Le Meurice, Paris – Romantism, opulență și lux

Scris de Luxury
Publicat la data de: 30-01-2014

în:

H6380_27275561_1_Facade from the Tuileries Garden
Parisul este văzut drept cel mai romantic, stilat și captivant oraș din lume, iar hotelul Le Meurice este perfect amplasat pentru a te ademeni să-i descoperi camerele spațioase, adevărate oaze de liniște, cu un decor ce și-a fascinat oaspeții secole la rând. Tradiția sa în păstrarea frumuseții de neegalat, atenția la detalii și serviciile excelente susțin în continuare popularitatea și prestigiul său.

Stăpân asupra Parisului de mai bine de două secole, Le Meurice este localizat în inima orașului, la o scurtă plimbare depărtare de cele mai faimoase atracții turistice ale metropolei, precum Place Vendôme, Luvrul, Opera, Place de la Concorde ori Palatul Regal și la doar câțiva pași distanță de cele mai exclusiviste magazine – Hermès, Chanel, Dior, Armani, Gucci sau Cartier.

H6380_27275629_28_Belle Etoile Royal Suite_Living-room view from the terra

După un proces de renovare ce a durat doi ani, finalizat în 2000, hotelul este restaurat la splendoarea sa originală de palat clasic franțuzesc, astăzi casă a nenumărate celebrități cunoscute la nivel internațional, care preferă înainte de toate apartamentul La Belle Étoile, situat pe acoperișul hotelului, ce dispune de o vedere panoramică asupra Parisului.

Istoria hotelului începe în 1771 la Calais, locul unde ajungeau călătorii englezi de rang nobil în drumul lor spre capitala franceză. Acolo, Charles-Augustin Meurice, un întreprinzător regional, îi întâmpina pe țărmurile franceze, îi caza la hanul său și le asigura transportul către Paris. Le Meurice s-a mutat la adresa actuală în anul 1835, unul dintre localurile cele mai la modă din oraș, cu vedere către Grădinile Tuileries.

De-a lungul anilor, hotelul parizian a devenit celebru pentru divertismentul oferit, cu cine ce țineau de la ora opt seara până la opt dimineața.

Faima hotelului a crescut în timpul primului secol de funcționare. Un pasaj dintr-un ziar datând din anul 1855 menționa că Regina Victoria stătea la Le Meurice când își croia drum prin Paris, la fel ca și compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski atunci când avea concerte în apropiere. Spre sfârșitul secolului, clientela obișnuită a hotelului era alcătuită numai din elita aristocrației.

H6380_27275589_5_Lobby

Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost una dintre primele persoane care au rezervat camere la Le Meurice după finalizarea primei renovări în 1907. Regele Muntenegrului, Prințul de Galles, Regele George al VI-lea, Președintele francez Doumergue, Sultanul Zanzibarului, Maharajahul de Jaipur și Marea Ducesă a Rusiei s-au numărat printre clienții fideli ai hotelului, care a ajuns să fie supranumit Hôtel des Rois (Hotelul Regilor).

La crème de la crème a societății pariziene se aduna la etajul șapte al hotelului pentru a servi cina în restaurantul de pe terasă ori pentru a se bucura de lumina naturală ce învăluia salonul Ludovic al XVI-lea, pătrunzând prin acoperișul său de sticlă.

H6380_27275645_34_524_Executive Junior Suite

În timpul primului război mondial, hotelul a fost închis pentru mai multe luni, devenind spital pentru soldații răniți.

La începutul anilor 1920, după o perioadă tumultuoasă, Le Meurice și-a recăpătat sclipirea și reputația internațională. Presa se declara impresionată de decorurile elaborate ale hotelului, iar reclamele elegante conturau o clientelă vizibil superioară ce dansa și cina în grădina de pe terasă, cu o vedere spectaculoasă asupra Parisului pe timp de noapte. Până în anii 1950, presa pariziană publica noutăți despre aristocrația care venea și pleca de la hotel și care provenea din cele mai diverse țări, de la Austria până la Zanzibar. Printre oaspeții cei mai faimoși s-au numărat Președintele Franklin Delano Roosevelt, Duci și Ducese din Windsor, Kent, York și Marlborough, Baronul de Rothschild, Sir Anthony Eden, precum și conducătorii Belgiei, Bulgariei, Danemarcei, Greciei, Iranului, Italiei, Serbiei, României, Rusiei și Thailandei.

