Ada Dental Center – „Zâmbește şi îţi vei atinge visul!”

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 09-04-2020

în: Beauty

Echipa de specialişti de la clinica Ada Dental Center tratează fiecare caz cu maximă seriozitate şi responsabilitate, dezvoltând pe termen lung, cu fiecare pacient, o relaţie bazată pe încredere şi prietenie. Clinica Ada Dental utilizează tehnologia Digital Smile Design, o nouă eră în stomatologie. O experiență unică, revoluționară, care vă corectează dantura. Cu ajutorul fotografiilor și al unei amprente dentare digitale, sistemul DSD arată de la început care este rezultatul final pentru dantura pacientului. De asemenea, la Ada Dental Center veţi descoperi servicii dento-faciale de cea mai înaltă calitate, dar și servicii stomatologice, tehnici de înfrumuseţare și modelare facială la nivel de artă. Unul dintre pacienții care au trăit emoția și fericirea unui nou zâmbet și care s-au bucurat de un rezultat impecabil este splendida Dana Săvuică, care la împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani și-a oferit un cadou de neprețuit – zâmbetul perfect. În continuare, am stat de vorbă cu owner-ul clinicii Ada Dental Center, Ada Epistatu, medic primar, doctor în estetică dentară și competență în implantologie, dar și cu Dana Săvuică.

Dr. Ada Epistatu – Ada Dental Center

Înainte de toate, de ce ați ales stomatologia?
Mi-am dorit dintotdeauna să fiu medic. Și trebuie să recunosc că, pe vremea „răposatului”, medicul stomatolog era ceva sau cineva la care cu greu și cu intervenții ajungeai, iar când ajungeai, nu puteai să te plângi de ceva, de teamă că nu o să te mai primească. Și, deși muream de frică, eram fascinată de cozile de la ușa dentistului unde stăteai ore în șir, așteptându-ți rândul, fără să te revolți că veneai primul și te primea la sfârșitul programului. În orașul de provincie din care vin, stomatologul era egal cu primarul… Nu mai vorbim despre tratamente, unde primeai o anestezie doar prin bunăvoința medicului.
Ajungând la liceu și începând pregătirile pentru facultate, am avut ca primă opțiune psihiatria, până când un profesor mi-a explicat că sunt șanse mici să faci o specializare în acest domeniu, în România, la acea vreme. Așadar, am ales stomatologia. Am intrat la facultate și a venit Revoluția. Nici nu mi-a trecut prin cap atunci să plec din țară, fiind convinsă că lucrurile se vor schimba, deci am pornit cu mari speranțe. Trebuie să recunosc că nici nu visam să ajung să practic această profesie la nivelul la care s-a ajuns acum. Stomatologia de azi nu mai are niciun fel de legătură cu cea de atunci – a evoluat și evoluează cu pași uriași, ajungând la performanțe de neimaginat la începutul carierei mele. Azi putem vorbi despre o stomatologie mult mai umană și artistică, dar, în același timp, mult mai precisă și corectă. Și uite-așa, profesia s-a transformat în pasiune.

