Top 10 cei mai bogați oameni din lume în 2023

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 10-07-2023

în: NewsThe Famous

cei mai bogați oameni

1% din populația lumii este reprezentată de cei mai bogați oameni ai planetei, care dețin aproximativ două treimi din toată bogăția lumii, iar această sumă astronomică se ridică la 42 de trilioane de dolari americani. Conform unui raport al Oxfam International, bogăția adunată de cei mai avuți zece oameni din lume este de aproape două ori mai mare decât cea deținută de restul de 99% din populație.

„În timp ce oamenii obișnuiți fac zilnic sacrificii pentru lucruri esențiale precum mâncarea, cei superbogați și-au întrecut chiar și cele mai nebunești visuri. Acest deceniu se anunță a fi cel mai bun de până acum pentru miliardari, un fel de boom al anilor ’20 pentru cei mai bogați oameni din lume”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.

Averea netă a miliardarilor a crescut în ultimii trei ani pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie. Raportul Oxfam atestă că 95 de companii alimentare și energetice și-au dublat cifra de afaceri în 2022. Aceasta s-a ridicat la 306 miliarde de dolari, iar aproximativ 84% din acest profit a mers către părțile interesate. De exemplu, familia Walton, care deține jumătate din Walmart, a avut un profit de 8,5 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce averea lui Gautam Adani s-a extins cu 42%, mai exact cu 42 de miliarde de dolari în același an.

Sunt oameni care și-au crescut averile și sunt oameni care le-au pierdut. Pe măsură ce prețurile acțiunilor devin mai instabile din cauza incertitudinilor din economie, a tensiunii geopolitice în creștere, a perturbărilor lanțului de aprovizionare ș.a., clasamentul anual al celor mai bogați oameni din lume fluctuează. Unele dintre cele mai notabile nume au fost înlocuite și împinse în jos în ierarhie.

Iată, în cele ce urmează, un Top 10 al celor mai bogați oameni din lume în 2023.

cei mai bogați oameni

Bernard Arnault – 206,6 miliarde de dolari

CEO-ul și președintele LVMH, cel mai mare conglomerat de lux din lume, i-a „suflat” lui Elon Musk titlul de cel mai bogat om din lume. Sub conducerea sa, compania a crescut exponențial în diverse sectoare, de la modă, frumusețe și băuturi spirtoase, până la ospitalitate. Printre cele mai reputate branduri ale sale se numără Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon, Sephora și multe altele. Conform celor mai recente rezultate financiare ale LVMH, veniturile grupului au crescut cu 23%, până la 79,2 miliarde de euro.

În 2021, LVMH a achiziționat Tiffany & Co. pentru 15,8 miliarde de dolari, marcând cea mai mare tranzacție din industria luxului din istorie. La vârsta de 73 de ani, s-a speculat despre Arnault că ar urma să se pensioneze, însă zvonurile au fost rapid desființate, grupul extinzându-i mandatul până la 80 de ani.

Elon Musk – 184,7 miliarde de dolari

Magnatul de 51 de ani a fost desemnat cea mai bogată persoană din lume în septembrie 2021, atunci când averea sa a ajuns la 302 miliarde de dolari. Musk a rămas în fruntea clasamentului până în decembrie 2022, când prețurile acțiunilor Tesla s-au prăbușit. În prezent, acesta deține 23% din compania de automobile electrice, care reprezintă aproximativ două treimi din averea sa. De asemenea, Elon Musk deține și firma privată de rachete SpaceX, dar și platforma de social media Twitter.

Jeff Bezos – 122,1 miliarde de dolari

Fondatorul gigantului de comerț electronic Amazon, Jeff Bezos, l-a detronat pe Bill Gates în topul celor mai bogați oameni din lume în 2017 și și-a menținut titlul până în 2021, înainte ca Elon Musk să-l întreacă. Acumulându-și averea imensă datorită Amazon, Bezos a demisionat din funcția de CEO în iulie 2021, dar continuă să fie președintele companiei. Afacerea lui de mare succes a debutat inițial ca o piață pentru cărți, pe vremea când internetul nu era încă omniprezent. Când oamenii s-au obișnuit cu achiziționarea produselor online, afacerea a început să cuprindă mai multe bunuri, pe lângă cărți. În cele din urmă, Amazon și-a extins serviciile pentru a include stocare în cloud și divertisment – Amazon Prime Video.

În 2019, Bezos și soția sa, Mackenzie Scott, au divorțat. Ca parte a acordului, fosta lui soție a preluat 4% din acțiunile Amazon, în timp ce Bezos a păstrat 12%. Însă miliardarul a continuat să își vândă din acțiuni, estimându-se că a rămas cu doar 10% din participații. Se pare că suma pe care a câștigat-o din vânzarea acțiunilor sale a fost folosită pentru a-și finanța compania privată de rachete Blue Origin, care l-a dus în spațiu în 2021.

Larry Ellison – 108,8 miliarde de dolari

Compania de software Oracle a fost concepută și cofondată de Larry Ellison în 1977. Pentru următorii 37 de ani, el a ocupat funcția de CEO, înainte de a se retrage. Larry continuă să activeze ca președinte al companiei și director de tehnologie. Sub conducerea sa, Oracle s-a extins și a achiziționat alte câteva companii, inclusiv Sun Microsystems, în 2010. Fiind printre primii utilizatori ai internetului, compania lui Ellison a dezvoltat produse care erau compatibile cu tehnologiile World Wide Web, fapt care a propulsat-o și mai mult.

