Deși foarte controversat de-a lungul anilor, datorită felului în care a ales non-conformitatea la trendurile actuale, Denis Radu este foarte apreciat pentru stilul său vestimentar aparte, la fel cum este apreciat ca fiind unul dintre cei mai buni oameni de PR din România. Sute de clienți, majoritatea din industria de beauty și fashion, aleg să lucreze cu el pentru rezultatele sale, dar și pentru imaginea curatoriată cu grijă de la an la an. Am vrut să aflăm direct de la el secretele unei garderobe impecabile, ce înseamnă luxul și cum te poți bucura de el în fiecare zi, așa că ne-am întâlnit cu Denis pentru a descoperi universul din spatele imaginii din media.
Ești un cunoscut om de PR în România și ai lucrat, până acum, cu sute de clienți. Evenimentele pe care le organizezi sunt cele mai de succes și sunt mereu pline de influenceri și vedete. Pe lângă asta, ești recunoscut ca fiind un trendsetter care iubește luxul și nu se îmbracă după norme. Ce înseamnă moda pentru tine și cum ai ajuns la stilul vestimentar pe care îl abordezi în prezent?
Nu știu dacă mă pot numi trendsetter, dar cu siguranță nu respect actualele norme sociale în ceea ce privește felul în care mă îmbrac – și asta atrage atenția. Stilul actual a venit în timp, odată cu maturizarea mea ca individ și, totodată, cu maturizarea social-economică.
Nu am mers niciodată pe ideea că „sunt prea sărac să îmi permit lucruri ieftine”. Deși am în garderobă piese scumpe și am investit de-a lungul timpului în obiecte de lux, asta nu înseamnă că toate hainele mele sunt „de brand”. Investesc în calitate și design și, chiar dacă o piesă vestimentară nu e scumpă, nu înseamnă că nu este calitativă, frumoasă și că nu poate fi integrată în super-ținute.
Nu cred că trebuie să ai mulți bani să te îmbraci bine și cu gust, să îți dezvolți stilul tău și să arăți bine în hainele pe care le porți. Sunt de părere că trebuie să purtăm hainele care ni se potrivesc și cu care ne stă bine. Stilul adevărat și luxul nu stau în branduri vizibile.
Ai fost mereu o prezență atipică, o pată de culoare în griul urban al Bucureștiului. Stilul tău a fost mereu aparte. Cum reușești să ai o abordare vestimentară mereu proaspătă?
Ca să îți dai seama ce ți se potrivește, în ce arăți bine, în ce te simți confortabil cu adevărat încât să fii TU, nu ai cum să descoperi care este stilul tău. Așa este și pentru mine. Nu sunt același om în fiecare zi și îmi place să cred că evoluez cu fiecare sezon.
Am tot experimentat trei-patru ani cu diferite piese, am avut o perioadă în care mă îmbrăcam exclusiv în negru (ceea ce mai fac încă la evenimente), însă stilul meu a devenit eclectic. Îmi este ușor și natural să abordez orice stil vestimentar, chiar și pe cele greu de digerat pentru unii, cum ar fi kilturile și fustele. Românii, cu precădere, blamează și își proiectează propriile neputințe pe cei din jur, but I don’t care. Sunt fericit!
Ai un mix aparte în felul în care te îmbraci și îți accesorizezi ținutele. Ai piese timeless, clasice și de lux, pe care le combini cu succes cu piese extrem de moderne și trenduri trecătoare. Cum alegi piesele pe care le încorporezi în ținute și cum alegi în ce piese scumpe merită să investești?
Piesele timeless pe care le am au fost adunate în timp, una câte una, din diverse locuri din lume și unele dintre ele sunt acum piese de rezistență în garderoba mea. Experimentând cu țesături, forme și culori, am descoperit în ce mă simt bine și ce mă avantajează. Aleg piese vestimentare care mă fac să arăt și să mă simt bine, investesc înainte de toate în calitate. Prefer piese din materiale bune, lucrate impecabil, în detrimentul celor care au inscripționat pe ele un brand.
Am învățat pe ce să pun accentul și ce mă caracterizează pe mine, ca bărbat. În garderoba mea, accesoriile fac diferența și prefer să investesc mai mult în curele, încălțăminte, genți, ceasuri. Orice ținută, oricât de simplă ar părea, o poți scoate ușor din anonimat cu accesoriile potrivite. Așa că aleg piese în funcție de necesitate, calitate, design și, uneori, doar în funcție de dorințe.
Ce înseamnă luxul pentru tine?
Pentru mine, lux înseamnă să ai confort în lucrurile pe care le porți, în primul rând. Degeaba ai în dulap o pereche de pantofi Louboutin care te strâng de nu poți sta în picioare, nu mai zic să mergi până la mașină în ei… Lux înseamnă calitate, design desăvârșit și confort.
