Mădălina Stoica-Blanchard: „Un parfum trebuie să îți stârnească amintiri, emoții, trăiri”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 13-03-2025

în: Beauty

Mădălina Stoica-Blanchard

Jul et Mad sunt parfumuri cu o istorie aparte, deoarece ele s-au născut ca un rod al dragostei dintre Jules Blanchard și Mădălina Stoica-Blanchard. În camera destinată VIP-urilor a luxosului magazin Obsentum din cadrul Băneasa Shopping City, am avut plăcerea și privilegiul unui interviu exclusiv cu Mădălina Stoica-Blanchard, originară din Câmpulung Muscel, dar cu studii în Statele Unite și cu întâlnirea marii iubiri în Paris, Franța. Vă invităm, în cele ce urmează, să aflați mai multe despre minunata lume a parfumurilor intitulată Jul et Mad.

Ne puteți spune cum v-au influențat Câmpulungul, New Yorkul și apoi Parisul în formarea dumneavoastră ca adult, profesionist, antreprenor și creator?
Toate m-au influențat, fiecare în modul său aparte, fiecare loc cu specificitățile sale. Câmpulungul, în primul rând, dar mai ales Valea Mare-Pravăț, pentru că am avut șansa să locuim la țară, într-o casă mare, cu o pădure mare, care pur și simplu se revărsa peste noi. A fost o libertate totală, am avut locul de joacă în pădure, feeric, unde ne pierdeam cu zilele, practic. Am avut o copilărie extraordinară, cu scăldat în râu cu toți copiii. Am trăit această copilărie în natură și unul dintre mirosurile mele preferate este cel al ierbii sau al frunzelor moarte după ploaie. Este ceva care pur și simplu mă fascinează. Totul este despre memorie, mai ales parfumurile, sunt despre amintiri care ne-au marcat în mod special.

Pentru mine, una dintre materiile prime preferate, ca miros, este tabacul. Este foarte simplu, vine tot din copilărie. Tata, fumător înrăit de Carpați, era vânător. Trebuie să recunosc că am fost un pic „băiatul” lui tata; suntem patru fete la părinți. Eu îl veneram, eram cea mai mică, iar el venea de la vânătoare și mirosea a tutun, combinat cu brad, combinat cu pământ. Mă băgam cu mâinile în acel miros și mi-a rămas pur și simplu în minte. La un moment dat, lucram la un parfum și parfumierul mi-a propus una dintre piste pe bază de tabac. Când am mirosit, pur și simplu mi-au țâșnit lacrimile instant. Mirosea a tata. Acesta este un parfum – trebuie să îți stârnească amintiri, emoții, trăiri.

Influența Câmpulungului s-a materializat și în mirosul de tei. Câmpulungul este cunoscut pentru Bulevardul Pardon, cu ale lui alei cu tei, iar la Liceul Pedagogic „Carol I”, unde am studiat, până ajungeam la clase parcurgeam o alee interminabilă cu tei. Apoi, salcâmii din grădină – pur și simplu mâncam florile de salcâm. Toate mirosurile din natură m-au influențat enorm, și cel al străbunicii, care ne-a crescut. Era o doamnă citită, care călătorise mult, chiar dacă era de la țară, și avea un parfum extraordinar. Îmi doresc foarte mult să reîntâlnesc acel parfum, să îl creez din nou.

Experiența de la New York a fost cu totul deosebită, pentru că am făcut un salt extraordinar. După ce am trecut prin București, am aterizat direct la New York. A fost cu totul aparte, aveam 19 ani și a fost, practic, o renaștere. Cel mai mic gest cotidian era o nouă experiență. Și simplul gest de a aprinde lumina era pur și simplu diferit. Mai ales că ieșeam din perioada comunistă, în care nu puteam să călătorim. La New York am intrat în contact cu industria pentru că a trebuit să îmi plătesc cursurile la facultate. Studiile superioare fiind foarte costisitoare, am început să lucrez la Barney’s, unde sora mea, poeta familiei, lucra deja, reprezentând mai multe branduri. M-am angajat ca freelancer, fapt care îmi permitea să am un program foarte flexibil. A fost contactul „oficial” cu industria parfumurilor. Era o adevărată pasiune pentru mine. Spre deosebire de colegele mele, care încercau să vândă parfumuri, eu le ofeream pufuri pe piele doamnelor, apoi le îndemnam să plece imediat. Cele care se întorceau după jumătate de oră cumpărau parfumul respectiv. Majoritatea se întorceau.

