Anul Dragonului – un prilej pentru ediții speciale memorabile în industria ceasurilor

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 05-06-2024

în: Watches

Anul Dragonului

În urmă cu câteva luni am prezentat șase ceasuri care onorează Anul Dragonului conform zodiacului chinezesc, șase piese deosebite, care ne-au încântat pe deplin: Arnold & Son Perpetual Moon Year of the Dragon, Blancpain Villeret Traditional Chinese Calendar, Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Dragon, IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon, Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon și, bineînțeles că nu în ultimul rând, Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grisaille High Jewellery – Dragon, Pièce Unique. Cum ceasuri de lux (și nu numai, de exemplu: Casio G-Shock MT-G Year of the Dragon, Swatch Year of the Dragon Collection sau Ball Engineer III Marvelight Soaring Dragon) cu simbolul dragonului continuă să fie lansate, am realizat acest articol pentru a vă prezenta și alte realizări orologere sub semnul acestui animal mitic.

Anul Dragonului

Bell & Ross BR 05 Artline Dragon

Anul Dragonului de Lemn a început pe 10 februarie 2024 pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc. Dragonul simbolizează curajul uman, dar este și semnul bunăvoinței, prosperității și norocului. Noul BR 05 Artline Dragon de la Bell & Ross prezintă elemente simbolice în designul său cu motivul dragonului.

Cu această referință, stilul Bell & Ross în ceea ce privește instrumentele de navigație aeronautică a fost ignorat în dauna laturii artistice, adică pentru o gravură completă a carcasei cu motivul unui dragon tradițional chinezesc. Cu indicatorii stilizați ca mustățile dragonului, aproape întregul ceas a fost dedicat în slujba acestui spectacol artistic. Aspectul monocromatic al decorului său din oțel strălucitor și negru intens îi conferă o calitate destul de suprarealistă, iar carcasa pătrată de 40 de milimetri, cu o grosime de doar 10,33 milimetri, are o ergonomie impresionant de ridicată.

Brățara integrată și cadranul lui BR 05 sunt fin gravate folosind o tehnică excepțională de gravare cu laser. Pentru brățară, aceasta presupune gravarea fiecărei verigi individual, înainte de asamblare.

BR 05 Artline Dragon este echipat cu calibrul BR.CAL-321, un mecanism mecanic cu întoarcere automată, care îi conferă o rezervă de putere de 54 de ore. Indicatoarele ceasului sunt umplute cu lac negru și evidențiază mustața dragonului. Cercul orar este poziționat subtil pe flanșă pentru a scoate în evidență și mai mult designul deosebit. Preț recomandat de producător pe website-ul oficial: 8.200 euro.

Anul Dragonului

Bovet Récital 26 Chapter Two Golden Dragon

Pentru cei de la Bovet, niciun efort nu este prea mare în căutarea lor pentru o extravaganță din ce în ce mai vizibilă, iar istoria lor îndelungată în China oferă un stimulent și mai puternic pentru a opera la scară mare. Bovet Récital 26 Chapter Two Golden Dragon este cu adevărat o demonstrație a capacităților brandului în sectorul de lux, incluzând atât excelența artizanală, cât și cea inginerească.

Dragonul are o semnificație specială, nu numai pentru că este un simbol cultural al Chinei, ci și pentru că este singura creatură mitologică inclusă în zodiac. Dragonul de aur este favorizat în mod special pentru faptul că simbolizează norocul, succesul și puterea. Înfășurată în jurul cadranului ajurat al lui Bovet Récital 26 Chapter Two Golden Dragon, sculptura dragonului, realizată manual, este fabricată din aur roșu de 18 carate, cu multă finețe, lustruind elementele evidențiate, cum ar fi mustățile și coama, și oferind corpului cu solzi o textură bogată.

Deși nu există practic un „cadran” pe acest ceas, albastrul este folosit ca o culoare complementară pentru aurul roșu. Un cadran bombat în miniatură, pentru ore și minute, este realizat din cuarț albastru și se află deasupra dragonului. Dacă vă uitați dedesubtul creaturii mitice, puteți arunca o privire în capacul albastru al indicatorului pentru faza Lunii, iar complicația albastră pentru GMT facilitează aflarea orei în alte țări.

