Learjet 75 Liberty, experiență light-jet în viteză

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 30-09-2019

în: Aviație

Producătorul Learjet, parte din concernul Bombardier, a anunțat un nou avion de tip light-jet cu un preț de sub zece milioane de dolari.

Modelul Learjet 75 Liberty oferă performanțe mai bune la aceleași costuri de operare în comparație cu aeronave concurente, atingând o viteză maximă de 464 de noduri. „Learjet 75 Liberty reprezintă un progres pentru clienții din segmentul light-jet, cu un spațiu generos și prestanța recunoscută a Bombardier”, a declarat David Coleal, președintele Bombardier Aviation.

Producătorul spune că noul avion este cel mai rapid din clasa sa și poate acoperi distanțe mai mari, având o capacitate de șase locuri. Acesta poate parcurge un maxim de 2.080 de mile nautice, astfel încât poate zbura fără oprire de la Las Vegas la New York, de la Seattle la Washington, D.C. ori din Mexico City la San Francisco.

La interior, designul noului avion vine în sprijinul productivității celor aflați la bord. Întreaga suprafață a podelei cabinei este netedă, iar între carlingă și spațiul pentru pasageri există o ușă culisantă pentru o experiență silențioasă de zbor. Pasagerii care vor să lucreze în timpul zborului își pot continua neîntrerupt activitatea datorită sistemului de conectivitate Gogo ATG 4G.

Avioanele Learjet sunt recunoscute în industrie pentru manevrabilitatea foarte bună și performanța la nivel operațional. Modelul Learjet 75 Liberty va avea instalată interfața de pilotaj Bombardier Vision și recent introdusa actualizare pentru sistemul de avionică Garmin G5000. Livrările pentru noul model vor începe anul viitor, producția fiind realizată într-o fabrică din Statele Unite ale Americii.

Brandul Learjet a fost fondat de William Powell Lear în anul 1962, iar compania a fost cumpărată de către Bombardier în 1990. În anul 1997, Bombardier a lansat modelul Learjet 45, pe care l-a retras ulterior, după ce a început producția pentru Learjet 75.  Până în prezent au fost vândute peste 3.000 de avioane sub brandul Learjet.

Bombardier are peste 68.000 de angajați și este unul dintre cele mai mari grupuri din industria de transport, specializat în fabricarea de avioane și trenuri. Divizia aeronautică comercială a vândut peste 1.900 de avioane, iar la bordul aeronavelor sale călătoresc 1,5 milioane de pasageri săptămânal.

Energy Expo 10-13 octombrie