Am studiat advertising și marketing, dar în scurt timp mi-am dat seama că nu o să fac o carieră din acest lucru și mi-am urmat pasiunea. Am aplicat întâi la un curs la Universitatea din New York, cu o promoție de 24 de absolvenți în fiecare an, și așa a început descoperirea cu adevărat a industriei. În paralel lucram tot în parfumerie, iar acest lucru mi-a permis să integrez apoi toate cunoștințele dobândite. Am lucrat în diferite domenii, de la concepere, până la desfacerea produsului pe piață și oportunitatea, la sfârșitul studiilor, de a câștiga o bursă la Paris. Astfel, această pasiune m-a dus la Paris, unde l-am întâlnit pe Jules, marea iubire a vieții mele. Influența pariziană a fost una de rafinare a studiilor americane, fapt care mi-a permis să discern conceptul de lux, pe lângă cel de parfumerie generică.

Cred că experiența din Paris ne-a permis să încercăm să avem o semnătură olfactivă specială. Eram în Italia, la Siena, și cineva ne-a recunoscut parfumul pe stradă, spre absoluta noastră surpriză.

Jul et Mad este de fapt povestea minunată de dragoste dintre dumneavoastră și soțul dumneavoastră. Ne puteți povesti cum s-a întâmplat această magie?
Magia s-a întâmplat exact acum 20 de ani. Avem chiar un parfum inspirat din această poveste, Histoire d’Amour 2.0, Reloaded, sau 20, interpretăm cum dorim.

A fost un moment magic. Eram la o masă după cursuri și, ca niciodată, eram singură. Deodată am văzut un tânăr fermecător, impecabil îmbrăcat, cu o cămașă albastră, impecabilă, care se asorta cu ochii lui, cu un sacou bej, înalt, prezentabil. M-am gândit: „Uau, ce gentleman!”. Pur și simplu, privirile noastre s-au întâlnit și el a traversat strada spre mine. Cum se tot uita la mine, s-a împiedicat chiar în fața trotuarului, într-o reverență până la urmă reușită, și apoi a plecat mai departe. Mai târziu, pe stradă, ne-am întâlnit din nou. Nu îmi stă în fire să opresc oamenii pe stradă – nu am făcut-o decât atunci. Printr-o inspirație divină, i-am spus: „Attends!” („Așteaptă”, în franceză). Și s-a oprit! Am început să discutăm, a fost o magie extraordinară și am continuat să corespondăm pe AOL și prin scrisori clasice – ce vremuri romantice! După ceva timp, în care mi-am continuat studiile și am absolvit, trebuia să mă întorc în România după ceva ani, iar el m-a surprins cu o vacanță la Veneția. Atunci, practic, s-a născut povestea noastră de dragoste și așa s-a născut parfumul Amour de Palazzo. Și așa a început povestea noastră de 20 de ani; cu prietenii glumim că sunt 40, deci contează dublu, cum facem totul și suntem mereu împreună… (Râde – n.red.)

Au existat mai multe etape în creațiile Jul et Mad – ne puteți povesti un pic despre istoria acestora?
Acum, creațiile noastre se împart în trei grupuri. Prima categorie sunt cele principale, în colecția clasică – povestea noastră, cele cu care am început și demarat casa Jul et Mad. Totul a început de la conceptul brandului în sine, de fapt. Toată lumea ne spune așa, iar după îndelungi căutări, i-am spus lui Julien într-o dimineață: „De ce să încercăm să inventăm un concept? De fapt îl avem – noi suntem acest brand!”. Cum toți prietenii noștri, când ne aflau povestea de dragoste, ne spuneau că ar trebui să scriem o carte, acest lucru s-a imprimat probabil undeva în subconștient și așa a luat naștere brandul nostru. În loc să scriem o carte, ne spunem povestea prin parfumuri. Totul a venit natural și prin prisma faptului că avem autorizația orașului Paris să folosim denumirea în numele brandului nostru, exact ca mărcile cu indicație geografică Champagne sau Cognac. Suntem parizieni și brandul a fost creat acolo. Așa s-a născut gama Jul et Mad Paris cu care am început.