Modul în care a fost aranjat cadranul atrage privitorul cu adevărat în adâncurile sale, dar aceasta se datorează și profilului carcasei înclinate, tip „birou de scris”. Este mai groasă în partea de sus, cu o reducere treptată, permițând un unghi de vizualizare mai bun atunci când încheietura mâinii se află în fața privitorului. E adevărat că acest lucru face ceasul relativ gros, însă diametrul de 46,5 milimetri ar trebui să vă pregătească oricum pentru un ceas destul de voluminos.

Având în vedere cadranul extrem de decorativ, puteți înțelege de ce Bovet Récital 26 Chapter Two Golden Dragon este unul dintre puținele ceasuri moderne cu tourbillon care nu este arătat pe cadran, deși îl puteți zări oarecum printre curburile dragonului. În schimb, trebuie să răsturnați ceasul pe partea cu capacul enorm din safir, lăsându-vă uimiți de gravura complicată. Toate punțile sunt pline de detalii, ducând privirea în jos spre tourbillon. Dacă vizualizați ceasul de la ora 12, puteți vedea și o fereastră către un indicator de putere, acoperind rezerva de cinci zile a mecanismului.

În ciuda celor 443 de componente, calibrul 17DM06-DT este aranjat cu o eleganță incredibilă. Este cunoscut faptul că Bovet produce numai unul sau două exemplare dintr-o colecție pe lună, așa că prețul modelului este disponibil doar la cerere.

Anul Dragonului

Grand Seiko SBGH323 Red Dragon Limited Edition

În conformitate cu celebrarea continuă a mărcii sub tema „The nature of time”, Grand Seiko a dezvăluit un nou ceas, în ediție limitată, denumit Grand Seiko „Red Dragon” sau Grand Seiko SBGH323, care aduce un omagiu ciclului celor 12 zodii chinezești. Renumit în întreaga lume, ciclul este alcătuit din 12 animale de bun augur, fiecare reprezentând trăsături diferite.

Fața ceasului a fost concepută pentru a reprezenta dragonul, cunoscut și sub numele de „Tatsu-doshi”. Se mândrește cu un cadran de culoare vișiniu intens, cu un model tridimensional de halou care îi împodobește suprafața, în timp ce secundarul și logoul Grand Seiko sunt ambele aurii pentru a simboliza bogăția.

Ceasul prezintă angajamentul Grand Seiko față de spiritul „Takumi”, care descrie modul în care ceasornicarii săi și-au antrenat și perfecționat tehnicile de generații. Aceste tehnici sunt etalate în fiecare detaliu al procesului de fabricare, de la crearea cadranului unui ceas și până la lustruirea aleasă. Grand Seiko „Red Dragon” are o carcasă multifațetată, de 44 de milimetri, și o deschidere largă a cadranului, care a fost obținută ca urmare a construcției fără bezel.

În plus, modelul prezintă tehnica de lustruire Zaratsu, specifică mărcii, obținând astfel o carcasă transparentă din cristal safir cu un strat antireflex, este rezistent la apă până la 10 atmosfere și vine atât cu o brățară sofisticată din oțel inoxidabil, cât și cu o curea din piele Python de culoare roșie.

Ceasul găzduiește Calibrul 9S85, un mecanism mecanic cu întoarcere automată realizat în cadrul Shizukuishi Watch Studio, un atelier aparținând mărcii, situat în prefectura Iwate, Japonia. Mecanismul modern combină un arc principal, un arc spiral și un eșapament pentru a-și îmbunătăți precizia impresionantă de +5 până la -3 secunde pe zi, demonstrând, de asemenea, puterea calibrului „Mechanical Hi-Beat 36.000”, cu o capacitate a ceasului de 10 bătăi pe secundă sau 36.000 de bătăi pe oră și o rezervă de putere de 55 de ore.

Grand Seiko „Red Dragon” este o ediție limitată, cu doar 88 de ceasuri disponibile în întreaga lume. Preț recomandat: 6.300 euro.

