L’Univers de Nicolai Tand

Scris de Luxury
Publicat la data de: 03-10-2016

în: Lifestyle

Dintr-un om simplu, onest, cu suflet de maramureșean adevărat, s-a născut un nume a cărui pasiune pentru arta culinară devine sinonim cu excelența în gastronomie. Nicolai Tand este mai mult decât un maramureșean ce și-a urmat visele, este un om ale cărui vise au depășit granițele mioritice, chiar și cele ale imaginației terestre. Astăzi, omul simplu și onest ne deschide porțile universului său plin de experiențe ce au marcat parcursul unui visător încrezător, unui luptător dârz și unui familist convins. Acesta este „L’Univers de Nicolai”.

imgl1549

Nicolai, parcursul tău profesional este unul extrem de interesant și complex. Ce te-a impulsionat de-a lungul carierei tale și care au fost valorile ce te-au ghidat în viață?
Sunt un om care a vrut ceva de la viață, și atunci întregul meu traseu l-am construit în acest sens. Voiam să văd lumea, să învăț, să iau viața în piept și să descopăr ce are ea de oferit. Când am plecat în străinătate, am plecat cu un scop – veneam dintr-un sat din Maramureș și voiam să fac bani. Odată ajuns acolo, mi-am dat seama că cel mai important este să faci ceva de care să fii mândru, să poți lăsa ceva în urma ta.

Ai lucrat în multe țări și ai cunoscut oameni importanți, din toate domeniile. Care este experiența demnă de menționat, cea care te-a marcat și fără de care nu ai fi ajuns unde ești acum?
Franck Classe este omul care mi-a marcat destinul, omul care m-a angajat la La Cantine du Faubourg, care mi-a oferit o șansă, care mi-a transmis pasiunea pentru tot ce înseamnă restaurant, pentru tot ce înseamnă lucrul cu oamenii. Am învățat foarte multe de la el. După ani de zile, am ajuns să ocup poziția pe care o ocupa el, m-am întors în țară, am deschis La Cantine de Nicolai, iar la scurt timp i-am trimis un mesaj pentru a-i mulțumi pentru tot ce a făcut pentru mine. A fost tare impresionat de mesajul meu, dar mi-a zis atunci că trebuie să îmi mulțumesc mie, eu sunt cel care a făcut totul posibil.

imgl1541

Ai propria emisiune culinară, faci parte din juriul unor concursuri importante, deții La Cantine de Nicolai, unul dintre cele mai apreciate restaurante din București, și business-ul „L’Univers de Nicolai”. Totuși, care este meseria în care te regăsești cel mai mult?
Fac cu drag tot ceea ce fac. Pun suflet în fiecare lucru, proiect, business pe care îl am. Numitorul comun este mâncarea, ceea ce îmi place mie, iar din asta derivă și lucrurile în care mă implic: restaurantul La Cantine de Nicolai, „L’Univers de Nicolai”, business-ul de distribuție a produselor de panificație și patiserie, „Star Chef”, emisiunea de la Antena Stars, blogul meu, www.nicolaitand.ro, dar și alte proiecte personale.

Prin restaurantul tău, La Cantine de Nicolai, ai reușit să aduci cumva spiritul franțuzesc în „Micul Paris”. Îți lipsește ceva din Franța? Dacă da, ce anume?
Când am deschis restaurantul, îmi lipsea mâncarea tipic franțuzească. După o vreme, am realizat că, de fapt, mi-e cel mai dor de atmosfera pariziană. După serviciu, oamenii ies o oră, o oră și ceva la un suc sau un pahar de vin. Este modul lor de a încheia o zi de lucru și de a se relaxa. E un obicei pe care eu îl apreciez foarte mult, e o dovadă că există viață după birou, că există un anumit respect pentru propria persoană. A, și mi-e dor și acum de lipsa de interes pentru „capra vecinului”!

Odată întors în România, ne-ai împărtășit nu numai din cunoștințele dobândite în străinătate, dar și o poveste de succes spectaculoasă. Care este următoarea provocare?
Am încercat întotdeauna să transmit mai departe tot ceea ce eu am învățat, am acumulat în această viață. Am în plan proiecte noi de business, proiecte noi pentru blogul meu, emisiuni, dar adevărata provocare este să reușesc să călătoresc mai mult, să stau mai mult cu ai mei, să mă bucur de tot ce am și de lucrurile pentru care am muncit din greu.

Ce înseamnă luxul pentru tine?
În momentul de față, un lux mi se pare să petrec mai mult timp alături de familie și de oamenii dragi. Să mă bucur de lucruri simple devine pentru mine un lux.