A doua gamă este Les White (de fapt, recipientele sunt aurii), pentru că toți prietenii ne alintă așa și este, practic, identitatea noastră de cuplu, dar și a fiecăruia dintre noi. A treia colecție este Les Essentiels, mult mai recentă, pe care am lansat-o cu șapte parfumuri, o colecție aparte. După ce am vorbit în primele două despre dragostea dintre noi, apoi despre dragostea noastră pentru artă și frumos, acum am decis să povestim despre dragostea noastră pentru materia primă, toate elementele care ne permit să creăm parfumurile în general. Este o colecție adresată și începătorilor în Niche Perfumes și pentru ei am creat un concept aparte, Revelo, o bază de parfum, care practic răspunde la toate întrebările persoanelor care au probleme cu parfumurile. Formula Revelo, brevetată (în greaca veche înseamnă „revelator”), răspunde la ce tip de parfum avem nevoie, în funcție de pH-ul pielii noastre, dar și de preferințele noastre. O formulă pe bază de mosc, dar cu o formulă elaborată, care odată aplicată pe pielea curată permite unui parfum să aibă o ținută foarte îndelungată, menține mirosul intact pe o piele acidă, amplifică și sublimează un parfum de zi în așa fel încât poate fi purtat și în cadrul unei serate. Puteți descoperi toate acestea la Obsentum, și în România! Lucrăm acum la o formulă mult mai amplă, pe bază de ambră, care să aibă același rol. Ne amuzăm!

Cum ar trebui cineva să își aleagă parfumurile pe care le folosește? Care sunt greșelile pe care le putem face referitor la un parfum?
În primul rând, parfumul trebuie să ne evoce o amintire, un sentiment, o trăire, o reverie, dar și o revelație. Ar trebui să exclamăm: „Uau! Sunt eu!”. Cea mai mare greșeală, consider eu, este să nu aștepți ca un parfum să se așeze pe pielea ta. Am învățat acest lucru în perioada de la Barney’s, cum v-am povestit la începutul interviului. Parfumul trebuie purtat o zi sau chiar două, înainte de a fi ales. Experiența aceea, de la magazin, m-a ajutat cel mai mult pentru a înțelege clientul final. Putem face cel mai bun parfum, dar dacă persoana care să îl aprecieze nu există, este degeaba. Faptul că am înțeles care sunt cerințele, doleanțele și visurile clienților a fost cea mai bună experiență; m-a ajutat enorm mai târziu, astăzi. Marketing putem face toți, dar a înțelege clientul final este cheia. Cea mai mare greșeală pentru o doamnă care merge să își aleagă un parfum nou este să meargă cu o prietenă sau o cunoștință feminină. Acestea vor încerca să ne influențeze, întotdeauna. Singura părere care contează este a soțului sau a partenerului.

Parfumul ne precedă, este cartea noastră de vizită, este lucrul cel mai personal – este, practic, scutul nostru în fața lumii.

Mădălina Stoica-Blanchard

Care este definiția dumneavoastră pentru lux?
Înainte de a defini un obiect de lux, pentru mine, personal, luxul este modul în care trăiești. Luxul este să pot să mă trezesc dimineața, să mă uit în grădină și să admir veverițele care se aleargă, să îl văd pe Leo, pisoiul nostru – un adevărat tigru, este enorm –, cum își numără broscuțele; dimineața le face inventarul. Este cea mai mare satisfacție, este un adevărat lux.

Luxul este posibilitatea de a putea călători în orice moment, oriunde, apoi posibilitatea de a avea acces la mici lucruri, atunci când vrem. Toate acestea, cu titlu personal. În industrie, cred că luxul înseamnă clasicismul și calitatea. Un obiect de lux nu are vârstă și nu se deteriorează.