să dau ce-i mai bun din mine pentru ca povestea să meargă mai departe.