Extraordinara întâlnire dintre emoție și amintiri olfactive, cu parfumierul Francis Kurkdjian

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 21-03-2018

în: Beauty

La vârsta de 15 ani, când a decis să devină parfumier, în ciuda lipsei sale totale de cunoaștere a profesiei, Francis Kurkdjian nu și-ar fi putut imagina unde îl va conduce această cale. Cu toate acestea, el a înțeles rapid că drumul pe care l-a ales este pavat cu disciplină și perseverență – valori pe care le-a deprins în timpul lecțiilor de pian și de balet. Astfel, de mai bine de două decenii, Francis încearcă în mod constant să spargă matrițele, să elibereze spiritul parfumului din sticlă și să descuie uși care duc către tărâmuri nebănuite ale poveștilor olfactive. Am avut plăcerea de a sta de vorbă cu talentatul parfumier, într-un interviu pe care vă invităm să-l parcurgeți în continuare.

În ultimii 20 de ani, v-ați canalizat pasiunea, determinarea și devotamentul în domeniul parfumeriei de lux, lucru ce vă împlinește viața. Relația dumneavoastră cu acest domeniu s-a întărit de-a lungul anilor, rămânând, în același timp, cu adevărat fidel valorilor și tradiției parfumeriei fine. Cum vă găsiți inspirația pentru crearea de esențe inovatoare?

Inspirația este partea invizibilă a creației… Este de departe cea mai dificilă parte a muncii mele și cea mai provocatoare pe măsură ce trece timpul. Inspirația mea nu este condusă de materii prime sau note specifice. Arta clasică și modernă, couture-ul și stilul de viață mă inspiră și ele, însă întotdeauna încerc să mă concentrez asupra unui sentiment universal. De fapt, când creez un parfum sub semnătura mea, orice poate să mă inspire, atât timp cât devine începutul unei povești pe care o pot transpune într-o esență unică. Trebuie să fie o idee pe care toată lumea de pe glob să poată să o înțeleagă în propria sa limbă și să o traducă prin propriile sentimente. Eleganța infinită poate fi transpusă în diferite moduri, dar toată lumea poate înțelege ceea ce înseamnă, la fel ca ideea unei ode a feminității. Odată ce mi-am imaginat această idee, o traduc într-un nume care ar putea deveni al unui parfum. Pentru mine, numele este foarte important. Acesta definește un cadru cu care pot lucra, fiind strâns legat de aroma pe care vreau să o creez. Formula parfumului o dezvolt numai după această etapă, deoarece, dacă nu știi ce vrei să transmiți prin esența respectivă, nu știi nici ce ingrediente să amesteci. Pictorul folosește culorile, muzicianul, notele muzicale, iar eu, ca parfumier, folosesc miresme.

Ce ați vrut să împărtășiți publicului atunci când v-ați lansat propria casă de parfumuri de lux, Maison Francis Kurkdjian, și cum ați dori ca oamenii să vă perceapă parfumurile?

Când mi-am deschis propria casă de parfumuri, în 2009, am vrut să împărtășesc viziunea mea despre esențele de lux cu publicul. Astăzi, emoțiile experienței sunt primordiale. De la aromele fine până la cele de casă, îngrijire corporală sau detergenți parfumați, am conceput o întreagă linie parfumată, caracterizată de o armonie în toate formele produsului. Această linie este inspirată de inegalabilul Paris, de spiritul eleganței franțuzești, glamour, chic și sofisticat. Am dorit ca Maison Francis Kurkdjian să aibă acel „je ne sais quoi” și să exprime pe deplin crezul și aspirațiile mele. Am transpus în cuvântul „maison” frânturi de suflet și file de istorie, toate aceste emoții derivând din „acasă”, unde se unesc și se animă visurile mele: de a crea cea mai mare fericire și cea mai mare capacitate de a inspira chiar și mici plăceri pentru alții. În ceea ce privește esențele, colecția de parfumuri create de mine poate fi văzută și experimentată ca o garderobă de parfumuri ce îți îmbracă simțurile. Dacă nu ai găsit încă parfumul vieții tale, atunci colecția mea de parfumuri este destinată pentru tine, menită să îți îndeplinească nevoile emoționale. În sfârșit, să porți un parfum de la Maison Francis Kurkdjian reprezintă promisiunea de a purta o esență „state of the art”, făurită în spiritul patrimoniului parfumeriei franțuzești.

