Whisky-ul rar rămâne activul de lux cu cea mai bună performanță

Scris de Luxury
Publicat la data de: 25-10-2019

în: News

Activul din industria de lux cu cea mai bună performanță în ultimele 12 luni a fost whisky-ul rar, potrivit unui raport realizat de către Knight Frank.

Prețurile pentru whisky s-au majorat cu 25%, fiind cea mai mare creștere din cele 10 categorii de produse de colecție incluse în Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII). În index se regăsesc și obiecte de artă, monede, ceasuri, mașini, timbre, diamante colorate, bijuterii, mobilier și vin.

Creșterea indexului a fost de 4% în ultimele 12 luni. Doar monedele și obiectele de artă au mai avut majorări de prețuri cu două cifre de 12%, respectiv 10%.

La finalul primului trimestru din 2019, prețurile pentru whisk-ul rar au crescut cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Knight Frank, care folosește datele companiei Rare Whisky 101.

În al doilea trimestru, ritmul creșterii s-a atenuat din cauza unei scăderii majore de prețuri pentru producătorul The Macallan cuplată cu oferta mare, potrivit lui Andy Simpson de la Rare Whisky 101.

În această săptămână, o licitație Sotheby’s a înregistrat vânzări de 7,6 milioane de lire sterline pentru colecție de whisk-uri formată din 390 de loturi. Estimarea de vânzări înainte de licitație pendula între 3,3 milioane și 4,6 milioane de lire sterline.

În schimb, bijuteriile și mașinile clasice au avut cea mai slabă performanță, înregistrând o scădere a prețurilor de 7%, respectiv 5%.

Totuși, randamentul pe 10 ani al sectorului de mașini clasice este de 190%, potrivit indexului.