Ce studii vă recomandă? Povestiți-ne puțin despre parcursul dumneavoastră profesional de până acum.
Am absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității „Carol Davila” București, în 1994. În 1995 am intrat preparatoare la Catedra de Morfologie, Tehnologia Protezelor și Materiale Dentare, din cadrul facultății. A urmat rezidențiatul, apoi am devenit medic specialist în stomatologie generală. Odată cu specializarea, am luat examenul de asistent din cadrul catedrei mai sus menționate. În 1998 m-am înscris la doctorat, având ca temă estetica dentară, iar în 2002 am scos prima carte de estetică dentară din România. În această perioadă mi-am luat și examenul de primariat, iar în 2004 mi-am susținut doctoratul. Odată cu doctoratul, a apărut și pasiunea mea pentru estetica dentară. În cei zece ani de universitate, m-am angrenat în proiecte științifice, cursuri, congrese, atât în țară, cât și în străinătate. Am investit foarte mult în pregătirea mea ca medic. De asemenea, am realizat și proiecte științifice cu studenții, colaborez și scriu cărți și manuale pentru studenți. Aș putea spune că munca cu studenții a fost unul dintre cele mai frumoase și plăcute lucruri făcute în cariera mea. Ceea ce sunt acum se datorează acelei perioade, care nu numai că m-a stimulat să mă dezvolt profesional, dar m-a ajutat să ajung să pot comunica cu absolut toată lumea și pe înțelesul tuturor. Am înțeles atunci că a transmite mai departe ceea ce știi nu are legătură cu competiția, ci ajută la dezvoltarea societății. Cu cât sunt mai mulți doctori bine pregătiți, cu atât societatea are mai mult de câștigat. Cred că acesta este rolul unui medic și al unui profesor.


Tot în această perioadă mi-am luat licența de tehnician dentar și predam atât la studenții de la Stomatologie, cât și la Colegiul de Tehnică Dentară din cadrul aceleiași facultăți. Ulterior, am obținut competența în implantologie. După zece ani, îmi dau seama că ceea ce-mi doresc cel mai mult este partea clinică de practică stomatologică și mă retrag din facultate, pentru a crea și dezvolta un nou concept de abordare a tratamentului stomatologic. În continuare, însă, țin cursuri pentru medici și ne prezentăm la congrese.

Care au fost cele mai mari provocări profesionale?
Am avut numeroase provocări profesionale, de-a lungul timpului, care m-au ajutat să evoluez. Pot menționa, printre acestea, primul discurs în fața studenților, care mi-a demonstrat că nu poți fi înțeles decât atunci când lucrurile sunt foarte clare și bine documentate. Apoi, aș adăuga doctoratul pe lista provocărilor, care, de altfel, mi-a transformat profesia în pasiune. Tot aici aș mai spune că o mare provocare a fost trecerea la utilizarea programelor digitale, luând în calcul că 23 de ani am fost clinician practician și nu o foarte mare amatoare de computer.

Când și cum ați fondat clinica Ada Dental Center?
În 2000 am deschis primul cabinet, în care lucram patru doctori. Chiar dacă nu existau atâtea specializări ca în ziua de azi, de atunci am organizat lucrurile în așa fel încât fiecare doctor să lucreze pe un anumit segment. Nu am crezut niciodată că le poți face bine pe toate. În timp, ne-am crescut echipa și ne-am supraspecializat prin cursuri pe absolut toate domeniile stomatologiei. Astfel, am reușit să creăm un concept de echipă și coordonare. Ada Dental Center a apărut în 2013, când am creat o echipă complexă de specialiști din toate domeniile stomatologiei și am implementat conceptul de tratament interdisciplinar al restaurărilor orale. Și anume, o echipă cu medici coordonatori ce preia pacientul, face planul de tratament și este în permanență în legătură cu specialiștii. Astfel, asigurăm contactul permanent cu pacientul, cu problemele sale și o bună continuitate, dar și un demers al tratamentului. Și nu numai. Se urmărește controlul și igienizarea permanentă a pacienților. Cât despre specialiști, sunt doctori cu pregătire susținută și continuă să fie pasionați și motivați de reușitele profesionale, dar și empatici la problemele pacienților.

Care sunt problemele cu care vin cel mai des pacienții la clinică?
Niciodată nu m-am gândit să mă adresez doar anumitor probleme stomatologice. Avem o echipă pentru orice fel de problemă. Dar pot spune că, deși îmi doresc cazuri simple, predominante în clinică sunt cazurile complexe, care ne stimulează profesional. Nu știu dacă acest lucru ne bucură, însă, pentru că demonstrează că, în România, prevenția nu funcționează la cote maxime. Așa că există un procent mare de restaurări orale complexe, cazuri de chirurgie și implanturi cu restaurări pe implanturi. Și bineînțeles, indiferent de gravitate, toată lumea își dorește un zâmbet perfect. Dar există și un procent mare de pacienți care vor un zâmbet frumos fără probleme grave, pacienți pentru care fațetarea dinților sau tratamentul ortodontic este suficient pentru a obține ce-și doresc.

