Richard Madden – simbolul contemporan al autenticității și masculinității

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 08-02-2023

în: The Famous

Richard Madden

Richard Madden nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu o carieră impresionantă pe care a început-o încă de la vârsta de 11 ani, îndrăgitul actor a cucerit inimile fanilor datorită rolurilor pe care le-a interpretat în producții celebre precum „Cinderella”, „Game of Thrones”, „Rocketman” sau „Eternals”. Pe lângă rolurile din filme, Richard Madden ne uimește cu ultima campanie Calvin Klein în care este reprezentat drept simbolul contemporan al autenticității și al masculinității. Într-un interviu în exclusivitate, faimosul actor ne-a vorbit despre campania publicitară Calvin Klein Defy, despre pasiunile lui, dar ne-a împărtășit și secrete din viața de actor.

Aș vrea să încep prin a-ți mulțumi pentru acest interviu.

Plăcerea este de partea mea.

Cum a fost să lucrezi cu Calvin Klein? Ne poți spune cum a apărut această oportunitate?

Întotdeauna am fost un mare fan al brandului, însă am întâlnit pentru prima dată echipa Calvin Klein la New York în urmă cu câțiva ani și încă de atunci ne-am dorit să lucrăm împreună, cu toate că nu știam în ce format. După mai multe întâlniri și discuții s-a născut conceptul Defy, în care este vorba despre depășirea propriilor limite și despre încrederea în sine. Așa au luat viață ideea acestui parfum, acest concept și această campanie.

Richard Madden

Povestește-ne puțin despre campania Calvin Klein Defy.

Campania Calvin Klein Defy prezintă o serie de momente vulnerabile, autoreflexive, care culminează cu acest salt curajos de credință, o metaforă simbolică a sfidării personale și a îndrăznelii de a-ți asuma riscuri. Parfumul este ancorat în jurul ideii de a te provoca și de a depăși obstacolele interne sau externe, ceea ce mă inspiră ca actor și mă forțează mereu să fiu cea mai bună versiune a mea. A sfida înseamnă să îți asumi riscuri și să fii autentic, iar acestea sunt două dintre caracteristicile pe care Calvin Klein le reprezintă. Toată perioada în care am lucrat împreună cu brandul la acest nou parfum a fost o experiență palpitantă și sunt încântat să fac parte din acest proiect.

Campania îmbrățișează o călătorie a sfidării. Cum rezonezi cu acest concept?

Cred că este important să vedem acest concept ca pe un act de curaj prin care îți pui în mod constant întrebări pentru a te descoperi, dar, de asemenea, pui sub semnul întrebării și propriile tale abilități și talente, muncind în fiecare zi pentru a deveni cea mai bună versiune a ta. Noi, actorii, mergem la multe audiții săptămânal și de cele mai multe ori nu primim niciun rol, iar asta te poate demoraliza, însă trebuie întotdeauna să te întărești și să mergi mai departe. Despre asta este vorba și în conceptul Defy, cu care eu chiar rezonez, pentru că vorbim despre a deveni mai puternic și a-ți depăși propriile limite, dar și despre lucrurile care te definesc într-un mod negativ și despre cum le depășești. Este ceva ce în meseria de actor trebuie să înveți, și anume să fii rezistent și perseverent. Despre asta este vorba în această campanie – despre încrederea în forțele proprii, dar și despre a te ambiționa să mergi mai departe indiferent de obstacolele pe care le întâlnești pe drum și de a reuși să realizezi mai mult decât crezi că este posibil.

Care este aroma sau nota ta preferată într-un parfum?

Iubesc vetiverul și piperul negru. În general sunt atras de acest tip de note mai lemnoase și sunt aromele care funcționează foarte bine pentru mine. De asemenea, îmi place mirosul de piele Escrude, dar și notele de citrice, precum mandarina, pentru că mențin aroma mai ușoară, astfel încât să nu fie prea opresivă.

Richard Madden

De obicei, parfumurile scot la iveală anumite amintiri și ne ajută să călătorim în locuri îndepărtate. Ce amintiri îți trezește parfumul Defy?

Defy îmi trezește amintiri foarte personale. Îmi amintește mereu de începutul unei seri de vară la Londra. Defy are acel aer electrizant, dar și acea greutate și eleganță pe care le prezintă și capitala Marii Britanii. Londra este orașul meu preferat, mai ales la începutul verii, când prinde viață, așa că îmi amintesc cu drag de Londra atunci când folosesc parfumul.

Aș vrea să vorbim puțin și despre actorie. Ce lecții ai învățat din meseria de actor, lecții care te-au ajutat în viață?

