Jeremy Casdagli: „Trabucul este un hobby, nu o dependență”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 30-01-2023

în: Lifestyle

Jeremy Casdagli

Jeremy Casdagli, fondatorul și coproprietarul companiei Casdagli Cigars, este un tip extrem de interesant, cu o minte sclipitoare mânată de o pasiune arzătoare pentru trabucuri, dar nu numai. Provenind dintr-o familie privilegiată, cu o istorie bogată în domeniul tutunului, Casdagli a pus bazele afacerii sale printr-o întâmplare. Prezent la evenimentul de lansare a brandului său în România, organizat de Exclusive21, Jeremy Casdagli ne-a oferit un interviu în exclusivitate, în care ne-a dezvăluit mai multe atât despre călătoria sa în lumea trabucurilor, cum și de ce a început afacerea Casdagli Cigars, cât și despre procedurile de realizare a trabucurilor și cum le descoperim pe cele mai selecte.

Pentru început aș dori să ne povestiți puțin despre cultura trabucurilor.

Ca o tradiție și ceea ce iubesc oamenii mai mult la trabucuri este imaginea pe care o aveau acestea în Epoca de Aur. Ne referim aici la Belle Époque, pe la începutul anilor 1900, și la imaginea fumătorilor de trabucuri din fotografiile vechi, vedete de la Hollywood, chiar și Tintin. Deci cultura era foarte privilegiată. Așadar, cultura face referire la momentul în care stai la soare în Havana și te relaxezi fumând un trabuc. Prin urmare, atunci când ne referim la cultura trabucurilor, ne referim la timpul pe care ți-l oferi pentru a fuma un trabuc sau chiar pentru a citi o carte în timp ce îl savurezi. Dar acest proces nu poate fi grăbit, trebuie să dureze. În acest timp poți vorbi cu un prieten sau pur și simplu îți iei un moment de relaxare înainte de a te întâlni cu familia ta. Și, așa cum a spus Mel Gibson, „dacă e să ai un viciu, acesta va fi cel mai sănătos pe care-l vei avea”.

Jeremy Casdagli

Ce v-a determinat să construiți o afacere în industria trabucurilor? Spuneți-ne câte ceva despre parcursul dumneavoastră.

Trebuie să spun că a fost mai mult noroc decât planificare. Practic, am vizitat Cuba la mijlocul anilor 1990, cu prilejul unei excursii de scufundări și m-am întâlnit cu niște persoane care și-au dorit să facem un schimb de trabucuri. Deși mai savurasem trabucuri, nu aveam de gând să deschid o afacere în acest domeniu, dar așa a fost norocul. După doi ani de la acest eveniment, am aflat că familia noastră a avut un rol important în industria tutunului cubanez, facilitând intrarea acestuia în Imperiul Britanic în 1951. Mi-am dorit întotdeauna să fiu antreprenor, dar să încep afacerea cu trabucuri a fost o pură întâmplare.

După 25 de ani în acest domeniu, am renunțat la colaborarea din Cuba, iar în momentul de față colaborăm cu trei fabrici diferite, două în Costa Rica și una în Republica Dominicană. Așadar, deși suntem un brand de tip boutique, suntem celebri în întreaga lume, iar viziunea noastră este despre lux, eleganță și tradiție.

Pentru că ați menționat Cuba, aș vrea să vă întreb unde putem găsi cel mai bun tutun din lume.

Ei bine, asta e o întrebare bună, pentru că totul ține de gusturi. Cred că aș putea să vă spun câteva locuri unde puteți găsi un tutun grozav. Printre acestea se numără Caraibe, Peru și, bineînțeles, Cuba. De asemenea, în Republica Dominicană puteți găsi probabil cel mai variat tutun, însă Nicaragua și Honduras sunt acum cei mai mari producători din lume. Și apoi există mărci de elită precum Arturo Fuente, care își iau tutunul din Camerun, iar acolo se găsesc și cele mai bune frunze învelitoare. Însă atunci când vorbim despre trabucuri, nu e vorba neapărat despre locul unde putem găsi cel mai bun tutun, ci despre cele mai bune amestecuri.

Jeremy Casdagli

Ați vorbit despre amestecuri și arome – cum le putem alege pe cele mai bune?

Asta depinde de gusturile fiecăruia. De pildă, dacă vrei un trabuc mai puternic, un tutun mai tare, cu densitate, atunci le poți lua în calcul pe cele din Nicaragua, Honduras… Dar este foarte complicat de spus. Așa că, dragă cititorule, pentru a găsi cele mai bune trabucuri pentru tine, poți citi câteva recenzii bune, poți accesa diverse site-uri, să devii un cunoscător în acest domeniu, să te implici, iar apoi vei descoperi ceea ce îți place. Pentru că, de exemplu, dacă întreb pe cineva din Anglia care este curry-ul său preferat, voi primi o mulțime de răspunsuri diferite. Deci trebuie să fii obiectiv, depinde de gusturile tale, de ceea ce este bine pentru tine. În orice caz, trabucurile premium trebuie să aibă o frunză de tutun lungă, trebuie să provină dintr-o fabrică bună și de la un producător bun, desigur. Și apoi poți experimenta.