Ce fel de servicii stomatologice oferiți în clinică?
Îmi place să spun „stomatologie de ultimă generație”, cu programe digitale și tratamente interdisciplinare. Și pot spune că avem performanțe de care suntem mândri. Foarte rar o problemă dentară sau orală este de sine stătătoare. Cum este boala parodontală sau pierderea dinților – ea nu are o cauză în sine, ci un cumul de cauze. Și de aceea, tratarea efectului nu înseamnă neapărat că excludem boala. Pentru asta trebuie îndepărtate cauzele. De aceea, serviciile de prevenție și profilaxie combinate cu specialitățile de ortodonție, endodonție, parodontologie, chirurgie, terapie odontală, implantologie și protetică pot duce la rezultate excepționale ce vor prelungi viața dinților, a implanturilor sau restaurărilor ce sunt sau vor fi făcute. Așadar, pentru un zâmbet frumos și sănătos ne vin în ajutor aceste programe digitale care cresc acuratețea tratamentului și asigură longevitate zâmbetului dorit.

Stomatologia digitală, care înglobează o serie de tehnologii de ultimă generație, nu mai este o modă, ci o necesitate, oferind avantaje semnificative față de medicina dentară convențională. Spuneți-ne mai multe despre această procedură.
În clinică am implementat conceptul DSD – Digital Smile Design – al lui Christian Coachman. Digital Smile Design prezintă o altă față a stomatologiei, mult mai umană, emoțională și artistică, dar, în același timp, mult mai precisă și eficientă. DSD este un concept relativ nou în stomatologie, digital, ce utilizează un program computerizat, prin intermediul căruia se obține o simulare a zâmbetului ideal pe care o persoană ar dori să-l aibă. Este o experiență unică de reconturare facială și a zâmbetului ce ne schimbă viața! Astfel, designul se face folosind fotografii și imagini video ale feței pacientului și o amprentă digitală. De ce imagini video? S-a demonstrat că prin înregistrările video se obțin toate trăsăturile de mimică ale pacientului. Într-o poză, surâsul este limitat – în imagini video, vedem vizibilitatea dinților în toate ipostazele: surâs, râs, vorbit.


Scanarea digitală înlocuiește acele amprentări incomode cu linguri pline de material care dau tot felul de senzații neplăcute. De asemenea, amprenta digitală oferă informații mult mai precise asupra câmpului protetic. Ea ne ajută foarte mult în amprentarea finală, pentru obținerea unor lucrări de mare precizie și adaptare.
Ulterior, tot digital se realizează un mock-up (un model digital cu zâmbetul final) sau/și fațete provizorii pe care le probăm în gura pacientului. Astfel, pacientul își poate vedea zâmbetul final înainte de începerea oricărui tratament. Zâmbetul, dimensiunea și poziția ideală a dinților sunt redate perfect de această tehnologie revoluționară. Fiecare persoană este diferită, iar procedeul de creație este unic. Estetica este realizată în funcție de problemele fiecărui pacient, în funcție de forma dinților, dar, mai ales, în concordanță cu așteptările acestuia. Echipa de medici specialiști hotărăște împreună cu pacientul cum va arăta rezultatul final.