Anul Dragonului

Hublot Spirit of Big Bang Titanium Dragon

Echivalent cu anul 4722 din calendarul chinezesc, 2024 marchează anul Dragonului de Lemn. Grație expertizei artistei Chen Fenwan în tăierea hârtiei, Hublot aduce un omagiu lemnului prin fibrele naturale care formează sufletul și spiritul hârtiei.

O fuziune între ceasornicărie și sculptură, acest ceas cu diametrul carcasei de 42 de milimetri are o etanșeitate la apă care merge până la 100 de metri sau 10 atmosfere.

Inspirându-se din arta tradițională chineză a tăierii hârtiei, Spirit of Big Bang Titanium Dragon își aranjează indicatoarele, roțile și șuruburile în formă de H pentru a forma o siluetă 3D a unui dragon oriental. Hublot prezintă pentru prima dată o curea de cauciuc cu un astfel de design. Creată în colaborare cu artista chineză Chen Fenwan, această ediție limitată de 88 de piese reprezintă fuziunea perfectă între tradiție și modernitate, combinând metafore și simboluri în spiritul Hublot: prim, unic, diferit!

Această piesă este o metaforă pentru „Arta fuziunii” și arta reimaginării continue a materialelor și a zonelor lor de expresie. Un simbol al filozofiei Hublot, acest ceas creează un mod diferit de a interpreta vremurile, prin caracteristicile sale distinctive. Componentele pieselor sale – indicatoare, roți sau șuruburi – sunt poziționate în straturi multidimensionale pentru a forma silueta unui dragon creată din decupaje de hârtie de către artista chineză Chen Fenwan. Capul dragonului este alcătuit din cinci straturi care alternează între indicatoare, roți și șuruburile în formă de H, cu un corp și solzi care se extind pe curea. Culorile alese le reflectă pe cele ale sculpturii din hârtie decupată, creată de Chen Fenwan.

Sărbătorind Anul Dragonului, acest ceas este, de asemenea, o metaforă pentru „Arta Fuziunii” întruchipată de dragonul oriental. Cunoscut și sub numele de Loong, acesta preia trăsăturile a nouă animale diferite – ochii unui crevete, coarnele unui căprior, gura unui taur, nasul unui câine, mustața unui somn, coama unui leu, coada lungă a unui șarpe, solzii unui pește și ghearele unui vultur. Un dragon a cărui metamorfoză a avut loc de-a lungul a câteva mii de ani. Sub atingerea lui Chen Fenwan, acest animal sacru, talisman și totem, celebrează una dintre cele mai însemnate moșteniri culturale ale artei chineze: arta tăierii hârtiei. Acesta este un meșteșug care a luat naștere în China cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, odată cu inventarea hârtiei, și se află pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității încă din 2009, fiind folosit pentru a exprima principiile morale, filozofiile și idealurile estetice ale creatorilor săi. Meșteșugul este folosit în cadrul festivităților pentru a onora evenimente precum nunți și nașteri, iar decorațiunile din hârtie tăiată care simbolizează fericirea și norocul sunt specifice sărbătorilor prilejuite de Anul Nou Chinezesc.

Hublot a invitat-o pe artista chineză Chen Fenwan să creeze un dragon maiestuos și dinamic, care transmite o atmosferă de bun augur în timp ce se ridică la ceruri. Această operă de artă simbolizează totemul vieții în continuă reînnoire, exprimând filozofia Hublot: „Fii primul, unic și diferit”.

Într-o carcasă din titan de 42 de milimetri, Hublot transpune efectele stratificate ale tăierii hârtiei într-o construcție a cadranului cu mai multe niveluri, suprapunând un panou de bază cu mai multe niveluri de aplicații care incorporează codurile estetice ale Casei. Silueta dragonului se extinde pe cureaua de cauciuc, fiecare dintre solzii animalului fiind colorat și nanovulcanizat pentru a fi integrat în curea. Această operațiune decorativă delicată este realizată în întregime manual și durează aproximativ opt ore. Spirit of Big Bang Titanium Dragon vine însoțit de o a doua curea din material velcro, gri titan, și deține un mecanism automat HUB1710, precum și o rezervă de putere de 50 de ore. Preț recomandat de producător pe website-ul oficial: 32.000 euro.