Care este procedura de creare a acestor amestecuri?

Un cuvânt greu de spus îl are aici master blender-ul cu care fiecare companie lucrează. Noi, în Republica Dominicană, avem un parteneriat cu Kelner, o fabrică de tip boutique care este afacere de familie. Povestea acesteia a început atunci când Davidoff a părăsit Cuba la începutul anilor 1990 și și-a făcut o afacere cu tutun în Republica Dominicană împreună cu Hendrik Kelner, Sr. Fiul celui din urmă, Kelner Jr., a lucrat cu tatăl său timp de 19 ani, după care a decis să lase Davidoff în urmă și să-și deschidă propria fabrică. Acela a fost momentul în care ne-am și cunoscut. Așa că unele dintre cele mai bune soiuri de tutun pe care le cunoaștem din Republica Dominicană provin de pe plantațiile tatălui său. Kelner Jr. este unul dintre cei mai buni ingineri în domeniu și creează hibrizi în Republica Dominicană, hibrizi pe care îi obține prin combinarea semințelor cubaneze cu alte sortimente, precum semințele originale din Dominicană. Astfel creăm ceva minunat.

Jeremy Casdagli

Care sunt caracteristicile unui trabuc bun?

Bună întrebare! Un trabuc bun trebuie să fie bine învelit – acum vorbim despre trabucul cu frunze lungi. Deci, dacă te uiți la un trabuc, pune-l pe orizontală și privește-l de sus și de jos. Fii atent să aibă o frunză lungă, iar dacă îl rupi, acesta trebuie să aibă toate frunzele lungi. În concluzie, un trabuc bun trebuie să fie bine rulat, să arate perfect, să ardă frumos și uniform și să aibă un gust bun, iar aici este vorba despre modul în care a fost tratat tutunul și despre fabrica ce l-a produs.

Putem vorbi despre beneficii în cazul trabucurilor?

Fumatul unui trabuc este un hobby, nu este o dependență și oferă numeroase beneficii. Unul dintre acestea este faptul că oriunde călătorești neînsoțit, chiar dacă nu știi nimic despre un oraș, mergi într-un salon de trabucuri, întâlnești localnici și primul lucru pe care îl vei întreba este „Ce fumezi?”. După o oră și jumătate, timpul necesar pentru a fuma un trabuc select, vei afla unde sunt cele mai bune restaurante, ce se întâmplă în țara respectivă și îți vei face prieteni noi. Asta îți oferă acest lifestyle al trabucurilor. Și îți mai oferă ceva – un moment de relaxare. Este nevoie de timp pentru a fuma un trabuc și cel mai bine este să te bucuri de el într-un mediu minunat, cum ar fi un lounge, alături de prietenii tăi, fiindcă fumatul unui trabuc într-un lounge este una dintre cele mai frumoase experiențe. Este vechiul mod de relaxare al englezilor care citesc un ziar și beau un coniac. Când am intrat în această afacere acum 25 de ani, erau mulți tineri și multe doamne care apreciau trabucurile. Chiar și Viorela Ursuleac, proprietara Exclusive21, are propriul ei club de trabucuri dedicat femeilor.

Un alt beneficiu al trabucurilor este că aduce oamenii laolaltă. Spre exemplu, am avut ocazia să fumez un trabuc cu ministrul nord-coreean al Turismului, cu reprezentanți Hezbollah în Beirut, cu jucători de tenis… Andrei Medvedev este un mare fan al trabucurilor mele. Inclusiv Michael Schumacher a ținut să-și sărbătorească una dintre victorii fumând trabucurile mele.

Aveți un sfat pentru novicii într-ale trabucurilor?

Cel mai important lucru este să găsești un lounge bun unde proprietarul știe să-ți recomande un trabuc bun. Însă, fiind la început, eu v-aș recomanda să cereți un trabuc Petit Corona, cu o tărie medie, dar o aromă plină și o densitate plăcută. În plus, v-aș sfătui să citiți câteva recenzii. De asemenea, puteți lua în considerare aderarea la un club dedicat fumătorilor de trabuc. Acolo puteți găsi mai multe informații, ca, de exemplu, ce tip de trabuc este recomandat în mijlocul verii, care sunt amestecurile perfecte etc. Un ultim sfat ar fi să vă bucurați de el și… bun venit în lumea noastră!