Ce avantaje oferă tehnologia DSD?
DSD nu este doar un program care simulează zâmbete, ci este un program complex folosit în chirurgie, ortodonție și implantologie. Plecând de la simularea zâmbetului, sunt programe care calculează cu precizie poziția implanturilor, în funcție și de oferta osoasă a pacientului, astfel încât ele să fie aplicate și să ajute la obținerea rezultatului final pe care îl dorim. Transferul din program al poziției implantului în gură se face cu ajutorul unui ghid digital chirurgical.
În ortodonție, DSD se folosește pentru acele gutiere de îndreptare a dinților, numite „aligner”. Pacientul care are nevoie de tratament ortodontic își poate vizualiza, cu ajutorul programului, rezultatul final și direcțiile de deplasare a dinților. Tot cu ajutorul acestuia se construiește o serie de gutiere care, purtate pe rând și într-o anumită ordine, ajung să alinieze dinții.
Tehnologia Digital Smile Design devine astfel utilă atât pentru medic, cât și pentru pacient. Medicului îi oferă precizia de care are nevoie pentru a realiza fațetele cu exactitate, iar pacientul poate fi liniștit că zâmbetul său va arăta chiar așa cum și-a dorit. Cu ajutorul tehnologiei DSD, devii coautorul propriului zâmbet!

Ce aduceți nou în clinică, în acest moment?
Acum implementăm în clinică o tehnică nouă de fațetare dentară – FIRST FIT. Este tot un concept DSD, prin care într-o singură ședință se prepară și cimentează fațetele dentare. El constă în fabricarea unor ghiduri de șlefuire, astfel încât, odată cu acestea, se vor realiza și fațetele. Ghidurile ajung în cabinet odată cu fațetele. Medicul va face preparațiile folosind ghidurile și, la final, cimentează fațetele. Printre avantaje putem menționa faptul că nu necesită niciun fel de preparații și lucrări provizorii. Se începe cu o scanare a arcadelor – poze și filme. În ședința următoare se fac pregătirile și se cimentează fațetele. Dar cel mai mare avantaj îl reprezintă faptul că preparațiile sunt minime acolo unde este necesar, sacrificiul dentar este redus, iar fațetele au grosimi foarte mici. Pe lângă o estetică deosebită și naturală, scade complet riscul descimentării fațetelor.

Cum s-a desfășurat procedura pentru a-i crea Danei Săvuică o dantură perfectă?
Dana Săvuică a respectat tot programul DSD. Poze, video, scanare digitală. Etapa decisivă a fost cea de mock-up, de simulare reală a zâmbetului. În acel moment, Dana a devenit chiar nerăbdătoare să termine. A trecut mai întâi pe la specialist – la parodontolog pentru curățare și biostimulare parodontală cu laser, la endodont pentru tratamente și retratamente de canal și, în final, a ajuns la mine. Am preparat dinții, i-am scanat și am trimis tehnicianului. Tehnicianul a suprapus peste preparații simularea de la care am plecat, a făcut corecturile și, când amândoi am fost mulțumiți, s-au frezat coronițele din zirconiu. Au ajuns în cabinet și le-am cimentat.

Ce sfat ați avea să le dați tinerilor care vor să aleagă această profesie?
Oh, am o grămadă de sfaturi! În primul rând, să investească în ei și în pregătirea lor. Am observat că mulți termină facultatea și vor să câștige bani. Până aici, de ce nu? Dar ideea este ce oferi. Lucrul de mântuială va expira repede. Pentru a fi bun, trebuie să ai puțină răbdare, să-ți consolidezi baza cu care ai ieșit de pe băncile școlii și s-o crești. Ce-i drept, cu investiție. Să înțeleagă că nimic din ce se vinde gratis nu-i va duce la performanță. Nimic practicat după ureche nu-i va lansa în competiția performanței. În momentul în care te specializezi în ceva și faci performanță, atunci vor veni și rezultatele, atât profesionale și financiare, cât și recunoașterea. Toate acestea înseamnă muncă și studiu. Un alt sfat este să nu crezi niciodată că ai atins perfecțiunea. Lucrurile evoluează continuu, așa că trebuie să te pregătești constant. Spre exemplu, eu voi pleca curând la New York, la un curs ce se desfășoară în trepte, timp de doi ani. Oriunde mă duc la cursuri văd doctori de toate vârstele. Acesta este secretul menținerii pe val.
Iar un ultim sfat ar fi să nu uite niciodată că sunt medici, indiferent cât de sus ajung, și că trebuie să fie umani.

