Cuza: „Inspirația nu e o chestiune matematică și nu poate fi programată, dar poate fi antrenată”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 27-05-2024

în: The Famous

Cuza

Carismatic și jovial, Cuza de la Noaptea Târziu este unul dintre cei mai îndrăgiți și influenți artiști din România. Pe numele lui real Iulian-Adrian Popescu, artistul ne poartă într-o incursiune captivantă în universul vibrant al divertismentului. Pornind de la începuturile sale în muzică și până la cele mai recente provocări și realizări, Cuza deschide ușa către culisele celebrității, dezvăluind secretele creării umorului și reflectând asupra valorilor personale care l-au ghidat pe parcursul unei călătorii pline de aventuri și învățăminte.

Cuza, pseudonimul tău, este familiar publicului, dar cine este Iulian-Adrian Popescu, bărbatul care a dat viață acestui personaj?
Nu știu dacă eu i-am dat viață lui Cuza sau el m-a însuflețit pe mine. Iulian-Adrian Popescu este versiunea mai puțin populară. Este un om normal, cu obiceiuri normale, care îl ajută zilnic pe Cuza să rămână cu picioarele pe pământ.

Ți-ai început cariera în urmă cu zece ani, cu trupa Noaptea Târziu. Ce te-a determinat să urmezi o carieră în muzică și divertisment?
Dintotdeauna am avut o înclinație spre zona artistică. Încă din copilărie cântam și schimbam versurile, făcându-le amuzante pentru membrii familiei și ulterior pentru prieteni. În momentul în care am auzit de YouTube (o platformă nu atât de cunoscută la vremea respectivă), mi-am spus că ar trebui să încerc să creez videouri haioase.

Noaptea Târziu este o trupă cunoscută pentru versurile sale pline de umor. Cum vă vin ideile pentru cântecele voastre și ce inspiră simțul umorului unic al trupei?
Inspirația ne-o culegem din viața de zi cu zi. Pe tot parcursul proiectului am lăsat ca lucrurile să vină în mod natural. Inspirația nu e o chestiune matematică și nu poate fi programată, dar poate fi antrenată.

Deși trupa avea succes, ați luat o pauză de la Noaptea Târziu. Ai putea să ne împărtășești motivele care au stat la baza acestei decizii?
Nu există un motiv anume pentru care am luat această decizie. Noaptea Târziu este un proiect care a venit și a evoluat natural și care a cerut o pauză, iar noi i-am oferit-o.

Ești implicat în diverse proiecte de televiziune, dar și de radio. Cum te descurci cu provocările și bucuriile care vin cu o carieră atât de multifațetată?
Sunt extrem de bucuros și recunoscător pentru ce se întâmplă, dar în egală măsură este un consum imens de energie. Perioada asta m-a disciplinat enorm, însă singurul dușman rămâne timpul.

Cuza

Reflectând asupra parcursului tău profesional, ce momente sau decizii crezi că au jucat un rol semnificativ în modelarea carierei tale?
Sunt extrem de multe momente-cheie care au avut un impact semnificativ în ceea ce privește parcursul meu profesional. Cred că în fiecare zi sunt la o „răscruce de drumuri” unde trebuie să decid atent în ce direcție o iau. Dar un lucru major care a accelerat succesul proiectului este mutarea la București, pentru că aici este motorul industriei muzicale și al celei de divertisment.

Care au fost unele dintre cele mai valoroase lecții pe care le-ai învățat de-a lungul timpului?
Fii bun! În domeniul ăsta faci totul cu oameni și pentru oameni, iar cel mai important ingredient din rețeta asta e bunătatea. Fă totul cu intenții pozitive și se va întoarce înzecit!

Făcând o excursie pe calea amintirilor, care a fost una dintre cele mai amuzante sau cele mai neașteptate experiențe pe care le-ai trăit?
Nu am o amintire anume despre care să spun că e cea mai amuzantă sau neașteptată. Însă o amintire care merită povestită este atunci când am plecat în excursie în Anglia cu toată clasa din liceu, unde diriginta m-a lăsat fără bani, iar eu am început să cerșesc pe feribot să îmi pot cumpăra un parfum. Am reușit să strâng aproximativ 15 lire până m-a prins diriginta și a dat oamenilor banii înapoi.

În ce măsură familia ta ți-a influențat și susținut cariera în divertisment și ce rol joacă în viața ta ca artist?
Familia mi-a oferit liniștea și libertatea de a alege ce îmi place, lucru care, din punctul meu de vedere, e extrem de important. Faptul că ei nu s-au opus în toți anii în care nu au înțeles exact care e treaba cu YouTube-ul a fost ca un vot de încredere să continui să fac ceea ce îmi place.

Care crezi că este cea mai mare realizare a ta de până acum?
Cu siguranță, pentru mine, cea mai mare realizare e proiectul Noaptea Târziu.

Personajul tău carismatic și amuzant este evident atât în lumina reflectoarelor, cât și în afara lor. Cum navighezi între viața ta publică și cea privată?
Între persoană publică și persoană privată nu există mari diferențe. Așa cum sunt în viața de zi cu zi, așa sunt și pe sticlă. Ar fi prea obositor să joc un rol – tocmai de aceea nu simt o presiune atunci când sunt expus public. E clar, ca orice om, am părțile mele private care nu trebuie expuse; niciun contabil nu stă la cafea să își povestească viața de la A la Z, își păstrează o doză de confidențialitate.

Cuza

Ți se pare dificil să îți păstrezi autenticitatea în ochii publicului?
Dacă ești tu și dacă te ajută Dumnezeu să ai succes fiind natural, nu va fi dificil niciodată. Nu fac eforturi pentru a fi plăcut sau displăcut. Ăsta sunt eu, cu bune și cu rele, nu pozez în vedetă sau într-o persoană perfectă, fericită, bogată etc.

Dincolo de activitățile profesionale, care sunt pasiunile sau hobby-urile personale pe care le ai?
Chiar dacă sună clișeic, pasiunea mea e meseria pe care o practic. Sunt foarte norocos că fac ceea ce îmi place și pe deasupra mai sunt și plătit pentru asta!

Ce reprezintă luxul pentru tine?
Pentru mine, luxul este reprezentat de echilibru. Degeaba ai bani dacă nu ai oameni frumoși lângă tine, degeaba ai oameni frumoși dacă nu mai ai timp să petreci cu ei, degeaba ai timp dacă nu ai sănătate. Încerc să am din toate și să mă bucur zilnic de ele, dar, ca orice lux, echilibrul e un țel destul de greu de atins, dar și mai greu de susținut.

Cu ce ne vei surprinde în viitor?
Nu știu, pentru că în general nu îmi place să fac planuri. Dar dacă le fac, experiența m-a învățat să nu le dezvălui, ci doar să mă țin de ele până se concretizează. Așadar, rămâne de văzut!