Andreea Petre-Mărcuță: „Sunt pregătită să duc brandul M.Marquise la nivelul următor”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 14-03-2023

în: Fashion

M.Marquise

Eleganță, senzualitate și feminitate. Acestea sunt atributele care definesc stilul M.Marquise. Inspirată de frumusețea feminină, Andreea Petre-Mărcuță, fondatoarea brandului, a reușit să-și pună amprenta asupra industriei modei din România, dar și de peste hotare, prin piese sofisticate și materiale prețioase. La zece ani de la lansarea M.Marquise, Andreea ne vorbește despre ce a însemnat pentru ea toată această perioadă, despre provocări, dar și despre proiecte de viitor.

Anul acesta, brandul M.Marquise sărbătorește zece ani de eleganță și măiestrie. Ce a însemnat pentru tine această perioadă și ce schimbări au avut loc în ceea ce privește brandul?

În primul rând, sunt extrem de bucuroasă și de recunoscătoare pentru acești primi zece ani ai brandului, zece ani în care am dezvoltat de la zero un business creat din pasiune. Am pornit cu o echipă mică de oameni, majoritatea fiind și astăzi alături de mine, și am crescut împreună de la an la an. Am dezvoltat în timp mai multe linii pentru M.Marquise – Ready-to-Wear, Eveningwear și Bridal – și am ieșit pe piața internațională.

În al doilea rând, au fost niște ani plini, din care provocările nu au lipsit, și uneori simt că am trăit o viață întreagă în acești zece ani. Ritmul în acest domeniu este dintotdeauna unul extrem de alert, la care s-au adăugat și schimbările pline de neprevăzut ale ultimilor trei ani.

Pot să spun însă că, după această perioadă deloc ușoară, am aflat că pot face față oricăror provocări ce ar putea apărea și că sunt pregătită să duc brandul M.Marquise la nivelul următor.

M.Marquise

În toată această perioadă ai reușit să conturezi un stil specific M.Marquise. Poți să ne descrii care este ADN-ul brandului?

Stilul M.Marquise se definește în primul rând prin Feminitate asumată, transpusă prin creații spectaculoase, siluete perfect croite și elementul definitoriu și cel mai recognoscibil al brandului: broderiile și aplicațiile manuale deosebit de elaborate, care au devenit în timp semnătura noastră stilistică.

ADN-ul brandului a fost construit în mai mult de zece ani și, chiar dacă fiecare an vine cu schimbări în ceea ce privește noile colecții, know-how-ul și lucrul manual rămân, pentru că nicio mașină de cusut nu poate înlocui mâinile talentate ale persoanelor ce stau în spatele brandului.

Consider că piesele noastre vestimentare sunt adevărate bijuterii care poartă valoare emoțională, iar datorită zecilor sau chiar sutelor de ore de lucru pot fi lăsate moștenire din generație în generație. Acestea reprezintă o investiție și fiecare dintre ele transmite un mesaj.

De la rochiile-bijuterie pe care le creai la începuturile brandului, în ultimii ani te-ai dezvoltat foarte mult și în zona de costume. Ce te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

În continuare, rochia tip bijuterie, acea piesă extrem de atent lucrată, cu aplicații minuțioase, este una dintre piesele iconice M.Marquise și una dintre piesele mele favorite de reinterpretat sezon după sezon.

Însă atât stilul brandului, cât și cel al clientelor noastre a evoluat în timp, și atunci în mod firesc el a căpătat noi valențe, adresându-se în același timp și nevoilor și așteptărilor lor. Majoritatea clientelor noastre sunt femei puternice, independente, cu un stil de viață extrem de activ, care își doresc o apariție impecabilă atât la un eveniment special, cât și în viața de zi cu zi.

În același timp, eu ador Costumul ca piesă vestimentară, ținuta pe care o oferă, mood-ul pe care îl transmite în funcție de accesorizare.

M.Marquise

Brandul M.Marquise este recunoscut și pentru colecțiile realizate în colaborare cu vedete din România. Cum au luat viață aceste colaborări?