Din punctul dumneavoastră de vedere, cum miroase iarna și ce noutăți olfactive aduce Maison Francis Kurkdjian în sezonul rece?

Pentru iarnă, recomand esențele calde și dulci. Puteți opta, totodată, pentru arome mai puternice, lemnoase, picante, orientale sau pe bază de mosc, cum ar fi Baccarat Rouge 540 Extrait de Parfum, pe care l-am lansat anul acesta. De asemenea, am lansat pentru sezonul de iarnă cea de-a patra ediție a „dulapului” de parfumuri pentru femei și bărbați. Aceasta este construită în jurul a opt creații care includ noile parfumuri, dar și cele mai bine vândute produse, fiind darul sezonier perfect pentru a descoperi universul Casei. În fine, pentru mine, mirosul sezonului de iarnă este cel al pomului de Crăciun. De aceea, în ultimii trei ani, am creat o lumânare parfumată pentru Maison Francis Kurkdjian pe care o lansez pentru sezonul festiv și de vacanță. Este denumită „Mon beau sapin” („O, brad frumos”), referindu-mă la bradul pe care îl împodobim pentru Crăciun, după colindul german „O Tannenbaum”. Este o lumânare festivă ce surprinde spiritul lunilor de iarnă. Mirosul rămâne același, dar în fiecare an proiectez un nou ambalaj și un nou borcan aurit. În acest an, lumânarea vine pentru prima dată într-o dimensiune mare și una gigantică.

Creionați în mod constant aventuri senzoriale, în care parfumul este, firește, eroul. Încântătoarele dumneavoastră creații au dus luxul, sofisticarea și clasicismul la un nivel superior, lăsându-vă amprenta pe produsele a numeroase case de parfumuri prestigioase. Care este esența dumneavoastră preferată și de ce?

Lucrez în domeniul parfumeriei de lux de mai bine de 20 de ani și am avut norocul să colaborez cu numeroase branduri de modă celebre, precum Burberry, Elie Saab, Nina Ricci, Dior etc. Mi-a plăcut să lucrez pentru fiecare dintre aceste Case, eu având nevoie de această diversitate în munca mea. Dar, de fapt, nu am un parfum preferat, iar esența următoare pe care o creez este întotdeauna pentru mine cea mai interesantă, intrigantă și atrăgătoare. Cred că atunci, pe moment, este preferata mea. Cu toate acestea, atunci când vorbesc strict despre Maison Francis Kurkdjian, fiecare dintre parfumurile pe care le-am lansat reprezintă pentru mine o formă olfactivă ideală și o provocare creativă. Aqua Universalis este un parfum pe care am fost deosebit de mândru să-l creez pentru Casa mea, numele său sugerând că totul are un recurs universal, global. Din Australia la Singapore, din Hong Kong la Londra și New York, prospețimea sa autentică oferă un sentiment de bunăstare și senzualitate pe care fiecare dintre clienții noștri l-a putut experimenta. Iar Baccarat Rouge 540 este un parfum uimitor, cu un traseu incredibil și distinctiv. Aqua Vitae și Absolue Pour le Soir sunt, de asemenea, două parfumuri foarte dragi mie.

Maison Francis Kurkdjian este un brand de lux în domeniul parfumurilor, conceput în tradiția parfumeriei franțuzești de marcă. Ce înseamnă luxul pentru dumneavoastră?

Sensul luxului s-a dispersat de-a lungul deceniilor. Pentru mine, luxul reprezintă atenția acordată detaliilor, calitate și măiestrie. Luxul este despre visul care infuzează prin produse. Maison Francis Kurkdjian este o casă de parfumuri de calitate, mai mult decât o casă de lux. Sunt obsedat de calitate, la fiecare pas, de la materialele pe care le folosim pentru ambalarea produselor noastre, până la dimensiunea și proporția unui capac sau a unei sticle și textura unei creme. Și, bineînțeles, sunt foarte atent la parfumul în sine și la materiile prime care m-au ajutat la crearea acestuia. A fi costisitor nu ar trebui să fie o problemă, dacă calitatea este „au rendez-vous”!

 

Interviu realizat de: Ozana Mazilu