Un prototip Leica rar a fost vândut pentru 700.000 de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 14-10-2022

în: News

Leica

Un prototip rar Leica M din 1954 s-a vândut cu 670.000 USD (687.500 EUR) la licitația pentru aparate foto Wetzlar din 8 octombrie. Vânzarea anuală a casei de licitație germană a inclus o colecție de camere și lentile rare pentru pasionații de fotografie, dar acest aparat a atras cea mai mare ofertă.

Pentru cei necunoscători, „M” este prescurtarea pentru „Messsucher”, un termen german pentru un telemetru și un vizor combinate care se găsesc în (aproape) fiecare Leica M. Seria M a fost introdusă pentru prima dată în 1954 cu Leica M3. Acest exemplar special a fost construit în același an, dar în mod curios îi lipsesc atât un vizor, cât și un telemetru. Starea camerei a fost, de asemenea, listată ca „B”, indicând că nici măcar nu era în cea mai bună formă.

Totuși, asta nu i-a descurajat pe colecționari. Inițial, camera era de așteptat să aducă între 8.000 și 10.000 de dolari, dar a obținut o sumă de 60 de ori mai mare. O parte din ceea ce face această descoperire atât de specială este faptul că această cameră foto era „necunoscută anterior” înainte de licitație.

Leica

„Nu am văzut personal o altă cameră Leica M cu format pătrat în mai mult de 35 de ani de cercetare din istoria Leica”, spune Lars Netopil, Managing Director la Wetzlar Camera Auction.

Relicva anilor ’50 ilustrează, de asemenea, cât de departe a ajuns populara serie M. Prototipul poate conține 52 de expuneri într-un format de imagine pătrată de 24 pe 24 mm, în timp ce noul M11 digital poate filma la 60 de megapixeli și poate stoca până la 64 de gigaocteți.

Desigur, aceasta nu este prima dată când un Leica aduce o sumă exorbitantă la licitație. În iunie, o serie 0 veche de aproape un secol s-a vândut cu 15 milioane de dolari. Vânzarea de weekendul trecut a inclus și alte câteva piese remarcabile ale gigantului german al fotografiei, inclusiv o vopsea neagră Leica MP din 1957 și o replică Leica MDa NASA care s-a vândut pentru 607.059 USD (625.000 EUR).