Un Bombardier de lux BD-700 Express

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 24-11-2018

în: Aviație

Preferatul lui Céline Dion

Atunci când ești un star de nivel internațional, cum este Céline Dion, de exemplu, ai nevoie de o mobilitate aparte, conformă cu statutul tău, care să îți permită să călătorești la standardele cele mai înalte. Cerințe îndeplinite cu brio de exclusivistul Bombardier BD-700 Global Express.

Produsă în Canada, aeronava cu autonomie super extinsă, de capacitate mare, este ideală și preferată de vedete și de consiliile directoare ale corporațiilor.

Astfel, Global Express reprezintă una dintre noile clase de business jet-uri cu rază foarte lungă de zbor, ce concurează împotriva unor modele precum Gulfstream V, Boeing 737 BBJ și Airbus A319CJ. Conceput pentru a zbura pe distanțe lungi la viteză mare, Global Express este capabil să zboare între oricare două puncte de pe glob necesitând doar o singură oprire pentru alimentarea cu combustibil, în timp ce poate zbura fără întrerupere între destinații intercontinentale precum Sydney/Los Angeles, New York/Tokyo și Taipei/Chicago.

Divizia Canadair a producătorului Bombardier a anunțat dezvoltarea Global Express în octombrie 1991, la conferința anuală NBAA din Statele Unite ale Americii. Lansat oficial pe data de 20 decembrie 1993, avionul a efectuat primul zbor pe 13 octombrie 1996, certificarea canadiană fiindu-i acordată în 31 iulie 1998, iar certificarea americană, în luna noiembrie a aceluiași an. Primele livrări pentru clienți au fost planificate pentru primul trimestru al anului 1999.

Global Express împărtășește secțiunea transversală a fuzelajului propriu modelului Canadair Regional Jet și are o lungime similară, dar, în ciuda dimensiunilor apropiate, cele două aeronave sunt foarte diferite, prin prisma rolului pentru care au fost construite. Global Express prezintă o nouă aripă supercritică avansată, unghiuri de viteză noi, plus un nou T-tail. Motoarele sunt BMW Rolls-Royce BR710, fapt ce asigură o autonomie de nu mai puțin de 5.325 de mile nautice. Aparatura de bord avansată include un sistem Honeywell Primus 2000 XP EFIS cu șase ecrane și oferă afișaje opționale heads-up.

Trei divizii de construcție ale companiei Bombardier sunt implicate în producția modelului Global Express: Canadair este liderul în materie de design și cel ce realizează botul aeronavei, Shorts se ocupă cu proiectarea și fabricarea nacelelor motorului, stabilizatorului orizontal și fuzelajului frontal, iar de Havilland at Downsview răspunde de asamblarea finală și de construcția fuzelajului posterior și a cozii verticale. În plus, japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries construiesc aripa și secțiunile fuzelajului central în Nagoya.

Deși este un avion destul de vechi ca dată de intrare în producție, acesta este atât de performant, încât este încă păstrat de majoritatea celor care l-au achiziționat. Cântăreața Céline Dion a plătit nu mai puțin de 45 de milioane de dolari pentru o astfel de aeronavă, care poate găzdui în total 13 persoane. Un aspect foarte important: avionul deține o bucătărie complet echipată, știut fiind faptul că staruri ca Céline Dion preferă să aibă propriul bucătar la dispoziție, în orice moment. Adăugați la toate acestea mai multe băi și un interior extrem de luxos și veți înțelege de ce în momentul de față această aeronavă afișează prețuri de ordinul milioanelor de dolari.