Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 23-01-2022

în: The Famous

Trăim vremuri provocatoare și din punct de vedere al logisticii, așa că ne-am gândit să vă oferim o perspectivă din interior asupra unui segment comercial extrem de important în economia locală și mondială: cel al relocărilor. CDD Relocation este un exemplu de succes în acest sector, așa că am vorbit cu Dana Dascălu, managerul acestei companii, care ne-a oferit toate detaliile necesare despre acest domeniu.

Ne puteți oferi o scurtă carte de vizită?

CDD Relocation este o companie cu capital 100% românesc.  A fost o idee preluată de pe piața internațională, unde firmele de mutări au apărut acum sute de ani.

Chiar există țări unde nu ai voie să te muți fără a apela la ajutorul unei firme de profil, acolo unde piața este total reglementată. Din păcate, în România suntem departe de acest nivel, primele firmei de mutări luând ființă timid, în anii ’92-’93, oferind în special servicii diplomaților.

Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”

 

Cum a luat naștere ideea acestui business?

Din dorința de a oferi relocări lipsite de griji, în anul 2006 am înființat compania CDD Relocation, cu mari sacrificii personale., care însă au meritat. A fost provocator să ne impunem pe o piață unde, la acel moment, funcționau doar firme de mutări care erau, de fapt, filiale ale altor firme internaționale.

Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”

 

Care au fost cele mai mari provocări? Dar cele mai mari satisfacții?

În cei 15 ani de la înființare, am crescut organic, cu pași mici, dar foarte siguri.

Dacă la început ofeream în mare parte doar servicii de mutări locale, birouri si persoane fizice, în timp, prin participarea la conferințe internaționale, ne-am creat o rețea foarte bine dezvoltată de parteneri de business, iar în prezent suntem poziționați în topul companiilor de profil.

Una dintre cele mai mari provocări cărora a trebuit să îi facem față se întâmplă chiar în aceste momente. Tot ceea ce se petrece la nivel global din cauza Covid-ului ne-a făcut să regândim un pic toate strategiile și prognozele, însă suntem încrezători că vom depăși cu bine, toți, această situație.

Recent, prin aportul adus de întreaga echipă, toate eforturile și servicii de calitate, au adus firmei noastre cea mai înaltă recunoaștere la nivel internațional în domeniu – certificare FIDI- FaimPlus, certificare care atestă profesionalismul, dedicarea și calitatea oferite.

Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”

Cum vă diferențiați față de concurență?

Ca și în viață, în acest domeniu încrederea este un factor important. Practic, clienții noștri ne pun la dispoziție întreaga lor viață (efecte personale, amintiri, mobilier etc), pentru a îi muta în siguranță.

Prin servicii de calitate, prompte și sigure, am câștigat încrederea încredințării bunurilor personale și am oferit servicii personalizate, în funcție de fiecare client. După cum spune directorul nostru de operațiuni, cu experiență în mutări de aproape 30 ani, „mutarea nu este aritmetică, 2 + 2 nu fac 4”- fiecare mutare este unică, nu numai prin condițiile de acces diferite, ci si prin dorințele clienților si provocările întâlnite.

 

Am observat că aveți numeroase servicii în portofoliu, ne puteți detalia acest aspect?

Clienții care ne contactează, în general, sunt cei care își doresc o mutare bine realizată, fără stres, cu o firmă de profesioniști care asigură o relocare „door-to-door”.

Pentru mutările de reședință pe plan național, oferim servicii de împachetare efecte personale, cu materiale specifice, demontare și montare mobilier, manipulare și transport. La destinație, bunurile se așează pe poziție, conform dorințelor clientului. Avem clienți care ne dau cheile dimineața, spun colegilor noștri ce e de făcut, iar după amiaza se întâlnesc cu echipa deja la adresa nouă. Aceasta însă este o piață insuficient dezvoltată, din cauza accesului la informație în acest domeniu, poate a lipsei de încredere sau chiar a neaprecierii acestui serviciu; totuși, față de 2006, numărul clieților persoane fizice a crescut semnificativ.

Mutările sediilor de birouri sunt un alt serviciu pe care îl oferim. Acest segment este într-o continuă dinamică, orice firmă își mută sediul cel puțin o dată la 3-4 ani. Într-adevăr, cifra de afaceri pe acest segment a scăzut începând din martie 2020, momentul începerii pandemiei. Însă, avem clienți persoane juridice, care fie se mută în spații mai mici, fie renunță la spații și stochează bunurile în depozitele noastre. Ne așteptăm ca odată cu reluarea programului normal de lucru si reîntoarcerea tuturor angajaților la birouri, să își revină la normal această piață.

Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”În continuare, cea mai mare pondere a business-ului nostru îl reprezintă mutările internaționale. În România, sunt încă foarte mulți expați, persoane care lucrează în companii internaționale, diplomați sau pur și simplu persoane cărora le place să se mute la câțiva ani în altă țară. Dacă acum 15 ani exista tendința ca anumiți români să se reloce în Canada, SUA sau Australia, de exemplu, în prezent observăm tendința inversă- se întorc acasă, în România.

Dana Dascălu: „Încrederea este un factor important în domeniul companiilor de relocare”

Cât de important este formularul de pe website-ul companiei, anterior relocării?

Primul pas după contactarea telefonică sau prin email, îl reprezintă o scurtă estimare a ceea ce este de relocat și discutarea tuturor detaliilor legate de relocare. În timpul lockdown-ului, pentru noi a fost destul de provocator să avem aceste întâlniri virtual – suntem adepții socializării și ne dorim să ne întoarcem cât mai curând la normalitate.

Ca prim pas, pe www.cddrelocation.ro este un formular de contact, prin care clienții ne pot trimite câteva detalii preliminare legate de viitoarea relocare.

 

Cât de importante sunt pentru dumneavoastră spațiile de depozitare?

În prezent avem 2 spații de depozitare, însumând peste 2000 mp, în zona de nord a municipiului București. Oferim spații de depozitare pe termen mediu și lung, atât clienților persoane fizice, cât și firmelor. De asemenea, avem bunuri în tranzit pentru un timp scurt. De exemplu, dacă azi am împachetat bunuri care pleacă in Statele Unite ale Americii, le ținem în depozit câteva zile, până în momentul în care toate documentele sunt pregătite și avem containerul contractat.

 

Ce vă doriți de la viitor?

Cea mai mare provocare in acest moment, nu doar pentru noi, ci și pentru firmele din toată lumea, este incertitudinea, inconsecvența și ceea ce se întâmplă la nivel global cu transporturile de toate tipurile. Numai tarifele pe transport aerian s-au dublat cel puțin în ultimul an; similar la cele maritime.

Ne dorim să depășim cu bine această perioadă de incertitudini, din care să ieșim mai puternici.

 

Care este definiția dumneavoastră pentru lux?

Timp de calitate împreună cu familia și cu prietenii. Un film bun într-o miercuri la prânz, când afară burnițează. O vacanță plănuită azi, cu plecare mâine.