Aceste colecții-capsulă îmi sunt foarte dragi, pentru că ele s-au dezvoltat natural în urma unor lungi relații de colaborare sau prietenie, nu a fost nimic impus sau forțat, și acest lucru se simte, fiind și unul dintre motivele pentru care cred că se bucură de foarte mult succes. Asocierile au fost firești, cu vedete care se regăsesc în stilul M.Marquise și poartă brandul cu plăcere, iar atât clientele noastre, cât și publicul lor au oferit un feedback foarte bun de fiecare dată.

Cu siguranță, proiectul cel mai drag mie este colecția de costume Independent Women, în colaborare cu Adelina Pestrițu, care a ajuns sezonul acesta la a patra ediție și este una dintre cele mai așteptate de către cliente.

Colecția-capsulă M.Marquise x Mihaela Rădulescu este, de asemenea, unul dintre proiectele mele preferate, pe care îmi doresc să îl continuăm în viitor.

Ultima colecție este una fermecătoare. Care este povestea din spatele acesteia?

Colecția aniversară toamnă-iarnă 2022/23 este una specială, pentru că celebrează piesele statement din cei zece ani ai brandului, precum rochia-bijuterie, costumul impecabil croit, scos din anonimat de un touch prețios, dar și pasiunea noastră pentru aplicații spectaculoase, precum franjurile din cristale hand-made, broderii sofisticate, pene de struț, perle sau cristale.

ADN-ul brandului, despre care am vorbit mai devreme, se regăsește în piesele exclusiviste care compun această colecție ce ne definește în totalitate. Sunt piese unice, iar unicitatea lor este dată de elementele lucrate manual în zeci și sute de ore în atelierul nostru.

M.Marquise

Ce te inspiră atunci când creezi noi colecții?

Dintotdeauna m-a inspirat Femeia puternică, care știe să facă față oricăror provocări cu eleganță, care nu uită să fie feminină și care transmite un mesaj prin ținuta sa. Cred că fiecare femeie are un caracter aparte care poate fi pus în valoare prin ce poartă.

De asemenea, îmi pot găsi inspirația într-un film bun, artă sub toate formele ei sau chiar locuri care mă încarcă cu energie și frumusețe. Resursele sunt nelimitate.

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Pentru mine, luxul este sinonim cu satisfacția personală, cu sentimentul de împlinire și confort. În același timp, înseamnă și asumare, să poți să fii tu, să te accepți așa cum ești și să te iubești, să te bucuri de ceea ce ești și de ceea ce ai, de energia pozitivă și de posibilitatea de a face ceea ce îți dorești atunci când îți dorești. La toate acestea se adaugă timpul petrecut cu familia, cu cei dragi, momente care sunt cu adevărat de neprețuit și care dau naștere celor mai frumoase amintiri.

În ciuda programului încărcat pe care îl ai, reușești să îți faci timp și pentru tine? Cum te deconectezi de la rutina zilnică?

Programul din timpul săptămânii este mereu foarte aglomerat, dar weekendurile sunt dedicate familiei, băiețelului și soțului meu. Momentele cu ei mă împlinesc, mă încarcă cu energie și, astfel, lunea sunt pregătită să o iau din nou de la capăt. În afară de asta, călătoriile sunt pasiunea noastră și, de fiecare dată când reușim să luăm câte o pauză, alegem să plecăm din oraș, fie revenind într-una din destinațiile noastre preferate, fie vizitând un loc nou.

Cu ce proiecte ne vei surprinde pe viitor?

Lucrăm intens în această perioadă la colecția Bridal, pe care o vom lansa în curând, și în același timp planificăm în 2023 să ne dezvoltăm pe plan extern. Intenționăm să mărim numărul de magazine cu care colaborăm la nivel internațional, vom participa la mai multe showroomuri și cochetăm cu câteva platforme online. Va fi cu siguranță un an cu multe proiecte frumoase pentru M.Marquise!