Cunoscut deopotrivă pentru cheltuielile sale extravagante, Ellison a cumpărat 98% din insula hawaiiană Lanai în 2012 și chiar a înființat o echipă care a câștigat prestigioasa Cupă a Americii în 2010.

Bill Gates – 107,3 miliarde de dolari

Cunoscut drept cofondator al Microsoft, Bill Gates a fost cea mai bogată persoană de pe Pământ din 1995 și până în 2017, cu excepția anului 2008 și a perioadei cuprinse între 2010 și 2013. Miliardarul a renunțat la facultate pentru a înființa Microsoft împreună cu prietenul său din liceu, Paul Allen, în 1975, iar programul software a devenit unul dintre primele programe disponibile pentru generația mai veche de computere. Gates a condus compania din poziția de CEO timp de 25 de ani și a rămas președintele acesteia până în 2014. În 2020 a decis să nu mai facă parte din consiliu și să se concentreze asupra activității sale filantropice.

Warren Buffet – 101,6 miliarde de dolari

S-au scris multe cărți despre Warren Buffet, mai ales despre strategiile sale de investiții. La urma urmei, el este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile. Miliardarul a cumpărat pentru prima dată acțiuni la vârsta de 11 ani și la 13 ani plătea deja taxe. Cea mai mare parte a averii sale provine de la Berkshire Hathaway, conglomeratul de investiții care deține câteva zeci de companii precum Dairy Queen, Duracell și Geico. La rândul lor, companiile dețin, de asemenea, acțiuni la o serie de companii blue chip precum Apple, Johnson & Johnson, The Coca-Cola Company și multe altele.

Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, Warren Buffet este și cel mai generos miliardar din lume. Până în prezent, acesta a donat Fundației Gates și altor organizații fondate de copiii săi nu mai puțin de 51,5 miliarde de dolari în acțiuni Berkshire Hathaway.

Steve Ballmer – 88,5 miliarde de dolari

Omul de afaceri american Steve Ballmer a fost CEO al Microsoft din 2000 până în 2014, companie căreia i s-a alăturat în 1980 ca angajat cu numărul 30. În timpul mandatului său, el a supervizat compania în perioada primei bule dot-com și a ținut pasul cu competitori precum Google (în ceea ce privește capabilitățile motoarelor de căutare) sau Apple (în fabricarea telefoanelor mobile). În 2011, Ballmer a făcut parte din echipa care a orchestrat achiziția companiei de comunicații prin internet Skype pentru 8,5 miliarde de dolari, ceea ce a ajutat la propulsarea Microsoft în fața companiilor concurente.

În 2013, Steve Ballmer a anunțat că va demisiona din funcția de CEO, iar un an mai târziu a fost succedat de Satya Nadella. În același an, miliardarul a devenit proprietarul echipei Los Angeles Clippers, pe care a cumpărat-o pentru 2 miliarde de dolari.

cei mai bogați oameni

Carlos Slim Helu – 87,8 miliarde de dolari

Carlos Slim Helu și familia sa controlează America Móvil, cea mai mare companie de telecomunicații mobile din America Latină, cu prezență în peste 15 țări. Înainte de a deveni om de afaceri, Slim a fost profesor de algebră la o universitate din Mexico City. În 1990, împreună cu alți parteneri telecom din străinătate, acesta a achiziționat Telmex, o companie de telefonie deținută de guvern, pentru a o integra în America Móvil. Pe lângă implicarea sa în telecomunicații, miliardarul mexican este implicat și în industria construcțiilor, a bunurilor de larg consum, în minerit și imobiliare.

cei mai bogați oameni

Françoise Bettencourt Meyers – 81,4 miliarde de dolari

Singura femeie din acest Top 10 al celor mai bogați oameni din lume, Françoise Bettencourt Meyers este nepoata fondatorului gigantului cosmetic L’Oreal. Familia deține împreună aproximativ 33% din acțiunile companiei, iar Françoise face parte din consiliul de administrație încă din 1997, ocupând, totodată, și funcția de președinte. După moartea mamei sale, Liliane Bettencourt, în 2017, Françoise Bettencourt Meyers a moștenit întreaga avere a acesteia. Miliardara este, de asemenea, președintă a organizației caritabile a familiei sale și o susținătoare a promovării progresului în știință și arte.

Mukesh Ambani – 79,5 miliarde de dolari

Mukesh Ambani este responsabil de operațiunile Reliance Industries, o companie care generează venituri de 104 miliarde de dolari și investește în petrochimie, petrol și gaze, telecomunicații și retail. Compania mai deține Network18, dar și hotelul Mandarin Oriental din New York. Reliance Industries a fost înființată de regretatul tată al lui Mukesh, Dhirubhai Ambani, care a început cu o mică afacere de producție de textile în 1966. După moartea lui Dhirubhai în 2002, Mukesh și fratele său mai mic, Anil, au împărțit imperiul de afaceri al familiei.

Timp de 14 ani, Mukesh Ambani a deținut titlul de cel mai bogat om din India, până când Gautam Adani l-a întrecut, în februarie 2022. Cu toate acestea, în februarie 2023, Ambani și-a recâștigat titulatura după ce averea lui Adani s-a diminuat. Averea netă a lui Ambani l-a plasat în clasamentul Forbes al celor mai bogați zece oameni din lume între 2008 și 2011, respectiv din 2021 și până în prezent.