Recomandare: Expoziția „Arhitecți vienezi&austrieci la București (1830-1930)”

Scris de Luxury
Publicat la data de: 17-12-2019

în: Art & DesignNews

Galeria ICR Viena găzduiește până pe 31 ianuarie 2020 expoziția tematică „Arhitecți vienezi&austrieci la București (1830-1930)”, reflectând influența acestora asupra unor mari proiecte realizate în Capitala României.

Primii arhitecți austrieci ajung în Moldova și Valahia la începutul secolului al XIX-lea. În 1815, Johann Freywald, arhitect și inginer de origine austriacă, dezvoltă proiecte de extindere a unor spitale și clădiri administrative, dar proiectează și o serie de reședințe particulare.

De proiectarea și construirea Teatrului Național din București între anii 1848 și 1852 s-a ocupat Anton Heft. În anul 1848, el reface și Piața Sf. Gheorghe din București, alături de maiorul Rudolph von Borroczyn.

Friederich Hartmann este arhitectul care a colaborat la proiectul Bisericii Domnița Bălașa, alături de Alexandru Orăscu și Carol Benesch.

„Arhitectul vienez Carol Enderle a activat la București între anii 1867-1886. Printre multe proiecte de reședințe particulare, Enderle a verificat starea hotelului Broft (viitorul hotel Continental) și a lucrat alături de Gustav Freywald la proiectul Sinagogii Templul Coral”, potrivit lui Adrian Majuru, istoric, antropolog, manager al Muzeului Municipiului București.