Care credeți că este secretul unui zâmbet perfect și ce ar trebui să facă oamenii ca să-l obțină?
Secretul unui zâmbet perfect este, în primul rând, să realizezi cât de mult înseamnă zâmbetul pentru tine și pentru cei din jurul tău. Nu degeaba se spune că un zâmbet cucerește lumea. Cu un zâmbet frumos cucerești în business, cucerești partenerul dorit, poți obține ce-ți dorești. Să nu mai spunem de implicațiile psihologice. Sunt persoane care nu au zâmbit niciodată, pentru că nu le plac dinții lor. Ei și-au descoperit zâmbetul la noi. Mi-a spus cineva că nu-mi dau seama că i-am dat o parte din viață înapoi, refăcându-i zâmbetul. Cel mai important este să ai un zâmbet sănătos. Așadar, secretul de a obține un zâmbet perfect este să începi mai întâi să zâmbești, iar dacă ceva nu-ți place la dinții tăi, rezolvăm noi asta!

Cum plănuiți să dezvoltați clinica în viitor?
Așa cum spuneam, în stomatologie, lucrurile evoluează continuu și noi ne vom menține permanent la cele mai înalte standarde. Vom investi în continuare nu numai în aparatură, dar și în pregătirea noastră. De asemenea, vom menține și îmbunătăți conceptul și valorile Ada Dental Center: estetică-concept, lux, empatie, expertiză, corectitudine.
Toată lumea mă întreabă dacă-mi doresc să deschid mai multe centre. Când voi fi convinsă că aceeași calitate s-ar putea menține într-o cantitate mai mare, poate că vom deschide și alte clinici. Deocamdată, prefer calitatea.

Dana Săvuică

Arăți splendid, la o vârstă la fel de frumoasă! Cum ai luat decizia de a-ți schimba zâmbetul?
Mi-am dorit întotdeauna un zâmbet de star! Dinții mei nu erau prea albi și nici prea aliniați. Am considerat că fațetele mi-ar rezolva dorința. Așa am ajuns la Ada Dental Center, unde am aflat că fațetele nu se pot folosi în orice condiție. Pe dinți uzați, o parte acoperiți cu coroane, pe implanturi, dinți ce nu sunt aliniați nu se pot pune fațete. De altfel, există un dezechilibru în mușcătură, pentru că nu toți dinții veneau în contact corect și de aceea au apărut probleme parodontale. Aveam dinți cu plombe mari puse pe sistemul vechi și cu retracții gingivale. Pentru a rezolva toate aceste probleme și pentru un zâmbet frumos și de lungă durată, soluția a fost de a acoperi dinții cu „coronițe”.

Cum te-a ajutat dr. Ada Epistatu în tot acest proces?
Am ajuns la dr. Ada Epistatu, medic specialist în estetică dentară, prin documentare pe internet și prin recomandările prietenilor. În plus, unele persoane publice a căror dantură albă o admiram m-au direcționat către ea. Ada m-a convins în primul rând explicându-mi toate problemele existente la nivelul danturii cu avantajele și dezavantajele pe diverse soluții de tratament – în cazul meu, alegerea între fațete și coroane dentare. Am înțeles că, la momentul acesta, șlefuirile sunt mult mai precise, neinvazive gingival, iar tehnologia de obținere a coroanelor prin frezare dă corectitudine lucrării, astfel încât atât dintele, cât și gingia sunt protejate. Dar cel mai bine am înțeles, cu ajutorul acestui program – Digital Smile Design – pe care îl folosește dr. Ada Epistatu, care mi-a făcut simularea danturii pe calculator, toate etapele de tratament necesare unui zâmbet frumos, sănătos și de lungă durată. Atunci când vezi unde trebuie să ajungi, merită atât efortul, cât și investiția.