Lux nu înseamnă să scrie pe tine, cât de mare posibil, Gucci sau Prada. Luxul este în detaliile care îți dau confort și calitatea de care tu, personal, ai nevoie în viața ta de zi cu zi. Cum e Bottega Veneta, dacă știi… știi!
Sunt anumite piese care rămân cu noi de-a lungul vremii, unele scumpe, de colecție, altele doar cu valoare sentimentală. Cum îți alegi accesoriile pe care știi că le vei purta o viață întreagă?
Piesele scumpe, în care investesc, le aleg în funcție de valoarea lor în timp și nu doar la momentul actual. O geantă Chanel, clasică, va fi valoroasă și în cinci-zece ani. Cum timpul a dovedit, nu doar că și-au păstrat valoarea, dar și-au și crescut-o. Pe când o piesă din colecția actuală Moschino nu va fi valoroasă anul viitor.
Când îți cumperi piese vestimentare sau accesorii scumpe, vezi asta ca pe o investiție într-un bun care își va păstra valoarea peste ani? În ce accesorii consideri că merită cu adevărat să investești?
Chiar cred în valoarea obiectelor scumpe în care investim și așa îmi gândesc lista de shopping de mulți ani, ca pe o investiție pe termen lung. Merită să investești în bijuterii, de brand sau de aur, în ceasuri, curele și genți, atunci când vrei să le privești ca pe o investiție pe termen lung. Acestea, dacă sunt alese corect, sunt piese ce pot fi revalorificate. Un ceas Rolex este o investiție. În funcție de model, își va păstra sau crește valoarea în timp și îl privești ca pe o investiție de care te și poți bucura în fiecare zi.
Încălțămintea trebuie privită, la fel, ca o investiție – și nu pot spune asta de suficiente ori. O investiție în confortul tău personal și al picioarelor tale în fiecare zi. Niște încălțări alese bine, de calitate, nu doar că îți vor oferi confort, dar nici nu va trebui să investești într-o pereche nouă la fiecare două luni.
La ce accesoriu din colecția ta personală nu ai renunța în ruptul capului și la ce accesoriu ai renunța fără să te gândești de două ori, poate chiar îl ai deja pe lista de donații?
Nu renunț la bijuterii și ochelari! Am foarte multe perechi și le port pe toate. Și dacă nu le port, oricum nu renunț la ele. În rest, la toate renunț ușor. Toate trebuie să circule, să putem face loc altora noi.
Ți-ai făcut cadou de ziua ta, anul acesta, un Rolex, unul dintre cele mai râvnite ceasuri, renumite pentru durabilitate și designul impecabil. De ce Rolex și nu oricare alt brand de ceasuri?
Este un ceas pe care mi-l doream de mult. Acest Rolex Oyster din aur este pe lista mea de achiziții de mai multă vreme. Partea cea mai frumoasă din povestea acestui ceas este că a venit la mine într-un moment în care nu mă așteptam, sub forma unei colaborări cu AGS Jewelry, un loc din care poți cumpăra accesorii pre-loved, de aur sau de lux, la prețuri foarte accesibile. Marian de la AGS Jewelry a fost și cel care m-a ajutat să aleg între cele două ceasuri pe care mi le doream foarte mult și acum sunt recunoscător și îndrăgostit iremediabil.
Care sunt sfaturile tale pentru cititorii care își doresc să achiziționeze accesorii de lux?
În momentul în care ești pregătit să îți achiziționezi accesorii de lux, este bine să cauți locul potrivit și la cel mai bun preț pentru tine. Cred cu tărie în alegerea produselor pre-loved, prețul fiind mult mai prietenos, investiția mai mică și valoarea păstrată peste ani mai mare sau egală cu investiția inițială.
Evident că eu, personal, recomand AGS Jewelry. Este un loc la care eu am apelat în trecut și cu care acum colaborez. Am încredere în calitatea pe care o oferă, iar prețurile pe care le practică sunt mai mult decât decente.
Balenciaga a lansat controversații saci de gunoi, pe post de genți de lux, la prețuri exorbitante, printre alte piese care mai de care mai excentrice. Ce crezi că urmează? Care crezi că sunt trendurile în materie de fashion pentru anii viitori? În ce direcție ne îndreptăm?
Mulți consideră că ceea ce face Balenciaga este un experiment social. Eu pot spune doar că, dacă piața nu ar cere, ei nu ar crea, iar produsele respective nu s-ar vinde. Cum e vorba aceea românească: „Prost nu este cel care cere, ci cel care dă”. Piața a devenit foarte imprevizibilă și cred că, în afară de cei care lansează trendurile, nu prea mai putem anticipa ceva foarte clar. Din câte știu eu, în trecut, moda o dădea strada. Să zicem că ceea ce face Balenciaga vedem pe stradă, dar trendul cu fuste și tocuri la bărbați nu îl regăsim încă, așa că și eu sunt curios cu ce noutăți vor mai veni marile case de modă.