H6380_27275791_Le Dali by Guillaume de Laubier

Unul dintre cei mai dificili oaspeți a fost pictorul suprarealist Salvador Dali, care își petrecea cel puțin o lună pe an la Le Meurice. Comportamentul lui poate fi considerat, pe bună dreptate, la fel de suprarealist: odată a cerut ca o turmă de oi să fie adusă în camera sa, iar în momentul în care oile au fost aduse, Dali a scos un pistol și a început să tragă în ele. Din fericire, pistolul avea gloanțe oarbe. Altădată, a pretins un cal, iar cu altă ocazie, a cerut personalului hotelului să prindă muște pentru el în Grădinile Tuileries, plătind câte cinci franci pentru fiecare muscă adusă.

Dali era unul dintre clienții fideli ai hotelului, apropiindu-se de anumiți membri ai personalului, cărora le oferea de Crăciun litografii semnate.

H6380_27275617_23_Belle Etoile Royal Suite_Bathroom

În anul 2007, Le Meurice a ajuns în pragul unei noi renovări, iar de data aceasta misiunea le-a fost încredințată lui Philippe Starck și fiicei sale, Ara. Managerul hotelului l-a ales pe Starck pentru a reda patrimoniului Le Meurice faima cuvenită și a-i intensifica astfel bogăția și frumusețea. Rezultatul a fost o „transformare invizibilă”, cu atenție la culori și lumină, o nouă interpretare a mobilei, o joacă a transparenței și mișcării.

H6380_27275637_6_Marco Polo Suite_Bathroom

Dincolo de ușile de sticlă aurite se dezvăluie oglinzi vechi, candelabre și materiale nobile cum ar fi bronzul, marmura și alte fresce. Restaurantul Le Meurice oferă la micul dejun, prânz și cină un meniu variat, bogat și rafinat. Deloc extravagantă, fidelă adevăratelor savori și excelent prezentată, bucătăria este una modernă și îndrăzneață. Restaurantul oferă un adevărat tur gastronomic și se continuă cu un champagne bar și o cramă ce cuprinde 616 sticle; una dintre cele mai vechi sticle datează din anul 1928 și este un Château Cos D’Estournel.

Veți fi uimiți de diversitatea aromelor și fermecați de minunatul decor al restaurantului, inspirat de Salonul Păcii de la Versailles și reprezentând o invitație la o escapadă cu adevărat unică.

H6380_27275693_diner romantique Guillaume de Laubier

Noul punct de „rendez-vous” al parizienilor, denumit Bar 228 după adresa hotelului – strada Rivoli 228 –, are acea atmosferă caldă specifică barurilor londoneze, poate și datorită numărului mare de oaspeți britanici ce treceau pragul hotelului la începuturile sale. Reinterpretat de Phillipe Starck în decembrie 2007, decorul rămâne fidel originilor sale, cu scaune de lemn la bar și fotolii din piele, dar și cu nuanțe calde de tutun evidențiate de strălucirea carafelor din cristal.

Barul 228 le oferă oaspeților momente ideale de răgaz, cocktailuri deosebite și un decor generos, într-o ambianță intimă, dar în același timp plină de eleganță. Clienții au la dispoziție 300 de tipuri de băuturi, dintre care 17 sunt creații exclusive, cum ar fi Cocktailul Starcky sau The 228.

H6380_27275951_46_Bathroom

Locul perfect pentru a lua un prânz rapid, dar păstrând un decor extrem de elegant, Bar 228 este localul despre care parizienii spun că ar servi cel mai bun Club Sandwich din tot Parisul!

www.lemeurice.com