Compasiunea este unul dintre lucrurile importante pe care le-am învățat în cariera de actor. De multe ori mi se oferă personaje care fac lucruri rele, iau decizii groaznice și, ca actor, mai ales dacă interpretezi un personaj negativ, înveți că o persoană nu este pur și simplu rea, fără motiv. De regulă există o serie de evenimente care i s-au întâmplat cuiva și care au determinat-o pe această persoană să adopte un anumit comportament. Și cred că asta m-a învățat multe despre viață, dar mai ales să încerc să înțeleg oamenii atunci când fac lucruri care te pot răni sau afecta în vreun fel. De obicei caut să înțeleg ce i-a adus în acel punct, pentru că nu cred că s-a născut cineva rău. Cred că oamenilor li s-au întâmplat lucruri care îi determină să se comporte în anumite moduri. Pentru mine, un lucru foarte important în cariera mea este să înțeleg de ce acești oameni fac aceste lucruri, ca să pot trata cu sinceritate personajul. Iar o consecință a acestui fapt este că am învățat multe despre cum să tratezi oamenii cu multă compasiune.

Cum găsești echilibrul între carieră și viața ta personală?

Sincer, nu prea reușesc să găsesc un echilibru între viața profesională și cea personală. Sunt absolut groaznic la acest capitol. Cred că natura filmărilor, în special a celor pentru proiectele de televiziune, este aceea că există zile foarte lungi și este o muncă extrem de captivantă care îți ocupă toată săptămâna. De multe ori, weekendul este liber, dar eu sunt foarte strict în ceea ce privește pregătirea pentru săptămâna care urmează, pentru că îmi doresc să fiu cât se poate de competent, de aceea lucrez și în zilele libere. Așa că echilibrul meu este diferit, fiindcă de multe ori filmez câte 16-18 ore pe zi și, prin urmare, în timpul meu liber încerc să compensez. De exemplu, dacă petrec șase luni într-un studio fără ferestre filmând, atunci când am o pauză între proiecte voi încerca să petrec cât de mult timp pot în aer liber, în natură, urcând pe munte. Deci echilibrul meu nu funcționează la nivel zilnic sau săptămânal, ci mai mult pe termen lung – OK, am fost într-o cameră întunecată timp de câteva luni, hai să petrecem câteva luni afară, cât mai mult posibil.

Richard Madden

Unde mergi sau ce faci atunci când vrei să te relaxezi?

De obicei încerc să urc pe munte sau să fac o drumeție. Petrec mult timp în California, iar aici există o mulțime de trasee frumoase, perfecte pentru drumeții și pentru alergare. Și dacă nu-mi petrec timpul în aer liber, atunci îmi place să gătesc. Gătitul este ca o meditație pentru mine, îmi place să respect o rețetă și să creez încet niște arome grozave. Acestea sunt lucrurile pe care le fac ca să nu mă gândesc la actorie și filmări atunci când camera nu este pornită.

Ce proiecte ai pentru perioada următoare?

Tocmai am terminat de filmat un serial realizat de Amazon, numit „Citadel”, care este un thriller de spionaj ce se întinde la nivel global. Dar mult mai mult decât atât, întrunește toate calitățile fraților Russo, care sunt uimitori atunci când vine vorba de nivelul acțiunii. În centrul poveștii se află personajele unor oameni obișnuiți, lucru care îl face atât de emoționant pentru mine, pentru că echilibrăm scenele cu actori celebri cu momente foarte intime între ființe umane reale care sunt capabile să facă lucruri uimitoare și, de asemenea, sunt capabile să fie, în același timp, oameni cât se poate de normali. Acest serial este o călătorie epică și, ca actor, am ajuns să explorez cu adevărat două laturi diferite ale aceleiași persoane.

Ce sfaturi ai pentru un actor care tocmai își începe cariera în industria cinematografică?

Aș spune că în această meserie este vorba despre perseverență și despre creativitate. Ca actori, petrecem mult timp așteptând o oportunitate sau o șansă, așteptând ca altcineva să ne dea un rol, și consider că cel mai productiv lucru pe care îl putem face este să încercăm să creăm, în loc să așteptăm pur și simplu, nefăcând nimic. Și aici mă refer la faptul că este benefic să-ți scrii propriul scenariu pentru că, deși poate este chinuitor, te învață multe despre ceea ce se întâmplă cu personajele, din cel mai potrivit punct de vedere. În plus, această încercare este despre a îndrăzni să alegi cuvintele și propozițiile pe care fiecare personaj le are de rostit. Acestea sunt trucuri vechi pe care, ca actor, le poți aplica și care îți vor îmbunătăți performanța în momentul în care vei avea ocazia să le arăți. Deci, dacă nu lucrezi, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți dezvolta abilitățile de actor.