Prima etapă a fost de înțelegere și stabilire a planului de tratament. Mi s-a făcut o simulare digitală pe calculator a viitorului zâmbet. Aceasta a fost mai mult sau mai puțin concludentă pentru mine. Ceea ce m-a convins a fost etapa de mock-up, în care simularea de pe calculator a fost transferată direct în gură, înainte de a interveni propriu-zis pe dinți. O etapă extrem de simplă, prin care mi s-au făcut poze cu așa-zișii viitori dinți. Asta m-a convins că îmi doresc să fac acest lucru.
Din momentul în care mi-am dat acordul că așa îmi doresc să arăt, dr. Ada Epistatu mi-a stabilit planul de tratament și ce trebuie să facem pentru a ajunge la rezultatul final dorit. Astfel, primul care a intervenit a fost parodontologul, care a curățat gingiile și a evaluat starea fiecărui dinte în parte. Endodontul a tratat sau retratat fiecare dinte, am schimbat pivoții vechi metalici cu fibră de sticlă, acolo unde a fost cazul. Cei doi, parodontologul și endodontul, asigură baza solidă și sănătoasă a viitorului zâmbet. Numai după ce cei doi își dau verdictul, Ada începe restaurarea propriu-zisă. A urmat șlefuirea și protezarea provizorie. Aceasta s-a făcut după simularea inițială, așa că am putut încă o dată observa ce ne place și ce nu, pentru a modifica în restaurarea finală. Apoi s-a luat amprenta cu o scanare digitală. Astfel, informația transmisă laboratorului este precisă și nu se poate modifica. De aici încolo, am înțeles că s-a făcut designul coroanelor direct pe scanarea luată. Ada corectează și, când dă OK-ul, printr-o simplă conectare, coroanele se frezează direct după modelul dat. Șansele de eroare sunt foarte mici în aceste condiții. Urmează o ședință de cimentare și gata zâmbetul! Ce este foarte important este să știm că ocluzia, mușcătura echilibrată, este foarte importantă pentru menținerea dinților pe arcadă foarte mult timp. Așa că au existat ședințe de echilibrare ocluzală, la care Ada ține mult. Ce este interesant e faptul că există un aparat digital, numit T-scan, ce ajută mult în aceste echilibrări și cu care descoperi contacte ce nu pot fi depistate cu ochiul liber sau cu hârtia de articulație. Acum, vedeți și voi rezultatul! Rămâne doar să fiu conștiincioasă și să merg la controalele periodice de profilaxie.

Cum te simți acum cu noua dantură? Contribuie la încrederea de sine un zâmbet perfect?
Poate dacă aș fi făcut asta acum mulți ani, era suficientă o albire dentară. Dar am avut o teamă, ca mulți alții, și prejudecăți privind tratamentele. Deseori auzeam: „Cum să șlefuiești dinții tăi buni?”, „Cum să scoți nervul dintelui?”… De când mi-am transformat dantura, simt că am renăscut. Mă uit în oglindă și parcă văd că mi s-au șters ani de pe față. Plus, pot zâmbi acum și mă pot poza sau filma din toate unghiurile, fără să mai editez albul dinților sau să aleg unghiurile bune pentru poze. E o investiție în imaginea mea și e „for ever”! Îmi dă multă încredere în mine. Nu mai vorbesc despre confortul pe care-l simt acum când mușc corect, când simt că pot mesteca mâncarea, iar noaptea pot dormi liniștit, întrucât înainte sufeream și de bruxism (scrâșnitul dinților în somn), iar corectarea danturii a eliminat și această problemă. Așa că da, merită investiția și recomand tuturor celor care vor să-și facă o schimbare la dantură să apeleze cu încredere la serviciile profesioniste ale dr. Ada Epistatu.